"Vesoljec" Dončić pokopal še nepremagano ekipo prvenstva

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Profimedia Luka Dončić Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 Foto: Saša Despot Eurobasket 2022
Slovenija je na krilih 36 točk fenomenalnega Luke Dončića premagala Nemčijo.
Oglej si celoten članek

Košarkarji Slovenije so v četrtem nastopu na evropskem prvenstvu v Kölnu zabeležili tretjo zmago. Po spodrsljaju proti BiH so pred več kot 18.000 gledalci v dvorani Lanxess - med njimi 2000 Slovencev - premagali Nemčijo z 88:80.

Slovenija je tokrat začela tekmo s spremenjeno začetno postavo, saj je Goran Dragić v prvi peterki zamenjal Alekseja Nikolića, ob njem pa so začeli še Jaka Blažič, Mike Tobey, Vlatko Čančar in Luka Dončić.

A po vsega treh sekundah igre je moral Aleksander Sekulić poseči po menjavi, saj si je Tobey pri začetnem skoku za žogo zvil gleženj in ga je moral zamenjati Žiga Dimec. Tobey pa se je napotil v slačilnico.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Prve točke na tekmi so dosegli Nemci, potem ko je Slovenija zgrešila svoja prva dva meta za tri. Po še dveh izgubljenih žogah Slovenija v prvih dveh minutah igre še ni dosegla točke. A tudi Nemci niso bili nič kaj uspešnejši v napadu, tako da je Čančar z dvema zadetima prostima metoma rezultat izenačil na 2:2.

Luka je nato z odlično akcijo Slovenijo popeljal do prvega vodstva na tekmi s 4:2, Nemci pa so nadaljevali s serijo zgrešenih trojk. Po košu Gorana Dragića smo tako povedli za štiri točke. Po dobrih štirih minutah tekme pa se je na igrišče vrnil Tobey, čigar poškodba se očitno ni izkazala za prehudo.

Po enem zadetem prostem metu Nemcev je Luka poskrbel za novo čarovnijo in povišal prednost na pet točk, preden je na drugi strani Dennis Schröder dosegel koš pod osebno napako, a ni zadel dodatnega prostega meta.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Luka pa je nadaljeval z odlično predstavo v prvi četrtini. Z zadetima prostima metoma je prednost povišal na 12:6. Odlični nemški strelec Maodo Lo je nato zadel trojko za priključek, na drugi strani pa je svoji prvi dve točki dosegel Tobey za 14:9.

Slovenija je nadaljevala z odlično obrambo, ko je kar nekajkrat zapored ustavila Nemce, po trojki Gorana Dragića pa je ponovno povedla za šest točk, 17:11. Po čudno dosojenih korakih Luki Dončiću so se Nemci s trojko približali na tri točke, a je na drugi strani mojstrsko zadel Goran Dragić za prednost petih točk.

Štiri sekunde pred koncem četrtine je imel Luka na voljo dva prosta meta, s katerima je postavil končni izid prve četrtine, 21:14. Nemci namreč v 3,8 sekundah niso uspeli izpeljati prave akcije.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Drugo četrtino je Slovenija začela brez Dončića. a je vseeno po trojki Tobeya dosegla novo največjo prednost,saj je povedla že za deset točk. Tokrat Nemci v prvih dveh minutah niso uspeli zadeti koša, tako da je nemški selektor zahteval minuto odmora, po kateri je na klopi obsedel Goran Dragić.

A tudi minuta odmora ni prebudila Nemcev, ki so zapravili napad, na drugi strani pa je Aleksej Nikolić zadel dva prosta meta za 26:14. Nato so se končno prebudili Nemci, ki so po slabih treh minutah končno dosegli prve točke, ko so zadeli iz igre in izkoristili še dodatni prosti met. A je nemudoma s trojko vrnil Tobey.

Slovenija je za razliko od prve tekme tokrat nadzorovala skok, po košu in osebni napaki nad Luko Dončićem pa se je naša prednost povišala že na 31:17. Schröder je nato s trojko iz obupa v zadnji sekundi napada zmanjšal prednost Slovenije na 11 točk.

