Slovaki s težavo strli rise

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Mitja Robar (za golom) je zadel okvir vrat pri 1:1, Robert Kristan pa je reševal Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Slovaški hokejisti so na svetovnem prvenstvu elitne divizije s težavo strli odpor žilavih Slovencev (risi so celo povedli s sijajnim zadetkom Kranjca) in na koncu slavili zmago s 3:1. Nemci šokirali Ruse (2:0).
Oglej si celoten članek

Slovenska hokejska reprezentanca je izgubila prvo tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu elitne skupine na Slovaškem. V prvem kolu predtekmovalne skupine A je Slovenijo premagala domača reprezentanca Slovaške s 3:1 (0:0, 1:1, 2:0). Slovenija bo v drugem kolu v nedeljo ob 16.15 igrala z Rusijo.

Za Slovake nadvse težko pričakovano prvenstvo se je vendarle začelo. V Bratislavi že s popoldansko tekmo med Nemčijo in Rusijo, na kateri so Nemci presenetili favorite in dosegli prvo zmago po 33 neuspešnih medsebojnih dvobojih. A za domače ljubitelje tega športa je štela le večerna tekma, na kateri je "Slovensko" prvič v samostojni zgodovini igralo tekmo na svetovnem prvenstvu pred svojimi navijači. Del tega spektakla je bila tudi Slovenija. Slovenci so se na SP elitne skupine vrnili prvič po letu 2008 in že za uvod dobili tekmo z gostitelji.

Slovake je bilo strah. Strah jih je bilo pritiska, strah jih je bilo ljudi. Če bi mi dali gol pri 1:1 namesto vratnice, bi verjetno mi zmagali. Prav zato nisem najbolj zadovoljen. Toda zdaj igramo drugače kot včasih. Starejši igralci se ne bojijo več, mlajši pa so toliko kakovostni, da si to dovolijo, da igrajo, ne pa se samo branijo. Tekme, ki nas še čakajo, pa bodo še težje. Rusi se bodo z nami reševali za napredovanje.
Matjaž Kopitar, selektor Slovenije

Za nekaj panike med slovenskimi ljubitelji hokeja je dan pred tekmo poskrbela uradno objavljena postava, v kateri je manjkal Rok Tičar. A na dan tekme so seznam le popravili. Jaka Ankerst, ki je bil na prvem seznamu, pa je, tako kot branilec Žiga Pavlin, ostal na tribuni.

Tekmo je v vratih Slovenije začel Robert Kristan. Tako on kot njegovi soigralci pa so dvoboj začeli pogumno in odločno. Če so morda Slovaki pričakovali, da bo zaposlen samo Kristan, so se zmotili. Tudi Jaroslav Halak je moral nekajkrat dobro posredovati. Slovenci so se za začetek dobro ubranili ob prednosti tekmecev 5-4, nato pa predvsem prek drugega napada Žiga Jeglič - Tičar - Robert Sabolič uprizorili nekaj nevarnih akcij, nekajkrat pa je poskušal še Tomaž Razingar. Seveda so tudi Slovaki večkrat preizkusili Kristana. Predvsem ob strelih Mariana Gaborika se je moral izkazati, domači gledalci pa so v zrak skočili še ob strelih Luboša Bartečka in Pavola Demitre. A gola Slovaki proti borbenim in požrtvovalnim tekmecem v prvih 20 minutah niso dosegli, čeprav sta sodnika dopuščala dokaj trdo igro domačih. Na slovenski strani je imel sredi tretjino priložnost še Mitja Šivic, a se je njegov prodor končal s strelom mimo gola.

Nadaljevanje je bilo za četo Matjaža Kopitarja še boljše. Kajti domači so imeli takoj na začetku prvo izključitev, Slovenci pa so številčno premoč kronali tik ob izteku kazni za Martina Štrbaka. Ko se je že zdelo, da se bodo domači ubranili, je stvari v svoje roke vzel branilec Aleš Kranjc in v slogu najboljših napadalcev po prodoru matiral Halaka. Nepričakovan zaostanek je utišal dvorano, ki pa je spet oživela sredi tekme. Bartečko je s kakšnega metra meril na gol, plošček so domači navijači že videli v mreži, a ga je Kristan čudežno še odbil. Sledile so štiri minute prednosti Slovaške, potem ko so Jegliču dosodili kazen za igro z visoko palico. Najlepšo priložnost je imel spet Bartečko, a Kristan ter nadvse borbena slovenska četverica na ledu ni klonila. Ko so bile moči na ledu izenačene, so Slovaki prevzeli pobudo. Slovencem se je vendarle poznala utrujenost, a jih je reševal Kristan, predvsem ob nevarnih strelih Jozefa Stumpela in Demitre, ki sta bila sama le kakšna dva metra od gola. Slovaki so nazadnje le izenačili, Miroslav Šatan je dobil plošček izza vrat in ga poslal pod stičišče prečke in vratnice. Domači bi lahko vodstvo povišali deset sekund pred iztekom tretjine, toda spet je bil Kristan nepremagljiva ovira po močnem strelu Gaborika.

A na začetku zadnjega dela je bila Slovenija spet takšna kot v večjem delu tekme: zbrana, borbena in tudi nevarna. Mitja Robar je namreč zadel vratnico, Halak pa je moral posredovati še ob strelu Razingarja. Slovaki so si na drugi strani zaman prizadevali prebiti obrambo Kristana, toda v 48. minuti je ta le moral po plošček v mrežo. Prvi strel Tomašu Surovemu je še ubranil, toda odbiti plošček je prišel do modre črte in od tam ga je Peter Podhardsky neubranljivo poslal v gol. A se Slovenci še niso predali. Jeglič je minuto pozneje le za las zgrešil vrata, Tičar pa je bil v 51. po napaki slovaške obrambe sam pred Halakom, ki pa je njegov strel odbil. Slovenci pa so se ubranili še en "power-play" domačih.

Slovaška je nazadnje le dosegla pričakovano zmago, ki jo je s strelom na prazna vrata potrdil Bartečko osem sekund pred koncem. Slovenci pa so pokazali, da se lahko veliko bolj enakovredno kot na nekaterih prejšnjih prvenstvih kosajo tudi s tekmeci najvišjega razreda.

Nemci šokirali Ruse
Svetovno prvenstvo elitne divizije na Slovaškem se je začelo z velikim presenečenjem. V "slovenski" skupini so Nemci z 2:0 ugnali ene od favoritov za končno slavje, Ruse. Potem ko se je prva tretjina končala brez zadetkov, je v 25. minuti borbene Nemce v vodstvo popeljal Thomas Greilinger. Končni izid pa je tri minute pred koncem zabil Patrick Reimer in dokončno pokopal blede Ruse.

Svetovno prvenstvo elitne skupine, predtekmovanje, prvo kolo:


Skupina A (Bratislava):

Nemčija : Rusija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Greilinger (25), Reimer (57)

Slovaška : Slovenija 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Šatan (36), Podhardsky (48), Bartečko (60); Kranjc (23)

Skupina B (Košice):

Švica : Francija 1:0 (0:0, 0:0, 0:0) - po podaljšku
Vauclair (62)

Belorusija : Kanada 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Stepanov (20); Eberle (2, 49), Skinner (31), Tavares (46)

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.