Slovenci s posebnimi vizumi v JAR

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Slovenski državljani, ki bodo odšli v Južnoafriško republiko na svetovno nogometno prvenstvo, bodo potrebovali vizum, toda med SP bo JAR izdajal posebne vizume po poenostavljenem postopku.
Oglej si celoten članek

Kot je povedal Andrej Dernovšček, ki bo v Johannesburgu vodil konzularni oddelek in "skrbel" za slovenske navijače, bodo slovenski državljani za pridobitev posebnega event vizuma potrebovali le dokazilo o kupljeni letalski vozovnici, kupljeni vstopnici za nogometno tekmo in dokazilo o zadostnem finančnem stanju. Izpolniti pa bodo morali tudi poseben obrazec. Takse ne bo, postopek pa naj bi načeloma trajal le en dan, je pojasnil.

Slovenija je dosegla tudi, da bo JAR dvakrat na mesec v Ljubljano poslala svoje konzularne uslužbence, ki bodo sprejemali vizumske vloge za slovenske državljane, ki potujejo na SP. Prvi obisk južnoafriških konzulov v Ljubljani bo že prihodnji teden in sicer 20. in 21. aprila, je še povedal Dernovšček. Za Slovenijo akreditirano veleposlaništvo ima sicer sedež na Dunaju, konzulat pa ima sedež na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Slovenija si sicer prizadeva, da bi prišlo do odprave vizumske obveznosti, vendar pa bo to težko do samega začetka prvenstva do sredine junija, je še povedal Dernovšček.

Sam bo sicer v Johannesburgu med svetovnim prvenstvom vodil začasno konzularno pisarno, ki se bo nahajala v tako imenovani slovenski hiši. Skrbel bo za nudenje nujne konzularne pomoči, kot je na primer izdaja novega potnega lista, če ga bodo komu ukradli, ali pa v primeru kake prometne nesreče in podobno, je še povedal Dernovšček, ki se ga Slovenija spomni kot diplomata, ki je iz Sudana reševal zaprtega Toma Križnarja.

Na zunanjem ministrstvu so sicer opozorili še, da morajo navijači v JAR paziti, kod se bodo gibali. JAR sicer velja za precej nevarno, s kriminalom prežeto državo, vendar pa je večina krajev v centrih mest varnih; nevarni so na primer predvsem barakarski predeli v predmestjih. Treba je torej upoštevati pravila gibanja v državi, še opozarjajo na ministrstvu. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.