Slovak, Rusi, Finci in Čehi

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi polfinalisti svetovnega prvenstva elitne divizije so postali Slovaki, ki so v četrtfinalu po preobratu s 4:3 izločili Kanado. Med četverico najboljših tudi Rus in Finci.
Oglej si celoten članek

Kanadčani so prvi del prvenstva končali na prvem mestu v skupini, z le enim porazom po podaljšku, Slovaki pa so si četrtfinale zagotovili kot zadnji na SP. A nazadnje, kot je v bojih na izpadanje pogosto, to ni bilo odločilnega pomena in Slovaki so se po dobri predstavi in preobratu v zadnji tretjini veselili uspeha.

Začetek je bil po okusu Slovakov, ki so stisnili Kanadčane v njihovo obrambo, sad takšne igre pa sta bila dva gola že do devete minute. Kanadčani so ob koncu prvega dela izid znižali, druga tretjina pa je bila povsem v znamenju severnoameriške ekipe. Alex Burrows je v 34. minuti poskrbel za vodstvo, toda Slovaška se ni predala.

Slovaki so celotno zadnjo tretjino iskali priključek, Miroslav Šatan je zadel prečko, vratarja Cama Warda pa je ugnal Milan Bartovič sedem minut pred koncem. Nato si je veliko neumnost privoščil kanadski kapetan Ryan Getzalf, ki je s kolenom namerno udaril Juraja Mikuša in si prislužil kazen igre. Številčno prednost so Slovaki kronali že po nekaj sekundah z zadetkom Michala Handzuša, nato pa zdržali še zadnji obupani poskus tekmecev in igro brez vratarja ter se veselili nekoliko presenetljive, a zaslužene zmage. V polfinalu jih čaka zmagovalec obračuna Češka - Švedska.

Kot drugi so se v finale uvrstili Rusi. Ti so zabeležili že osmo zmago na prvenstvu, čeprav je bil rezultat na tekmi z Norveško pred zadnjo tretjino izenačen na 2:2. Za mirnejši zaključek dvoboja so nato z zadetki poskrebeli Aleksej Jemelin, Nikolaj Žerdev in Ilja Nikulin. Ruska izbrana vrsta je sicer na tekmi povedla že v osmi minuti, ko je zadel zvezdnik Aleksander Ovečkin. Le štiri minute kasneje je izenačil Per-Age Skroder, a so po prvi tretjini dvoboja vseeno vodili favoriti. Za rdeče je namreč zadel še Aleksander Popov. Da se Norvežani ne mislijo zlahka predati, je z zadetkom po preteku slabe pol minute druge tretjine pokazal Patrick Thoresen, to pa je bil tudi edini gol v drugem delu igre. Rusi se bodo v polfinalu pomerili z gostitelji prvenstva.

Le osem sekund pred koncem dvoboja je Jesse Joensuu z bližine zadel za 3:2 in Finski prinesel zmago nad izjemno žilavami Američani. Isti član četrtega napada je svoj prvi zadetek na prvenstvu zabil v 34. minuti, ko je z izjemnim strelom premagal sicer odličnega Jimmyja Howarda. Reprezentantov ZDA prejeti gol ni zmedel, za izenačenje pa so potrebovali le 21 sekund. Po srečnem odboju je plošček za hrbet Petrija Vehanena potisnil Kyle Palmieri. Dvorana v Helsinkih je nato še drugič onemela v 42. minuti, ko je bil uspešen Bobby Ryan. A tudi Finci niso vrgli puške v koruzo, ob silovitem naletu pa je z drsalko zadel Mikko Koivu, po mnenju sodnikov nenamerno.

Razburljivo je bilo tudi na dvoboju Švedov in Čehov. Slednji so do zmage prišli nekoliko hitreje kot Finci, odločilni gol je namreč padel 29 sekund pred zadnjim piskom sirene, junak pa je bil Milan Michalek. Sogostitelji prvenstva so sicer povedli na začetku osme minute, ko je bil uspešen Loui Eriksson, a sta se nato v prvi tretjini med strelce vpisala še Petr Nedved in Jiri Novotny. Čehi so na polovici drugih 20 minut že vodili s 3:1, švedsko mrežo pa je zatresel Martin Erat. Henrik Zetterberg je nato v 40. minuti zaostanek zmanjšal na 2:3, izenačil pa je na začetku tretje četrtine Jonathan Ericsson.

 

Svetovno prvenstvo elitne divizije, četrtfinale:

Kanada : Slovaška 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)
Kane (17), Skinner (27), Burrows (38); Kopecky (6), Satan (10), Bartovic (54), Handzus (58)

Rusija : Norveška 5:2 ((2:1, 0:1, 3:0)
Ovečkin (8), Popov (15), Jemelin (41), Žerdev (51), Nikulin (55); Skroder (12), Thoresen (21)

ZDA : Finska 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Palmieri (34), Ryan (42); Joensuu (34, 60), Koivu (55)

Švedska : Češka 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.