Slovo še ene nogometne legende

Foto: EPA
Foto: EPA
Nekdanji nogometni igralec in trener Milana ter italijanske nogometne reprezentance Cesare Maldini je danes umrl v 85. letu starosti. Kot poročajo italijanski mediji, je Cesare Maldini umrl za posledicami srčne kapi.
Oglej si celoten članek

Cesare Maldini se je rodil 5. februarja 1932 v Trstu, kjer je tudi začel uspešno nogometno kariero v dresu Triestine. Največje uspehe je zabeležil pri Milanu, kjer je igral med letoma 1954 in 1966 ter z ekipo osvojil štiri naslove italijanskega prvaka, leta 1963 pa tudi naslov evropskega pokalnega prvaka.

Leta 1970 se je posvetil uspešni trenerski karieri kot pomočnik trenerja v Milanu. Prav tako je bil pomočnik Enzu Bearzoti na klopi italijanske izbrane vrste, ki je leta 1982 osvojila naslov svetovnega prvaka v Španiji. Med letoma 1986 in 1996 je vodil italijansko reprezentanco do 21 let, ki je trikrat zapored osvojila naslov evropskih prvakov. V zmagovalni ekipi leta 1996 so bili med drugim Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro in Francesco Totti, ki so deset let kasneje v Nemčiji osvojili članski naslov svetovnih prvakov.

Tudi proti Sloveniji

Cesare Maldini je na čelu ekipe A Italijo vodil na SP leta 1998 v Franciji, kjer je kapetanski trak zaupal svojemu sinu Paolu Maldiniju. Italija je takrat izpadla v četrtfinalu proti Franciji po izvajanju enajstmetrovk.

Poleg Italije je Cesare Maldini na SP vodil še reprezentanco Paragvaja na SP 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, Paragvaj pa si je v skupini, kjer je igrala tudi Slovenija, priboril nastop v osmini finala. Tam jih je ustavila Nemčija. To je bila njegova zadnja trenerska zadolžitev, na prvenstvu 2002 je bil s 70 leti najstarejši med selektorji. Po karieri se je ukvarjal z novinarstvom kot strokovni komentator na televiziji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.