Slovenci v NBA najraje na Pacifiku

Foto: Žurnal24
Potem ko smo že predstavili štiri divizije, je tokrat na vrsti tista najbolj slovenska, pacifiška, v kateri igrajo Goran Dragić, Beno Udrih in Saša Vujačić. Pa bodo Lakersi postali prvaki še tretjič zapored?
Oglej si celoten članek
Še štirje dnevi so do začetka nove sezone lige NBA. In kaj napovedujemo za moštva atlantske, centralne, jugovzhodne in severozahodne divizije? Kliknite in preberite!

Sacramento (lani 25-57, predzadnji na zahodu po rednem delu)
Sacramento bo tudi v letošnji sezoni deležen veliko pozornosti slovenskih ljubiteljev košarke. In razlog? Beno Udrih, ki bo tudi v letošnji sezoni igral ključno vlogo v mladi ekipi Kraljev. Varovanci Paula Westphala bi letos morali pokazati veliko boljše predstave kot lani. V moštvo je prišel izkušeni center Samuel Dalembert, ki je v osmih sezonah igranja za Philadelphio v NBA nabral kar nekaj izkušenj, s katerimi bi lahko pomagal relativno mladi ekipi Sacramenta. Pod košem mu bo družbo delal DeMarcus Cousins – novinec, od katerega si v Kaliforniji veliko obetajo. In če bo le približno ponovil lanskoletno debitantsko sezono Tyreka Evansa, ki bi znal letos pokazati še več, potem so Kralji na draftu vnovič zadeli v polno. Mesto v prvi ekipi pa bo najverjetneje imel zagotovljeno tudi 22-letni Izraelec Omri  Casspi, za katerega bo to podobno kot za Evansa šele druga NBA sezona. Ob vseh mladcih je moč opaziti, da je slovenski organizator igre Beno Udrih pri Sacramentu s svojimi 28 leti eden izmed bolj izkušenih košarkarjev. Kot šesti igralec bi lahko svojo priložnost izkoristil dolgoletni član Francisco Garcia, presenetila pa bi lahko Antoine Wright in Donte Greene.
Naša napoved
: bitka za končnico
Predvidena prva peterka: Samuel Dalembert, DeMarcus Cousins, Omri Casspi, Tyreke Evans, Beno Udrih

LA Lakers (lani 57- 25, osvojili naslov prvaka)
O Lakersih prav veliko novega ne bomo zapisali. Lahko pa omenimo tole: dvakratni (zaporedni, aktualni) prvaki lige NBA. In na naslov, tretji zaporedni, ciljajo tudi letos. Po koncu lanske sezone je bilo veliko govora o tem, ali bo Phil Jackson še vodil Lakerse ali pa se bo upokojil zaradi zdravstvenih težav. A ker je menil, da ekipa še zmore in je sposobna še enkrat osvojiti naslov, se je odločil za novo pogodbo z Jezerniki, pri katerih bosta tudi letos glavna nosilca igre Španec Pau Gasol in Kobe Bryant. A tudi če bosta prva zvezdnika imela slab dan, se navijačem Lakersov ni bati. Tu so še Ron Artest, Andrew Bynum, Lamar Odom, Derek Fisher, Shannon Brown in drugi. Ta imena pa so dovoljšen razlog, da Lakersi v novo sezono vstopajo kot favoriti! A pozor, na začetku sezone bi zaradi neuigranosti, pestile so jih poškodbe, znali imeti nekaj težav. Podobno kot pri Sacramentu bodo slovenski ljubitelji košarke nekaj pozornosti posvetili tudi Lakersem, saj bo zanje tudi v letošnji sezoni nastopal Saša Vujačić. Če bo naravnal roko in začel zadevati, bi se njegova minutaža v letošnji sezoni lahko močno povečala.
Naša napoved:
vsaj konferenčni polfinale
Predvidena prva peterka: Derek Fisher, Kobe Bryant, Ron Artest, Lamar Odom in Pau Gasol

