Soči, prihajam: Fak zaostal le za Svendsnom

Foto: EPA Fak Svendsen Garaničev biatlon zasledovanje Ruhpolding Foto: EPA Jakov Fak biatlon zasledovanje Ruhpolding Foto: EPA Jakov Fak biatlon zasledovanje Ruhpolding Foto: EPA Svendsen biatlon zasledovanje Ruhpolding Foto: EPA Jakov Fak biatlon zasledovanje Ruhpolding Foto: EPA Jakov Fak biatlon zasledovanje Ruhpolding Foto: EPA Jakov Fak biatlon zasledovanje Ruhpolding
Slovenski biatlonec Jakov Fak je osvojil drugo mesto na nedeljski zasledovalni preizkušnji na 12,5 km za svetovni pokal v nemškem Ruhpoldingu.
Oglej si celoten članek

Jakov Fak je za prvouvrščenim Norvežanom Emilom Heglejem Svendsnom brez zgrešenega strela zaostal za 18 sekund, tretje mesto je zasedel Rus Jevgenij Garaničev (+21,4/1). Potem ko je imel Fak v precejšnjem delu sezone zdravstvene težave, je bil konec tedna v biatlonski Meki, kot poznavalci radi imenujejo nemško prizorišče v Ruhpoldingu, nadvse uspešen.

Fak se je od biatlonskega "romarskega središča" za leto dni poslovil z odličnim drugim mestom na današnji preizkušnji, s katerim je še nadgradil četrto mesto na sobotni tekmi. Danes je zaostal le za Heglejem Svendsenom in se osmič v karieri zavihtel na zmagovalne stopničke svetovnega pokala.

"Potreboval takšen rezultat"

Tako Svendsen kot Fak sta naloge na strelišču opravila brez napak, prednost Svendsna pa je bila še iz posamične tekme prevelika, da bi slovenski predstavnik lahko zmešal štrene na vrhu. Za nameček je Fak še padel na vzponu po zadnjem obisku strelišča in izgubil vsaj deset sekund. A je vseeno uprizoril najboljši letošnji nastop, saj se dosedanji del sezone ni iztekel po načrtih.

"Zelo sem vesel, da sem se s četrtega mesta zavihtel do drugega. Še posebej sem zadovoljen z brezhibnim streljanjem, ki je bilo danes moja močnejša stran. Enostavno sem takšen rezultat potreboval, ker sem že preveč časa porabil, da sem končno prišel do primerne tekmovalne ravni. Vsi najbrž veste za težave, ki sem jih imel in so mi vzele precej dni treninga, zato je bilo čakanje še toliko težje. Tudi pred današnjo tekmo se še nisem počutil perfektno in če bi mi nekdo dejal, da bom drugi, mu sploh ne bi verjel," je bil z razpletom tekme zadovoljen Fak.

Tekma pokazala drugačno sliko

"Zaradi izgube telesne teže regeneracija mojega telesa ni tako hitra in popolna, zato se tudi še nisem počutil dovolj močno. Na srečo je tekma pokazala drugačno sliko in na račun streljanja ter dobre tekaške predstave sem sestavil dober skupni rezultat. V zadnjem krogu se mi je pripetil še padec, ki pa ni več bistveno vplival na razplet, le nekoliko bolj lagodno bi lahko obranil drugo mesto, saj bi mi za napad na Svendsna najbrž zmanjkalo časa in moči," je današnjo predstavo opisal najboljši slovenski predstavnik na tekmi.

Klemen Bauer je bil na strelišču nenatančen na prvem in zadnjem postanku, zaradi česar je moral petkrat v kazenski krog (3,0,0,2) in končal na 55. mestu. Svendsenu in Faku se je na odru za zmagovalce pridružil še Garaničev, ki je z 11. mesta z enim zgrešenim strelom napredoval na tretjega.

Skupno po enajstih tekmah v sezoni v pokalu vodi Francoz Martin Fourcade s 462 točkami, Svendsen je s 413 drugi, Norvežan Johannes  pa s 315 tretji. Fak je s 154 točkami na 30. mestu, Bauer pa z 90 na 41. Biatlonci se bodo prihodnji konec tedna ustavili na Južnem Tirolskem v Anterselvi, kjer bo zadnja postaja svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami.

Ruhpolding, svetovni pokal, zasledovanje (12,5 km/M), rezultati:

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 32:38,2/0
2. Jakov Fak (Slo) + 18,0/0
3. Jevgenij Garanitščev (Rus) 21,4/1
4. Simon Eder (Avt) 25,5/0
5. Simon Fourcade (Fra) 27,2/1
6. Tarjei Bö (Nor) 30,6/0
7. Dominik Landertinger (Avt) 39,1/2
8. Christoph Sumann (Avt) 39,3/0
9. Dmitri Mališko (Rus) 40,0/2
10. Alexis Boeuf (Fra) 40,2/1
...
55. Klemen Bauer (Slo) 5:16,5/5
...

Svetovni pokal, skupno:

1. Martin Fourcade (Fra) 462 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 413
3. Johannes Thingnes Bö (Nor) 315
4. Jevgenij Ustjugov (Rus) 300
5. Simon Eder (Avt) 290
6. Dominik Landertinger (Avt) 288
7. Dmitri Mališko (Rus) 285
8. Anton Šipulin (Rus) 279
9. Aleksej Volkov (Rus) 276
10. Ole Einar Bjoerndalen (Nor)255
...
30. Jakov Fak (Slo) 154
41. Klemen Bauer (Slo) 90
63. Janez Marič (Slo) 19
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.