Po nekaj zgrešenih polaganjih Slovenije so imeli Nemci priložnost, da se približajo, kar jim je z novo trojko Schöderja tudi uspelo. Po novem zgrešenem "zicerju" je Andreas Obst razliko zmanjšal le še na šest točk zaostanka. Sekulić je vzel minuto odmora, vrnil Gorana Dragića, kar je delovalo, saj je Luka zadel oba prosta meta, v naslednjem napadu pa s trojko povišal na 36:25.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Udarec je vrnil Daniel Theis, ki je zadel pod prekrškom Tobeya, kar je bila že druga osebna napaka ameriškega Slovenca. Ko pa je Slovenija v naslednjem napadu uspela zaustaviti Schröderja, Blažič pa je po hitrem protinapadu povišal prednost na deset točk, je nemški selektor zahteval novo minuto odmora.

Nemci so nato zadeli dva prosta meta, a je na drugi strani celotno obrambo izigral Goran Dragić ter povišal na 40:30. Nemčija se je ponovno približala z zadetima prostima metoma, a jo je z zadetim metom znova oddaljil Klemen Prepelič. Nemci so nadaljevali s svojo serijo zadetih prostih metov in se približali na osem točk zaostanka, Sekulić pa je pred zadnjo minuto prvega polčasa posegel še za enim odmorom.

Po košu Luke in Schröderja na vsaki strani je zadnji pravi napad pripadel Sloveniji, a je Luka zgrešil met za tri točke, Nemci pa v manj kot dveh sekundah niso uspeli več priti do koša. Polčas se je tako končal z rezultatom 44:36 za Slovenijo.

Dončić je prvi polčas končal s 17 točkami, 7 skoki in 3 asistencami, izstopal pa je tudi Tobey z 8 točkami in 4 skoki. Pri Nemcih je 10 točk dosegel Schröder, medtem ko je Johannes Voigtmann pobral kar 9 skokov. Franz Wagner, ki je Litvi nasul 32 točk, je v prvem polčasu ostal brez točke.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Drugi polčas so s trojko začeli Nemci, a smo jim po nekaj neuspelih napadih na obeh straneh preko Blažiča vrnili z enako mero.Nato pa so Nemci dvakrat zapored uspeli zadeti, Sloveniji pa na začetku polčasa met ni stekel. Po štirih minutah tretje četrtine so tako Nemci zaostajali za vsega štiri točke.

Po dveh zadetih prostih metih Gorana Dragića pa so sodniki dosodili korake Schröderju, ki je izgubil živce in si prislužil še tehnično napako. Prosti met je izkoristil Goran Dragić, napada pa žal nismo izkoristili.

Na drugi strani je po 24 minutah tekme do svojih prvih točk prišel Wagner, ki je s trojko ponovno znižal zaostanek na vsega štiri točke. Na obeh straneh se je nato zvrstilo nekaj zapravljenih napadov, preden je najprej Luka lepo zadel iz razdalje, na drugi strani pa vrnil Schröder z uspešnim prodorom.

Po izgubljeni žogi Dončića pa so v naslednjem napadu Nemci preko Wagnerja zmanjšali zaostanek le še na dve točki. Izmenično je sledilo nekaj zadetih košev na obeh straneh, preden so Slovenci končno prekinili nemško serijo ter povedli z 61:55. V zadnjo minuto tretje četrtine je Slovenija tako vstopila s prednostjo šestih točk, katero je zadržala tudi do konca, saj nobena ekipa ni več uspela zadeti. Tretja četrtina, ki je bila prva, ki je pripadla Nemčiji (19:17), se je končala z rezultatom 61:55.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022 V zadnji četrtini je prvi napad pripadel Nemčiji, medtem ko je prve točke preko Prepeliča dosegla Slovenija in povedla za osem točk, po odlični obrambi in košu Gorana Dragića pa je naša reprezentanca pobegnila že na 10 točk prednosti. Nemci so bili prisiljeni poklicati minuto odmora po vsega minuti igre v zadnji četrtini.

