Slabe: "Srbi mojstri, ko je treba uspavati znance"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v petek odigrala uvodno tekmo evropskega prvenstva.
Oglej si celoten članek

Za začetek jo čaka izredno kakovostna srbska reprezentanca, ki bo na Danskem branila zlato s prvenstva na Dunaju in ki tudi letos računa vsaj na kolajno. A Slovenci zato niso preplašeni, napovedujejo boj do zadnjega atoma moči.

Slovenci in Srbi so se v zadnjih dveh letih pomerili dvakrat, tako na Dunaju kot v olimpijskih kvalifikacijah so bili s 3:1 boljši Srbi, a varovanci selektorja Luke Slabeta ne gledajo nazaj, prepričani so, da bodo tokrat pokazali več in nudili Srbom odpor skozi vso tekmo.

Boljši kot pred dvema letoma

"Prejšnja obračuna smo pozabili. Menim, da smo zdaj boljša reprezentanca kot pred dvema letoma. Predvsem si želim, da bomo tekmo bolje odprli kot na Dunaju, ko smo že v prvem nizu doživeli razpad sistema. Vsi verjamemo, da lahko tekmece premagamo, sam sem prepričan, da treh nizov zagotovo ne bo. Samo mi lahko zmagamo s 3:0," je optimistično razpoložen bloker slovenske reprezentance Matevž Kamnik.

Nekoliko bolj na trdnih nogah je selektor Slabe, ki bo doživel svoj debi na velikih tekmovanjih, a zaradi tega nima posebnih občutkov. Ostaja miren in racionalen, želi pa, da bi bili taki tudi njegovi izbranci.

Veliko prijateljstev

"Vem, česa smo sposobni. Vem, da imamo velik potencial, a to bo treba pokazati. Ne bojim se Srbov, bolj se bojim svojih igralcev. Bojim se, da ne bi odpovedali, če ne bodo, smo lahko optimistični. Tekma s Srbi je specifična, veliko je prijateljstev med igralci, ki so oziroma so bili soigralci, kar nekaj od mojih fantov je vodil tudi njihov selektor Igor Kolaković. Zagotovo bo zaradi tega na igrišču še dodaten naboj. Doslej so tega bolj izkoriščali Srbi, ki so mojstri, ko je treba uspavati prijatelje in znance," je dejal Slabe.

Neznank med ekipama ni, strokovna štaba enih in drugih sta do potankosti preučila tekmece. "Mi smo si ogledali 16 zadnjih tekem Srbije in naš medsebojni obračun na Dunaju. Vemo, kje so njihove dobre in kje šibke točke. Seveda pa vedo oni isto za sebe in za nas. Tekmecu ne pripravljamo posebnih taktičnih zank. Poskušali bomo igrati čim bolj enostavno, brez kompliciranja, če stvar zapletaš, točke izgubljaš. Odločala bosta servis in sprejem. Srbi so favoriti, a samo na papirju. Ne priznavam, da so kakovostnejša ekipa, ne priznavam, da imajo širši izbor igralcev. Mislim, da smo jim v vsem enakovredni," pred tekmo ne priznava premoči tekmecev Slabe, ki še dodaja, da je zanj vsak poraz tragičen, a vseeno meni, da bi se ga v nadaljevanju prvenstva vendarle dalo popraviti.

Postava že znana

Selektor je na treningu pokazal, s katerimi igralci naj bi začel tekmo. Tako naj bi bil na mestu podajalca Grega Ropret, na mestu libera Miha Plot, na mestu korektorja Mitja Gasparini, na mestih blokerja Alen Pajenk in Kamnik, sprejemalca pa bosta Klemen Čebulj in Tine Urnaut.

Kot pravi srbski bloker Milan Rašić, sicer igralec ljubljanskega ACH Volleyja, imajo tudi Srbi izoblikovano prvo postavo (v njej njega ni), tudi oni so dobro pripravljeni, tudi oni pa zelo spoštujejo tekmece.

Morajo zmagati, da bi preživel pri ACH

"Niti na pamet nam ne pade, da bi Slovence podcenjevali. Ne glede na zadnje medsebojne rezultat, dobro vemo, da so kvalitetna reprezentanca, ki je z novim selektorjem dobila nov zagon. Od prvenstva na Dunaju je precej napredovala, tako da nam ne bo lahko. Vsi dobro poznamo slovenske posameznike, a posebej ne bi izpostavljal nikogar. Tudi mi se njih ne bojimo, jih pa spoštujemo. Matematika mi v šoli ni šla. V odstotkih ne bi mogel reči, kdo ima koliko možnosti za zmago, dejstvo pa je, da jih ima tudi Slovenija," je dejal Rašić, ki meni, da so od Dunaja prav vse reprezentance napredovale, pri tem ima v mislih tudi svojo ekipo.

"Vedno je laže napadati, kot braniti, zato nas čaka težka naloga, če hočemo biti zlati. A to niti ni naš prvotni cilj. Bistvo je, da pokažemo, kaj znamo, če to storimo, kolajna ni nedosegljiva," je na trdnih tleh visoki bloker, ki je s svojimi izjavami, kot sta na primer: zmagal bo tisti, ki bo imel na tribunah več navijačev in moramo zmagati, da bom naslednjo sezono pri ACH-ju lažje preživel, pokazal svojo humoristično žilico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.