Slovenci boljši od domačinov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenska odbojkarska reprezentanca je na kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo premagala Ukrajino. S tem so si priigrali dobro izhodišče za nadaljevanje. Manj uspešne pa so bile slovenske predstavnice nežnejšega spola.
Oglej si celoten članek

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v zadnji tekmi prvega kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v Harkovu premagala domačo Ukrajino s 3:0 (21, 21, 23). S tem je zasedla drugo mesto in ima zelo dober izhodiščni položaj za uvrstitev v dodatne kvalifikacije.

"To je bila igra, ki smo si jo želeli, ki smo jo pripravljali na treningih. Končno je le prišla. Danes ni igral le en človek, danes je igrala ekipa. Ni bilo slabega mesta, vsi so opravili naloge, kot so jih morali, in če je tako, ni težko zmagati. Taktično so igralci spoštovali vse dogovore, tako da tekmec, ki še zdaleč ni slab, ni mogel razviti svoje igre. Tukaj smo opravili, kar smo morali, današnja igra pa je dobra popotnica za turnir v Mariboru. Videli smo, kako so se igralci po tekmi veselili, koliko jim ob vseh problemih, ki smo jih že večkrat omenili, ta zmaga pomeni. Na domačem turnirju želimo igrati tako ali še za odtenek bolje. Smo blizu dodatnih kvalifikacij, a nas to ne bo zavedlo, drugo mesto moramo še potrditi. Nemčija pa je najbrž premočna," je povedal selektor Veselin Vukovič.

Reprezentance Švedske, Nemčije, Ukrajine in Slovenije, ki nastopajo v skupini E, se zdaj selijo v Maribor, kjer se bodo konec naslednjega tedna merile še enkrat. Nemčija je blizu prvemu mestu in uvrstitvi na prvenstvo, ki ga bosta naslednje leto skupno gostili Poljska in Danska, Slovenija pa bo za drugo mesto najbrž potrebovala le še zmago proti Švedski.

Izbranci Veselina Vukovića so izpolnili cilj, ki so si ga zadali pred potjo v Ukrajino. Na prvem turnirju skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta leta 2013 gostili Danska in Poljska.

Pred dvobojem z Ukrajino je bil pritisk na domači reprezentanci, kajti po izgubljeni točki s Švedsko je nujno potrebovala zmago, če je želela ohraniti realne možnosti za drugo mesto v skupini. Slovenci pa so bili lahko sproščeni, saj niso imeli ničesar izgubiti, morebiten poraz bi se v Mariboru dalo popraviti. Vsekakor pa motiva tudi Vukovićevim izbrancem ni manjkalo, ne samo zaradi približanja dodatnim kvalifikacijam, ampak tudi zaradi dviga samozavesti. To bi koristilo predvsem reprezentantom, ki so doslej igrali manj, kot sta Jan Planinc in Jan Pokeršnik, oba sprejemalca imata vse večjo vlogo v tej reprezentanci, iz prvega plana sta izrinila celo izkušenega Andreja Flajsa.

Slovenci so domačemu občinstvu pokazali všečno predstavo. Tokrat niso imeli črnih minut, blesteli so pri sprejemu, pri nabiranju točk pa ni bil prisoten le Mitja Gasparini, ampak so svoje dodali tudi drugi. Predvsem je bil razpoložen Tine Urnaut, ki je na začetku sam držal korak z gostitelji, pri katerih je z enako mero vračal korektor Sergej Tjutlin. Gosti so sicer v prvem nizu veliko grešili pri servisih, tudi obramba ni delovala najbolje, toda nekaj blokov je bilo dovolj, da so v končnici prišli do vodstva 1:0. Vse do izida 21:22 sta se sicer ekipi izmenjavali v vodstvu. Po točki Uranuta pa sta sledila bloka Mateja Vidiča in Gasparinija in Slovenija je prišla do prednosti.

Gasparini v prvem nizu ni bil med vidnejšimi, a njegova forma je trenutno tako dobra, da je bilo jasno, da bodo prišle njegove minute. To se je zgodilo v drugem delu, ko je uravnal strelske naprave. Sicer ni igral tako fenomenalno kot dan prej proti Nemčiji, storil je kakšno napako več (predvsem pri servisih), a je bil vseeno najzaslužnejši, da je Slovenija po asu Vidiča vodila od začetka do konca drugega niza. Ob prvem tehničnem odmoru 8:5, nekaj trenutkov pozneje 11:6, te prednosti pa ob dobri igri vseh ni več izpustila iz rok.

V tokratnem dvoboju se je ob standardno dobrem liberu odrezal tudi Planinc. Ne samo zaradi zanesljivega sprejema, ampak je bil odličen tudi v napadalnih akcijah. Z dvema njegovima točkama je slovenska vrsta na začetku tretjega niza povedla s 3:0. Z obilico sreče so domači na osmi točki izenačili, nato celo prevzeli pobudo, a po nekajkratnem vodstvu začeli delati napake, kar so tekmeci s pridom izkoristili, prišli do zaključne žoge, ki jo je z blokom izkoristil Pajenk.

"Še zdaleč ni bilo lahko, saj je tudi Ukrajina igrala dobro. A odločilo je nekaj točk v vsakem nizu, predvsem pa dejstvo, da smo bili konstantni, da nismo imeli serije napak, kot dan prej proti Nemčiji. Zbrani smo bili tudi v odločilnih trenutkih, kar nas je privedlo do zmage. Mislim, da smo igrali na visoki ravni. Mi nikakor ne razmišljamo, da je zdaj vse končano. Čaka nas še en težak turnir pred domačimi gledalci, tudi na teh tekmah bomo dali vse od sebe in poskušali pokazati kakovostno odbojko. Ali bo to dovolj za dodatne kvalifikacije ali celo za prvo mesto, pa bomo videli. Upam, da je današnja igra in lepa zmaga tudi najboljše vabilo gledalcem, da nas konec naslednjega tedna pridejo spodbujati v Maribor. Nikakor si ne želimo prazne dvorane," je povedal kapetan Tine Urnaut.

Drugo mesto na turnirju je vsekakor lep uspeh, še posebno, ker so ga dosegli po velikih težavah, ki so jih sicer že navajeni, a številne poškodbe s tekme v tekmo vendarle ožijo igralski kader, tako da selektorju ni lahko. Tokrat je moral doma pustiti kar nekaj pomembnih igralcev, povrh vsega je v Harkovu poškodbo obnovil Klemen Čebulj, Alen Pajenk pa je lahko igral le s pol moči, saj zaradi bolečin v rami ni mogel normalno servirati in udarjati žoge v napadih. Vse to se je pri igri poznalo, toda kakovostna razlika pred Ukrajino in Švedsko je bila vendarle dovolj velika, da so se veselili dveh zmag.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.