Slovenski uspehi odlična popotnica za naprej

Foto: Profimedia benjamin savšek zlata kolajna
Slovenska ekipa v slalomu in spustu na divjih vodah je v nedeljo končala še eno uspešno sezono.
Oglej si celoten članek

Po lanski nadvse uspešni sezoni, ki jo je Peter Kauzer kronal s srebrno olimpijsko kolajno v Riu de Janeiru, je za nekaj časa vse potihnilo v kajakaškem športu, nato pa so se znova vrstila največja tekmovanja. Enega od njih je z evropskim prvenstvom v slalomu gostil Tacen, ki pa spomladi za slovensko vrsto ni bil tako uspešen.

V seriji svetovnih pokalov v nadaljevanju so se slovenski krotilci brzic le prebudili, nanizali nekaj uvrstitev na stopničke, dvig forme pa je napovedal, da bo jesensko svetovno prvenstvo še kako zanimivo.

Kanuistično slalomsko zlato Benjamina Savška na svetovnem prvenstvu v Pauu, bron Petra Kauzerja in njegova ekipna medalja ter tri odličja v spustu so pika na i uspešne sezone, ki je imela enega od vrhuncev tudi na domačem evropskem prvenstvu v Tacnu.

Mednarodna kajakaška zveza se je po več letih odločila, da združi prvenstvo slalomistov in spustašev, ter tako pritegne več sodelujočih ekip in seveda gledalcev. Čeprav je bil program raztegnjen čez ves teden, se je koncept obnesel, ni pa še jasno, ali bo krovna zveza tega športa v prihodnje postopala enako, ali pa se bo držala doslej ustaljenega ritma, ko imajo spustaši svoje največje tekme spomladi, ko so naravne reke najbolj polne vode.

Poleg Kauzerjeve kolajne in naslova prvaka Benjamina Savška, so za odličja pri spustaših poskrbeli kajakaša Anže Urankar, ta je bil zlat, in srebrni Nejc Žnidarčič, ter Blaž Cof, ki je bil pri kanuistih bronast. Poleg slalomske sta ekipni kolajni padli tudi pri spustaših.

Upravičeno je bil s prikazanim zadovoljen vodja stroke Jernej Abramič, ki je na tem položaju prvo celotno sezono. V slalomskem delu sicer še vedno prednjačijo starejši in bolj izkušeni tekmovalci, v spustu se najboljšim pridružujejo mlajši.

"Ekipa je zelo močna, lepo je, ker če enemu ne gre, potem je na vrsti drugi. Vsi so pokazali, tudi mladi, Martin Srabotnik in Anže Berčič, da so lahko blizu. Sicer sta oba imela kazenske sekunde, zato rezultat ni bil vrhunski, ampak vse skupaj, kar smo dosegli, je zelo spodbudna informacija za naprej."

Jernej Abramič

"Bilo je kar naporno, imeli smo dvojni program, to je pomenilo veliko koncentracije za vse nas, ki smo bili okrog. Lepo je, sem zadovoljen z rezultati, ki so bili doseženi. Tako posamezne vožnje, kot tudi medalje v moštvenih. Poleg tega sem opazil še nekaj svetlih točk, tudi Anže Berčič je bil blizu dobrega rezultata, škoda tiste napake, ampak tako je," je svoje varovance ocenil Abramič.

Srečo ima, da ima veliko bazo dobrih tekmovalcev. "Ekipa je zelo močna, lepo je, ker če enemu ne gre, potem je na vrsti drugi. Vsi so pokazali, tudi mladi, Martin Srabotnik in Anže Berčič, da so lahko blizu. Sicer sta oba imela kazenske sekunde, zato rezultat ni bil vrhunski, ampak vse skupaj, kar smo dosegli, je zelo spodbudna informacija za naprej," je povedal nekdanji uspešni tekmovalec v slalomu na divjih vodah.

Jedro in gonilna sila sta sicer še vedno Kauzer in Savšek, ki sta znova stopila na stopničke na velikem tekmovanju. Čeprav ju mlajši slalomski kolegi lovijo, sta prav onadva tista, ki ne razočarata na prvenstvih.

"Ne vidim nič slabega v tem. Dokler sta najboljša, kar naj bosta, dokler ju ne bo kdo od mlajših presegel. S tem ne mislim, da bi bila onadva slabša, ampak da bo kdo še boljši. To bi bilo zelo v redu," je še zaključil Abramič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.