Slovenci po hudem boju strli trdoživega nasprotnika

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenski rokometaši so uspešno opravili s prvo nalogo v Debrecenu, kjer se je začelo rokometno evropsko prvenstvo.
Oglej si celoten članek

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi 1. kroga evropskega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem v Debrecenu premagala Severno Makedonijo s 27:25 (13:10).

Slovenija na uvodni tekmi na letošnjem evropskem prvenstvu proti Severni Makedoniji ni blestela, a je izpolnila načrt. V Debrecenu je osvojila obe točki in naredila odločen korak proti drugemu delu tekmovanja. Slovenija se bo 15. januarja pomerila z Dansko, 17. januarja pa še s Črno goro. V drugi del tekmovanja, ki bo med 20. in 26. januarjem v Budimpešti, bosta napredovali najboljši reprezentanci v skupini A.

Foto: Epa Ljubomir Vranješ Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so medlo odprli tekmo, po zaostanku z 0:3 v šesti minuti pa jih ni zajela panika. Prvi gol na tekmi so dosegli globoko v sedmi minuti, ko je Staš Skube z lobom ukanil v uvodnih minutah vročega vratarja Martina Tomovskega, od tedaj naprej pa so imeli rezultatski nadzor nad tekmeci iz Severne Makedonije, ki jih doslej na evropskih prvenstvih še niso premagali. Na EP v Srbiji 2012 so klonili s 27:28, na Hrvaškem 2018 pa s 24:25.

Med sedmo in 12. minuto so naredili delni izid 6:1 in neuničljivega makedonskega selektorja in igralca Kirila Lazarova, ki v Debrecenu ni igral zaradi poškodbe na današnjem dopoldanskem treningu, prisilili, da je pri slovenskem vodstvu s 7:4 zahteval prvo minuto odmora.

Po njej prevlada slovenskih rokometašev na igrišču ni bila več tako očitna, Makedonci so jih sedem minut kasneje ujeli in izenačili na 8:9. Do konca polčasa je bila tekma dokaj enakovredna, Slovenija pa je kljub nekaterim tehničnim napakam in zapravljenih strelih iz ugodnih položajev polovico tekme končala z vodstvom 13:10.

Med najvidnejšimi posamezniki je bil vratar Jože Baznik, na svojem krstnem nastopu na velikem tekmovanju je v prvem polčasu zbral osem obramb.

Foto: Epa Slovenija : Makedonija

Vranješevi bojevniki so odločno začeli drugi polčas in kaznovali sleherno tekmečevo napako. Po golu Blaža Janca so si takoj priigrali pet golov prednosti (17:12), nato pa so se preveč sprostili, kar so Makedonci izkoristili in jim v 39. minuti povsem zadihali za ovratnik (19:18).

Slovenci so vse vrzeli v napadu - predvsem nerazpoložen je bil Borut Mačkovšek - nadomestili z igro v obrambi. Zaradi nje so v 46. minuti po golu Nejca Cehteta v nasprotnem napadu povedli z 21:18. A zadovoljstvo je bilo kratkotrajno, sedem minut kasneje je bila na terenu znova zelo tesno (23:22).

V prelomnih trenutkih dvoboja so slovenski rokometaši le strnili svoje vrste. Po atraktivnem golu Tilna Kodrina in Domna Makuca so si v 55. minuti znova priigrali vodstvo treh golov (25:22), lepe prednosti pa v končnici tekme niso zapravili in izpolnili svojo prvo nalogo v tukajšnji Fönix Areni.

Foto: Epa Tilen Kodrin

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Jure Dolenec s petimi in Blaž Blagotinšek s štirimi goli.

"Igrali smo preveč v valovih, po naši dobri igri so sledila obdobja slabe igre, kar so Makedonci izkoristili. Imamo veliko rezerve v igri, danes je predvsem šepala naša realizacija strelov," je po tekmi za RTV Slovenija dejal Kodrin.

"Precej smo se mučili, igrali v krču, a osvojili smo načrtovani točki, kar je bil tudi naš cilj in to edino šteje. Že čez dva dni nas čaka veliko zahtevnejša tekma z Danci, ki so eni glavnih favoritov za končno zmago. Upam, da bomo na tej tekmi prikazali boljšo predstavo in sprostili ročno zavoro v naši igri," je dodal Staš Skube.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.