LA Clippers (lani 29-53, izpad po rednem delu)
Clippersi so v izjemno močni pacifiški diviziji verjetno najslabša ekipa tudi v letošnji sezoni. Resda se je ekipa iz lanske sezone dodobra premešala, a novih, oprijemljivih okrepitev v klub ni bilo. Je pa v klubu nov trener, trener s pedigrejem Vinny del Negro. Nosilec igre pri Clippersih bo tudi letos Baron Davis, k uspehu ekipe pa bi veliko lahko pripomogel tudi nosilec zlate medalje z letošnjega svetovnega prvenstva Eric Gordon. Pod košem bo še najprej gospodaril Chris Kaman, vprašanje je le, kdo mu bo družbo delal na položaju štirke. V klubu veliko stavijo na novinca Blakea Griffina, a vprašanje je, kako se bo 21-letnik odrezal v debitantski sezoni (na pripravlalnih tekmah se je mladenič zelo izkazal).
Naša napoved
: izpad po rednem delu
Predvidena začetna peterka: Chris Kaman, Blake Griffin, Ryan Gomes, Eric Gordon, Baron Davis.

Phoenix Suns (54-28, izpad v konferenčnem finalu proti Lakersem)
Phoenix. Veselja za slovenske navijače v pacifiški diviziji še ni konec! Po izjemni drugi sezoni v ligi NBA vsi z nestrpnostjo čakamo začetek sezone, da vidimo, kaj nam bo v njej pripravil Goran Dragić. 24-letni Ljubljančan tekem seveda ne bo začenjal, toda kot igralec s klopi bi letos lahko nadgradil lanskoletne dobre predstave v dresu Sonc. Moštvo, ki se v primerjavi z lansko sezono ni bistveno spremenilo, res je, da je klub zapustil zelo pomemben člen Amare Stoudemire, bo vodil eden najboljših organizatorjev lige vseh časov Steve Nash, družbo v prvi peterki pa mu bodo najverjetneje delali Jason Richardson, Grant Hill, Hedo Turkoglu in Robin Lopez. S klopi pa bodo na svojo priložnost čakali košarkarji kova Josh Childress (naveličal se je Evrope) Channing Frye, Jared Dudley in seveda Goran Dragić. Kar lahko skrbi Sonca, je to, da so nekateri igralci že kar precej v letih (Hill 38, Nash 36, Turkoglu 31). Ne gre dvomiti v njihove kvalitete, toda možnosti za poškodbe se z leti večajo, urnik lige NBA pa je zelo natrpan.Naša napoved: vsaj konferenčni polfinale
Predvidena prva peterka: Steve Nash, Jason Richardson, Grant Hill, Hedo Turkoglu in Robin Lopez

Golden State Warriors (lani 26-56, med zadnjimi tremi moštvi zahoda)
Bojevniki so po lanski slabi sezoni v moštvo zvabili nekaj okrepitev in bodo najverjeteje igrali boljšo obrambo. Navijači največ pričakujejo od nove okrepitve Davida Leeja, za katerega so zapravili kar 80 milijonov dolarjev. 27-letni krilni center je v lanski sezoni pri New Yorku v rednem delu dosegal po 20, sezono poprej pa 16 točk na tekmo. Kljub temu da v klubu naglas govorijo, da bo letošnja sezona boljša od lanske, pa velja poudariti, da so podobno govorili že pred letošnjo sezono, pa se to ni uresničilo. A dobro je, da vedo, kaj je bilo lani narobe. Imeli so najslabši odstotek uspešnosti pri skoku, na predzadnjem mestu pa so se znašli tudi pri prejetih koših. Mnogi ne vedo, kaj naj pričakujejo od obetavnega novinca Ekpeja Udoha, ki pa je ob začetku NBA-sezone tako ali tako poškodovan. Nosilec igre pri Golden Stateu bo  (tudi) letos organizator igre Monta Ellis, ki je Bojevnikom zvest že pet sezon. V klubu veliko stavijo tudi na 22-letnega Stephena Curryja, ki je že v minuli, debitantski sezoni pokazal, da veliko obeta. In sodeč po letošnjih pripravljalnih dvobojih, bo ta sezona zanj še uspešnejša, kot lanska, v kateri je povprečno dosegal po 10 točk na tekmo.  Ekipa ima kar nekaj evropskega priokusa. Pod koši se bo boril Latvijec Andris Biedrins, ki je pri Golden Stateu že od sezone 2004/05, z meti od daleč pa bo nasprotnikovo mrežo poskušal rešetati Srb Vladimir Radmanović.
Naša napoved
: bitka za končnico
Predvidena prva peterka: Andris Biedrins, David Lee, Reggie Williams, Stephen Curry in Monta Ellis

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.