Slovenke v drugem polčasu razbile Hrvatice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenske rokometašice so drugi del evropskega prvenstva odprle z lepo zmago.
Oglej si celoten članek

Hrvatice so na zadnjih štirih prijateljskih tekmah vselej premagale Slovenke, a na prvi tekmi drugega dela evropskega prvenstva so v Stožicah morale priznati premoč slovenski izbrani vrsti. Ta je zmagala s 26:18 (13:12), izbranke Dragana Adžića so blestele predvsem v drugem polčasu, ki so ga dobile s kar 13:6. Velike zasluge za to ima tudi najboljša igralka dvoboja Amra Pandžić, slovenska vratarka ob odlični obrambi soigralk v drugem delu kar 12 minut ni prejela zadetka.

Uvodna postava - na vratih je bila Amra Pandžić, na krilnih položajih Tamara Mavsar in Alja Varagić, na zunanjih Ana Gros, Elizabeth Omoregie in Nina Zulić, na mestu krožne napadalke pa Nataša Ljepoja - je na najboljši možni način odprla obračun proti južnim sosedam. Z dvema "projektiloma" prve dame slovenskega rokometa v zadnjih letih Grosove ter Mavsarjeve iz bliskovitega nasprotnega napada in Omoregiejeve iz pozicijskega napada so ob koncu šeste minute povedle s 4:0 ter hrvaškega stratega Nenada Šoštarića že prisilile, da je zahteval minuto odmora.

A prava vrednost v slovenski igri je bila igra v obrambi. Različica 6-0 je bila na visoki ravni, prav tako Pandžićeva, ena od junakinj zmage nad Srbkinjami, ki je zaustavila nekaj strelov Hrvatic, ki pa so po medlem uvodu v nadaljevanju le vzpostavile ravnotežje v Stožicah. V 12. minuti so enim od treh gostiteljic letošnjega turnirja stare celine povsem zadihale za ovratnik (6:5), tri minute kasneje pa jih tudi ujele (7:7).

Foto: Profimedia Tjaša Stanko

Po minuti odmora Adžića, ki je z nekaterimi kadrovskimi korekcijami - do konca prvega polčasa v igro nista vstopili le obe vratarki Branka Zec in Maja Vojnović ter krilna igralka Maja Svetik - skušal dvigniti igro svojih varovank, se razmerje na igrišču ni bistveno spremenilo.

V 19. minuti so prvič na dvoboju pogledale v hrbet tekmicam (8:9). Do konca prvega polčasa se je v osrednji nacionalni športni dvorani odvijal izenačen obračun, na veliki odmor pa so se domače igralke odpravile z vodstvom 13:12.

Uvod v drugi polčas je bil preslikava prvega. Adžićeve varovanke so ga odprle suvereno, v 34. minuti povedle s 15:12. Hrvatice so med 34. in 40. minuto Slovenkam preprečile, da bi dosegle gol, a gostiteljice so bile izjemno dobre v obrambi in držale prednost pred tekmicami.

V 41. minuti so si znova priigrale štiri gole naskoka, potem ko je Nataša Ljepoja zadela z vodstvo s 17:13, njihovo igro pa ni ustavila niti hrvaška minuta odmora. Obramba 6-0 je bila še naprej agresivna in kolektivna, razpoložena je bila tudi vratarka Pandžićeva, ki je nanizala nekaj bravuroznih obramb.

"Kraljice šoka", kot so Hrvati poimenovali nosilke bronastega odličja z evropskega prvenstva na Danskem 2020, niso našle načina, da premagajo granitno slovensko postavitev 6-0, v domačem napadu pa je blestela Grosova. Enaintridesetletna Velenjčanka je parala živce tekmicam in svoje soigralke v 45. minuti povedla v vodstvo z 18:13.

Foto: Profimedia Ana Gros

Rapsodija igralk v modrih dresih pa se ni končala. Po golih Nataše Ljepoje in Tamare Mavsar je domača prednost v 48. minuti že znašala sedem golov (20:13). Tudi po drugi hrvaški minuti odmora se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, Slovenke so bile še naprej za razred boljše od nemočnih Hrvatic.

Adžićeve varovanke v sami končnici niso popustile v obrambi, borile so se kot levinje, v napadu pa vseskozi imele rešitve za obrambo Hrvatic. Največjo prednost so si priigrale tik pred zadnjim zvokom sirene, ko so povedle za devet golov (26:17).

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Ana Gros s sedmimi goli. Nataša Ljepoja je prispevala pet, Tamara Mavsar pa štiri zadetke.

Slovenske rokometne prvokategornice so po zmagi v svojem prvem nastopu v drugem delu zaključnega turnirja stare celine po dolgih 18 letih naredile pomemben korak proti uvrstitvi na najbolj prestižne tekme. Pred njimi sta v nadaljevanju glavnega dela tekmovanja v Ljubljani še dve zahtevni tekmi. V ponedeljek, 14. novembra, se bodo ob 18. uri pomerile z izjemno močnimi Norvežankami, dva dni kasneje pa jih ob 15.30 čaka še obračun z Madžarkami.

Foto: Profimedia Amra Pandžić

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:30 11. November 2022.

    Bravo pupe!

  • 20:15 10. November 2022.

    A so Hrvati že vložili pritožbo al jo bodo jutri?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.