Po sumljivo dosojeni osebni napaki Zorana Dragića so imeli Nemci nato na voljo tri proste mete, izmed katerih so zadeli dva. Po zapravljenem napadu Slovenije pa je Lo znižal na štiri točke razlike, a je zablestel Goran Dragić ter povišal prednost na osem točk.

Nato pa je Zoran Dragić storil še drugo osebno napako pri metu za tri v eni minuti ter na črto poslal Loja, ki je prav tako zadel dvakrat. Na drugi strani je lepo prodrl Prepelič, ki je izsilil osebno napako ter zadel oba prosta meta.

Naslednji so do točk prišli Nemci, ki so preko Obsta zadeli trojko, Luka pa je še s svojo 27. točko ponovno povišal prednost na sedem točk, preden je znova udaril Obst. Tokrat z metom za dve točki. Luka mu je nemudoma vrnil z novima točkama. Ko pa so Nemci končno spet zapravili napad, je po zgrešenem metu Dončića zadevo popravil Tobey ter ob razliki devetih točk Nemce prisilil v novo minuto odmora.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Zadnjih pet minut tekme so Nemci odprli z zgrešeno trojko Schröderja, Luka pa je z ujetim skokom dosegel dvojni dvojček z 29 točkami in 10 skoki. Nato je v napadu dosegel še svojo 32. ko pa je zadel Wagner, je na drugi strani Luka odgovoril še s svojo 34. točko.

Schröder je z zadetima prostima metoma zmanjšal na devet točk zaostanka, začele pa so se zadnje tri minute tekme. Z novima dvema točkama jih je odprl Luka, medtem ko je na nemški strani s trojko vrnil Lo.

Luka je nato dobri dve minuti pred koncem izsilil še peto osebno napako sicer zelo dobrega Theisa, ki je tekmo zaključil z osmimi točkami. Luka je sicer prosta meta zgrešil, a je skok dobil Edo Murić, Čančar pa je nato zgrešil met za tri.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

Točno dve minuti do konca je tako Slovenija vodila za osem točk, a je nemudoma Obst zadel trojko in Nemce približal na vsega pet točk zaostanka. Sekulić je zahteval minuto odmora.

Po prekinitvi so Nemci s prekrškom zaustavili Prepeliča, ki je zadel en prosti met. V obrambi se je nato izkazal Dončić, v napadu pa Goran Dragić, ki je povišal prednost na osem točk. Nemci so nato vrnili s trojko, Slovenija pa je zapravila napad.

Nemci so v enem napadu zgrešili met za tri in polaganje, na drugi strani pa so vsega 11 sekund pred koncem napravili osebno napako, Schröder in Murić pa sta si skočila v lase. Nemec je bil tudi kaznovan s tehnično napako in je bil izključen s tekme.

Foto: Saša Despot Eurobasket 2022

11 sekund pred koncem je tako imela Slovenija pet točk prednosti, dva prosta meta in še žogo s strani. Postalo je jasno, da je padla tudi "nepremagana" Nemčija.

Murić je zadel en prosti met, šest sekund pred koncem tekme pa je bila storjena osebna napaka še nad Prepeličem. Slednji je z dvema zadetima prostima metoma postavil končni rezultat 88:80.

Luka Dončić je pokazal svoje razkošno znanje in ob 36 točkah (met 14:25, trojke 2:8) ujel deset odbitih žog ter zbral štiri podaje. Goran Dragić, ki je na parketu preživel skoraj 32 minut, je dosegel 18 točk (met 7:14), Mike Tobey, ki se je po uvodnem šoku hitro vrnil na igrišče in igral 25 minut, pa je vknjižil deset točk in osem skokov.

Slovenijo v sredo ob 17.15 čaka še zadnja tekma v predtekmovanju proti Franciji, ki bo odločala o prvem mestu v skupini B. Zmagovalec se bo v osmini finala v Berlinu v soboto, 10. septembra, pomeril s četrtouvrščeno reprezentanco iz skupine A, v kateri sta krog pred koncem na vrhu Španija in Turčija, z izkupičkom 2-2 sledita Črna gora in Belgija, Gruzija ter Bolgarija pa imata eno zmago.

