Slovenska peterica dobila nasprotnike

Foto: Epa
Foto: Epa
Znani so pari osmine finala nogometne lige prvakov in pari šestnajstine finala lige evropa.
Oglej si celoten članek

Liga prvakov

Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Nyonu izžrebala pare osmine finala lige prvakov. Atletico Madrid Jana Oblaka bo igral proti Chelseaju, Atalanta Josipa Iličića proti Realu Madridu, Leipzig Kevina Kampla pa proti Liverpoolu.

Branilec naslova je Bayern, ki se bo meril z Laziem.

Atletico in Chelsea sta se merila že v skupinskem delu sezone 2017/18, Angleži so zmagali v Španiji z 2:1, v Londonu pa je bilo 1:1. Atletico je sicer dobil pet od sedmih dvobojev v osmini finala v ligi prvakov, v prejšnji sezoni je izločil takratnega branilca naslova Liverpool.

Slednji, ki je med najboljšimi 16 četrtič zapovrstjo in devetič skupno, bo tokrat igral proti Leipzigu. Ta je v sezoni 2019/20 prvič igral v izločilnih bojih lige prvakov, kjer je izločil Tottenham. "Ni dvoma, da gre za težkega tekmeca. Liverpool ima v tem tekmovanju veliko izkušenj. Naredili bomo vse, da se uvrstimo v četrtfinale. V prejšnji sezoni smo pokazali, da lahko premagamo odlične nasprotnike. Izjemno leto je bilo lani, ko smo prišli v polfinale. Če bi v tej sezoni to ponovili, bi bil do neke mre to še večji uspeh," je dejal športni direktor Leipziga Markus Krösche.

Tako kot za Leipzig je tudi za Atalanto to drugi nastop v osmini finala elitnega evropskega klubskega tekmovanja, hkrati drugi zaporedni. V prejšnji sezoni so Italijani v tem delu izločili Valencio, ki so jo premagali doma s 4:1, v gosteh pa s 4:3. Na tej zadnji tekmi je Josip Iličić kot prvi nogometaš v zgodovini izločilnih bojev lige prvakov na eni tekmi dosegel kar štiri gole. Zdaj ekipo iz Bergama čaka nov španski tekmec, a s precej večjim ugledom. Real je namreč rekorder po številu naslovov v elitnem tekmovanju, ima jih 13.

Branilec naslova je Bayern, ki se bo meril z Laziem. Bavarci, tako kot Liverpool šestkratni prvaki, imajo v tem delu lige prvakov 12 zmag in štiri poraze, v prejšnji sezoni so s skupnim izidom 7:1 izločili Chelsea. Za Bayern bo to 13. zaporedni nastop v osmini finala in je tudi eden glavnih favoritov za končno slavje. "Težak žreb, merili se bomo s prvakom. Toda ne bojimo se in ga pričakujemo z dvignjenimi glavami," je na Twitterju zapisal igralec Lazia Luis Alberto.

Eden bolj zanimivih bo tudi obračun petkratnega prvaka Barcelone, ki pa je v tej sezoni v krizi, in PSG. Barcelona je v osmini finala vse od sezone 2004/05, enega bolj odmevnih dvobojev pa je igrala prav proti PSG, ko je v sezoni 2016/17 najprej v Parizu izgubila z 0:4, na povratni tekmi pa zmagala s 6:1.

Ob Laziu druga novinka v tem delu tekmovanja Borussia Mönchengladbach se bo merila z Manchester Cityjem. Kluba sta se že dvakrat merila v skupinskem delu (2015/16 in 2016/17), Angleži pa so dobili tri od štirih tekem. Favoriti so tudi v tej sezoni.

Juventus - Porto pa bo obračun dvakratnih evropskih prvakov, v sezoni 2016/17 so bili v osmini finala uspešnejši Italijani s skupnim izidom 3:0. Zmagovalka evropske lige v prejšnji sezoni Sevilla bo igrala proti Borussii Dortmund, pri kateri nase opozarjajo številni mladci na čelu z Norvežanom Erlingom Haalandom, ki je skupaj z Neymarjem iz PSG in Alvarom Morato iz Juventusa tudi prvi strelec tekmovanja v sezoni. Vsi so zadeli po šestkrat.

Prve tekme osmine finala bodo 16., 17., 23. in 24. februarja, povratne pa 9., 10., 16. in 17. marca.

Četrtfinalne tekme bodo 6. in 7. aprila ter 13. in 14. aprila, polfinalne bodo 27. in 28. aprila ter 4. in 5. maja, finale pa bo 29. maja v Istanbulu.

* Pari osmine finala:
Borussia Mönchengladbach - Manchester City
Lazio - Bayern
Atletico Madrid - Chelsea
Leipzig - Liverpool
Porto - Juventus
Barcelona - Pariz St. Germain
Sevilla - Borussia Dortmund
Atalanta - Real Madrid

Liga Evropa

Izžrebani so bili tudi pari šestnajstine finala nogometne evropske lige. Žreb je določil, da se bo Dinamo Zagreb Petra Stojanovića za osmino finala meril s Krasnodarjem, Dinamo Kijev Benjamina Verbiča pa bo igral proti Bruggeu.

Zagrebčani, ki so zmagali v skupini K evropske lige, so dobili tekmeca, ki je igral v ligi prvakov in v skupini zaostal za Chelseajem in Sevillo. "Igralcem v slačilnici sem rekel, da bomo izvlekli Krasnodar. To ni slabo za nas. Treba pa ga je spoštovati, saj je bil tretji v skupini lige prvakov. Dinamo je lahko in mora biti boljši, kot je bil v skupini evropske lige. V Rusiji je tako, da je CSKA prvi, ampak Krasnodar igra boljši nogomet. Ima več opcij in zdi se mi, da je lahko nevarnejši," je žreb za hrvaške medije pokomentiral trener Zoran Mamić.

Kijevski Dinamo se je evropski ligi prva tako pridružil iz lige prvakov, kjer je v skupini G zaostal za Juventusom in Barcelono. Podobno pot je ubral njegov tekmec Brugge, ki je v skupini F lige prvakov zasedel tretje mesto v skupini F za Borussio Dotmund in Laziem.

Prve tekme šestnajstine finala bodo 18., povratne pa 25. februarja.

Osmina finala bo 11. in 18. marca, četrtfinale 8. in 15. aprila, polfinale 29. aprila in 6. maja, finale pa 26. maja v Gdansku.

* Pari šestnajstine finala:
Wolfsberger - Tottenham
Dinamo Kijev - Brugge
Real Sociedad - Manchester United
Benfica - Arsenal
Crvena zvezda - Milan
Antwerpen - Glasgow Rangers
Slavia Praga - Leicester City
Salzburg - Villarreal
Braga - Roma
Krasnodar - Dinamo Zagreb
Young Boys - Bayer Leverkusen
Molde - Hoffenheim
Granada - Napoli
Maccabi Tel Aviv - Šahtar Donjeck
Lille - Ajax
Olympiakos - PSV Eindhoven

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.