Sodišče določilo krivca za smrt nogometaša, ki je strmoglavil v Atlantik

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Za smrt Emiliana Sale in pilota Davida Ibbotsona je odgovoren organizator leta, je določilo sodišče.
Oglej si celoten članek

Primer Emiliana Sale, argentnskega nogometaša, ki je tragično preminil v strmoglavljenju aviona v Rokavski preliv, potem ko je ravnokar prestopil iz Nantesa v Cardiff City, je dobil sodni epilog.

Organizator leta, podjetnik David Henderson, je namreč priznal, da je organiziral let za potnika brez dovoljenja in pooblastil, ter je bil na sodišču v Cardiffu spoznan za krivega ogrožanja potnikov letala, nogometaša ter njegovega pilota Davida Ibbotsona. Kazen mu bo izrečena 12. novembra.

Hendersona, ki je po pogovoru z igralčevim agentom na hitro ter mimo potrebnih postopkov organiziral let, je po 7,5-urnem posvetu za krivega spoznalo deset izmed dvanajstih porotnikov.

Foto: Profimedia David Henderson

Henderson je za pilota angažiral Ibbotsona, ki ni imel veljavne pilotske licence, prav tako ni nikoli posedoval dovoljenja za nočni let, prav tako mu je poteklo dovoljenje za pilotiranje letala Piper Malibu.

Takoj ko je slišal, da je letalo strmoglavilo, pa je Henderson celo poslal sporočilo določenim ljudem, naj držijo jezik za zobmi v povezavi z zadevo, saj bi vse skupaj lahko odprlo "pandorino skrinjico".

Podjetnika so tako spoznali za krivega, da mu je posel pomenil več od varnosti ljudi, kar je vidno iz dejstva, da je uporabljal neregistrirano letalo, katerega so upravljali nelicencirani ter ne dovolj sposobni piloti. Lastnica letala Fay Keely naj bi Hendersona celo opozorila, naj ne dovoli Ibbotsonu pilotirati njenega letala.

Hendersona zaradi ogrožanja leta čaka do pet let zapora, prav tako mu grozita še dve dodatni zaradi nekaterih manjših obtožb.

Foto: Profimedia Emiliano Sala

Do nesreče je sicer prišlo 22. januarja 2019, ko sta Sala, ki je letel na predstavitev navijačem v nov klub, in Ibbotsen nenadoma izginila nad Rokavskim prelivom Iskalna akcija sprva ni obrodila sadov, tako da je bilo strmoglavljeno letalo odkrito šele 3. februarja. V njem je bilo najdeno tudi truplo nesrečnega nogometaša, medtem ko pilotovega trupla niso nikoli odkrili.

Preiskava je razkrila, da je Ibbotson letel s preveliko hitrostjo ter izgubil nadzor nad letalom, potem ko se je poizkusil izogniti slabemu vremenu. Končni manever je povzročil, da se je letalo med letom zlomilo. Ibbotsen naj bi bil verjetno med vožnjo celo zastrupljen z ogljikovim monoksidom, po poročanju preiskovalcev pa naj bi nesrečo povzročilo predvsem Ibbotsonova nesposobnost letenja v mraku, saj se je zaradi pomanjkanja treninga preveč zanašal zgolj na letalske instrumente, kar je na koncu pripeljalo do tragedije.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.