Sloveniji v rekordnem času uspelo nekaj neverjetnega

Foto: Epa ljubomir vranješ
Slovenski rokometaši so z odliko opravili s prvim delom evropskega prvenstva, pred njimi pa je že nova preizkušnja. Popoldne se bodo varovanci Ljubomirja Vranješa pomerili z Islandci.
Oglej si celoten članek

Slovenska rokometna reprezentanca si ne bi mogla zamisliti boljšega uvoda v evropsko prvenstvo, kjer je nanizala tri zaporedne zmage in se z lepo popotnico zanesljivo uvrstila v drugi del tekmovanja.

EP Slovenija še naprej melje vse pred sabo

Pred začetkom prvenstva je bilo v slovenskem rokometnem prostoru prisotne kar nekaj negotovosti zaradi nenadnega slovesa dolgoletnega selektorja Veselina Vujovića in posledičnim imenovanjem njegovega naslednika Ljubomirja Vranješa, a se je hitro izkazalo, da so bili vsi strahovi odveč.

Švedski strokovnjak srbskih korenin je v reprezentanco vnesel prepotrebno svežino, rezultati, predvsem pa sama igra naših fantov, pa dokazujejo, da se je med njimi v rekordno kratkem času razvila prava kemija. V to je prepričan tudi eden najboljših slovenskih rokometnih trenerjev Branko Tamše.

"Že pred prvenstvom sem dejal, da dobro poznam sistem in razmišljanje novega selektorja Ljubomirja Vranješa, obenem pa poznam kvalitete in karakteristike večine reprezentantov, zato sem bil mnenja, da bi bila lahko to odlična kombinacija, kar se je zaenkrat potrdilo z rezultati," je povedal Tamše.

Foto: Epa branko tamše Tri zmage na treh tekmah, pri tem velja posebej izpostaviti uspeh proti Švedski, je več, kot smo upali pričakovati. "Kemija je na zelo visokem nivoju. Med reprezentanti in selektorjem vlada medsebojno zaupanje, kar se zaenkrat kaže kot velik uspeh. Prvi del smo opravili z odliko. Mogoče še več, kot smo realno pričakovali. Zdaj se začenja drugi del. Dve reprezentenci, ki bi lahko prekrižali pot Sloveniji, torej Francija in Danska, sta se že poslovili, kar je velikansko presenečenje, vendar glede na videno povsem zasluženo," meni nekdanji trener Gorenja, Velenja in Zagreba.

"Fantje niso imeli veliko časa, tako da bodo z vsakim dnem, ki ga stroka in igralci preživijo skupaj, samo napredovali, kar se trenutno tudi dogaja. Ne glede na vse, kar se je dogajalo, moramo biti zelo zadovoljni. V javnosti je prevladovalo mnenje, da je Slovenija močnejša od Poljske in Švice, vendar smo se dobro zavedali, da se bo moralo marsikaj poklopiti na tekmi s Švedsko. Na tej tekmi je Slovenija pokazala kakovost, ki jo premore tako individualno kot ekipno," dodaja Tamše.

"Islandija ni noben bavbav."

Z uspehi so se povečali tudi apetiti, Slovenija pa se je iz "outsiderja" nenadoma prelevila v kandidata za medalje. "Glede na predstave Slovenije in preostale nasprotnike, ki vsekakor niso lahki, so apetiti narasli do te mere, da se že vidimo kot evropskega prvaka. Seveda je tudi to mogoče, vendar selektor vedno poudarja, da je potrebno iti iz tekme v tekme. Pred nami je že nova odločilna tekma. Po mojem mnenju je vsaka odločilna. Ne želim prehitevati stvari. Menim, da smo pred Islandijo lahko optimistični. Čeprav gre za zelo dobro ekipo, niso noben bavbav. Veliko bo seveda odvisno od njihovega najboljšega igralca Arona Palmarssona. Verjamem, da se bomo tekme lotili s pravo taktiko in se veselili četrte zmage. Ogledal sem si tudi vse tekme Islandije in sodeč po videnem, dajem rahlo prednost Sloveniji. Želim si, da ponovijo obrambo iz prejšnjih tekem ter nadgradijo napad in protinapad, kjer imamo še veliko rezerve."

"Glede na to, da so skupaj manj kot mesec dni, je igra na zelo visokem nivoju. Če bi v tako kratkem času vse linije delovale na 100 odstotkih, bi bil to že svojevrsten čudež."

Branko Tamše

Slovenci na misiji

Edini pomislek pred prvenstvom je bilo občutno pomanjkanje časa, vendar so fantje morebitne primanjkljaje kompenzirali s srčnostjo in borbenostjo na igrišču ."Vsak športnik ve, da je čas denar. Časa za spoznavanje s selektorjem in njegovega načina dela ni bilo na pretek. Izjema so igralci, ki so z njim preživeli nekaj časa v Veszpremu. To je bila tudi edina dilema v moji glavi, kako hitro se bodo stvari postavile na svoje mesto. Vidimo lahko, do se zelo hitro ujeli. Sodeč po tem, kar fantje kažejo in govorijo, je jasno, da se je v rekordno kratkem času izoblikovala zelo pozitivna kemija. Fantje so željni, voljni in polni naboja. Želijo dokazati, da so še vedno sposobni poseči po najvišjih mestih na vrhunskem turnirju. Kombinacija s selektorjem je zelo posrečena in zanimiva. Vsi vprašaji pred prvenstvom so šli v pozabo," je prepričan Tamše, ki meni, da bo za uvrstitev v polfinale potrebno zmagati tri od naslednjih štirih tekem.

"Pred nami so štiri tekme v drugem delu. Vseh šest reprezentanc je še vedno v borbi za polfinale. Vsak ima svoje cilje. Veliko bo odvisno od dnevne forme in kančka športne sreče. Seveda razmišljam o borbi za polfinale. Upam, da bodo tudi v primeru poraza, stopili skupaj in to potrdili že na naslednji tekmi, v kar niti malo ne dvomim."

"Dve zmagi ne bosta dovolj za polfinale, čeprav upam, da se motim. Mislim, da bo treba dobiti tri tekme, kar je dosegljivo. Upam, da se to zgodi in se spiše nova pravljica, ki ima trdne temelje v kvaliteti naših reprezentantov. Želim si, da se domov vrnemo kot veliki zmagovalci oziroma največje presenečenje tega prvenstva in se morda povsem nenadejano veselimo tudi odličja."

Foto: Epa

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.