 

Litva ostaja v igri, Francozi ob koncu boljši od BiH

V skupini B, v kateri je tudi Slovenija, sta zmagi vpisali tudi reprezentanci Litve in Francije. Prva je s 87:64 ugnala Madžarsko in vknjižila prvo zmago, Francija pa je za svojo tretjo in potrditev napredovanja po odlični zadnji četrtini premagala Bosno in Hercegovino z 81:68.

Francozi so zadnjo četrtino današnjega prvega obračuna v skupini B začeli z dvema točkama prednosti, po zaostanku z 59:61 pa so z delnim izidom 20:4 razblinili vse upe Bosancev po presenečenju. Najboljši strelec pri Francozih je bil Guerschon Yabusele s 15 točkami, Rudy Gobert je 11 točkam dodal 12 skokov. Pri BiH je Miralem Halilović dosegel 14 točk.

Olimpijski podprvaki so tako pri treh zmagah ob enem porazu in so si že zagotovili nastop v osmini finala. Na nastop med 16 najboljšimi ekipami po današnji zmagi še upa Litva. Eni izmed favoritov na prvenstvu stare celine so na drugi tekmi skupine B suvereno ugnali Madžarsko s 87:64. Najboljša strelca sta bila igralca severnoameriške lige NBA, Jonas Valančiunas (21 točk, 8 skokov) ter Domantas Sabonis (19 točk, 8 skokov). Pri Madžarih je Zoltan Perl prispeval 16 točk.

 

* Skupina A (Tbilisi):
Belgija - Turčija            63:78 (6:20, 30:37, 47:59)
Črna gora - Španija          65:82 (17:27, 31:53, 48:67)
Gruzija - Bolgarija          80:92 (18:14, 38:39, 57:66)

- lestvica:
1. Španija          4  3 1  359:299  8
2. Turčija          4  3 1  334:306  7
3. Črna gora        4  2 2  300:305  6
4. Belgija          4  2 2  295:303  6
--------------------------------------
5. Bolgarija        4  1 3  347:386  5
6. Gruzija          4  1 3  308:344  5

* Skupina B (Köln):
BiH - Francija               68:81 (19:19, 34:44, 50:52)
Madžarska - Litva            64:87 (18:22, 33:48, 52:75)
Nemčija - Slovenija          80:88 (14:21, 36:44, 55:61)

- lestvica:
1. Nemčija          4  3 1  357:340  7
2. Slovenija        4  3 1  376:250  7
3. Francija         4  3 1  299:291  7
4. BiH              4  2 2  342:351  6
--------------------------------------
5. Litva            4  1 3  352:342  5
6. Madžarska        4  0 4  311:363  4

* Skupina C (Milano):
Estonija - Velika Britanija  94:62 (24:18, 49:36, 78:53)
Grčija - Ukrajina            99:79 (23:20, 39:46, 71:57)
Italija - Hrvaška            81:76 (22:17, 42:34, 55:59)

- lestvica:
1. Grčija           4  4 0  366:322  8
2. Ukrajina         4  3 1  327:306  7
3. Italija          4  2 2  318:307  6
4. Hrvaška          4  2 2  320:305  6
--------------------------------------
5. Estonija         4  1 3  299:292  5
6. Velika Britanija 4  0 4  265:363  4

* Skupina D (Praga):
Nizozemska - Poljska         69:75 (20:19, 40:31, 55:48)
Finska - Češka               98:88 (29:18, 51:45, 72:59)
Izrael - Srbija              78:89 (18:24, 38:50, 58:65)

- lestvica:
1. Srbija           4  4 0  370:292  8
2. Poljska          4  3 1  318:318  7
3. Izrael           4  2 2  317:328  6
4. Finska           4  2 2  344:336  6
--------------------------------------
5. Češka            4  1 3  328:358  5
6. Nizozemska       4  0 4  292:337  4
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:55 7. September 2022.

    hm, navdušenci, mal se ustavite, poglejte statistiko metov.. in to da minuto pred koncem se najboljši ne more toliko zbrat, …

  • 04:36 7. September 2022.

    Polepšali ste mi večer:) Čestitke!

  • 22:20 6. September 2022.

    Ajde fantje, treba je igrat do zadnje sekunde.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.