Slovanu mestni obračun proti Parkljem

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Košarkarji Heliosa so v zadnji četrtini tekme proti Elektri Šoštanj obrnili rezultat na glavo in zmagali še na tretji zaporedni tekmi v ligi Telemach (65:63). Na drugi sredini tekmi je Zlatorog v podobno napeti končnici zmagal pri Rogaški Crystal (74:72). Na eni od dveh sobotnih tekem je Šentjur tesno premagal Maribor Messer in se na vrhu izenačil z Elektro (73:71). Slovan je v mestnem derbiju premagal Parklje (95:71).
Oglej si celoten članek

Ljubljanski ekipi nista mogli biti najbolj zadovoljni z začetkom prvenstva, zato je bil derbi za obe zelo pomemben. V vlogi favorita so bili Kodeljevčani, ki so v prvih treh kolih enkrat zmagali in dvakrat izgubili, Parklji pa so bili še brez zmage. In brez nje bodo ostali vsaj še nekaj časa. Tekmo so sicer dobro začeli, povedli z 8:4, toda nadaljevanje je pripadlo domači ekipi. Ta je z delnim izidom 9:0 prešla v vodstvo, ki ga ni več izpustila iz rok. V deveti minuti je že vodila z desetimi točkami razlike (25:15), gosti pa so najbližje prišli nekaj minut pozneje, ko so zaostajali za pet. V 16. minuti je Geoplin Slovan vodil že za 17 točk (44:27), Parklji pa so do polčasa le znižali zaostanek na deset. V drugem polčasu so gostje prišli le na štiri točke zaostanka (60:64), nato pa je Geoplin dodal plin, se hitro odlepil na varno razdaljo, na koncu pa mestne tekmece povsem nadigral, zadnjo četrtino je dobil kar za 16 točk.

Helios do tretje zmage

Osrednja tekma četrtega kola lige Telemach se je končala z zmagoslavjem Heliosa, ki je dosegel tretjo zaporedno zmago, Elektra pa je v svojem četrtem dvoboju doživela prvi poraz.

Šoštanjčani so suvereno začeli in imeli favorizirane Domžalčane pod svojim nadzorom vse do izdihljajev tekme. Poldrugo minuto pred koncem so gostitelji še vodili z 59:56, nato pa so Domžalčani naredili delni izid 6:0, potem ko je Darnley Earl Gay zadel met za dve točki in dodaten prosti met, center Jure Besedič pa met za tri točke. Gostitelji so v sami končnici kljubovali gostom in jim dihali za ovratnik, njihovo usodo pa je s črte za proste mete zapečatil Gay.

V domači vrsti sta bila najbolj učinkovita Mensud Julević s 13 točkami in sedmimi skoki ter Tadej Horvat z 12 točkami, v gostujoči pa je Gay tekmo končal z 19 točkami, v svojo statistiko pa je vpisal po sedem podaj in skokov. Njegov soigralec Dražen Bubnič je tekmo končal z 10 točkami in sedmimi skoki.

Helios se bo v naslednjem krogu na domačem igrišču pomeril s Polzelo (9. november), Elektra pa bo gostovala pri Šentjurju (12. november).

Dramatična končnica Zlatorogu

Rogaška Crystal je sezono odprla z visokim porazom v Šoštanju, po dveh zaporednih zmagah nad Parklji in Hopsi Polzelo pa je po dramatični končnici morali priznati premoč Zlatorogu. Košarkarji iz Laškega, ki nastopajo tudi v ligi ABA in so s petimi porazi na zadnjem mestu v tej regionalni ligi, so dosegli tretjo zaporedno zmago na domačem prizorišču, pred tem so premagali Parklje in Šentjur.

Obračun v Rogaški Slatini je bil izjemno izenačen. Gostitelji so resda odprli tekmo z 8:1, nato pa so do sape prišli tudi gosti in kmalu vzpostavili ravnotežje na igrišču. Izenačen boj se je odvijal vse do konca tekme, čeravno je bila rezultatska prednost vseskozi na strani izbrancev domačega trenerja Mateja Bakšiča. Ti so si najvišjo prednost priigrali v 24. minuti, ko je bilo 46:36, po minuti odmora pa so jih gosti ujeli in le tri minute kasneje izenačili na 49:49.

Do konca dvoboja se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. V izjemno dramatični končnici je dobro minuto pred koncem tekme Luka Lapornik popeljal Laščane do sploh prvega vodstva na tekmi (69:66), potem ko je zadel točko in dodaten prosti met po prekršku Bobana Tomiča. Sedemnajst sekund pred koncem dvoboja je domači center Mladen Šoškič zadel oba prosta meta za 72:71, Mitja Nikolič pa je štiri sekunde pred zadnjim zvokom sirene zadel trojko za končno zmago s 74:72.

V domači zasedbi sta bila najbolj razpoložena Nejc Strnad z 18 točkami in Miloš Miljkovič s 15 točkami in 14 skoki, v gostujoči je Vladimir Panič dosegel 18, Lapornik pa 12 točk.

Zlatorog bo v naslednjem krogu na domačem igrišču gostil Geoplin Slovan (8. november), Rogaška Crystal pa bo gostovala pri LTH Castings Mercatorju (12. november).

Američan Rembert junak Šentjurja

Medtem ko so gostje iz Šentjurja zabeležili tretjo zmago, drugo v nizu, so Mariborčani doživeli tretji poraz v ligi Telemach in drugega zaporednega. Tekma je bila izjemno izenačena, odločitev o zmagovalcu pa je padla šele v dramatični končnici. Junak je postal ameriški branilec Patrick Ronald Rembert.

Znova sta bila ameriška košarkarja Šentjurja odločilni figuri, ki sta tehtnico v izenačeni tekmi nagnila na stran gostov. Resda so imeli ti večji del srečanja minimalno prednost na semaforju, vendar se jim zavoljo kolektivne igre Maribora, ni uspelo odlepiti. Najvišjo prednost, če izvzamemo začetnih 2:9, je imel Šentjur ob koncu tretje četrtine, ko se je po delnem izidu 9:0 prebil do prednosti 57:51.

Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjih minutah, ko so bili koši v dvorani Tabor sila redki, obrambi čvrsti in napetost med gledalci na vrhuncu. Izenačenost na semaforju, ki je trajala slabi zadnji dve minuti, je šele šest sekund pred koncem tekme s črte prostih metov prekinil Rembert. V zadnjem napadu je Maribor poskusil izsiliti podaljšek, vendar met Jureta Pelka ni našel cilja.

Maribor Messer bo skušal v naslednjem krogu prekiniti negativni niz na gostovanju pri zadnjeuvrščenih Parkljih, Šentjurčane pa doma čaka lokalni derbi in derbi kroga z Elektro.

Hopsi znova zmagovito

Košarkarji Hopsov so se vrnili v zmagovalne tirnice, medtem ko so igralci LTH Castings Mercatorja doživeli četrti zaporedni poraz in ostajajo na dnu razpredelnice. Gostitelji so tekmo odločili šele v zadnji četrtini, ki so jo dobili z rezultatom 26:15.

Ločani so se navkljub porazu predstavili v pozitivni luči in podobno kot na večini tekem v novi sezoni prikazali borbeno ter zavzeto igro. Tako so bili po zaslugi Tomaža Mezeka tri četrtine tekme povsem enakovreden tekmec, šele nekaj minut nepazljivosti v obrambi ter uspešnih napadov Hopsov na drugi strani pa jih je pripeljalo v izgubljen položaj. Med 31. in 35. minuto so domači naredili delni izid 17:4 in od tesnega rezultata 49:46 prišli do suverene prednosti 66:50, ki so jo brez težav zadržali do konca.

Mezek je tekmo končal pri 20 točkah in 8 skokih, dvomestno število točk sta imela še Tomo Čajič (11) in Vjeran Soldo (10), pri zmagovalcih pa je Dimitrij Sviridov dosegel dvojnega dvojčka (19 točk, 11 skokov), 11 točk pa je zbral Dejan Hohler.

Hopsi bodo tekmo petega kroga igrali že v sredo, in sicer v gosteh pri Heliosu, Ločani pa bodo imeli prihodnjo soboto pred domačimi gledalci priložnost za prvo zmago proti Rogaški Crystal.

Liga Telemach, 4. kolo:

Rogaška Crystal : Zlatorog 72:74 (20:16, 36:32, 57:51)
Strnad 18, Miljkovič 15; Panić 18, Lapornik 12

Elektra Šoštanj : Helios Domžale 63:65 (21:9, 32:24, 50:41)
Julević 13, Horvat 12; Gay 19, Bubnić 10

Hopsi Polzela : LTH Castings Mercator 73:58 (16:18, 32:29, 47:43)
Sviridov 19, Hohler 11; T. Mezek 20, Čajič 11

Maribor Messer : Šentjur 71:73 (17:19, 40:38, 56:60)
Mučič 18, Pelko in Jovanović 12; Držić 13, Rembert 12

Geoplin Slovan : Parklji 95:71 (68:60, 49:39, 25:18)
Djugum 19, Kovačevič 13, Pajič 11; Luznar 16, K. Lorbek 14

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.