Sodišče: Fifa nepravično odpustila nekdanjega generalnega sekretarja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sodišče meni, da je prišlo do nepravične odpovedi pogodbe.
Oglej si celoten članek

Švicarsko sodišče je odločilo, da je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) nepravično odpustila nekdanjega generalnega sekretarja, Nemca Markusa Kattnerja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V obrazložitvi odpovedi pogodbe leta 2016 namreč niso navedli natančnih dokazov za ta korak.

Kattner, ki je bil v tistem času že desetletje direktor za finance, je septembra 2015 postal generalni sekretar, ko je v najodmevnejšem škandalu v svetu nogometa afera s prodajo vstopnic na črnem trgu odnesla vodstvo Fife in tudi takratnega generalnega sekretarja Jeromeja Valckeja iz Francije.

Etična komisija Fife je nato septembra 2016 začela preiskavo proti Kattnerju glede njegove vloge in vpletenosti v početja prejšnjega predsednika Fife Seppa Blatterja ter Valckeja. Ko so prekinili pogodbo, so navedli le, da je "mednarodna preiskava prikazala nepravilnosti pri opravljanju dela pri financah zveze".

Junija 2020 je Fifa Kattnerja zaradi konflikta interesov in zlorabe kaznovala z desetletno prepovedjo delovanja v nogometu in plačilom kazni v višini milijona švicarskih frankov.

Predmet spora na sodišču v Švici pa je bila tokrat nepravična odpoved pogodbe, brez prave obrazložitve. Sodba o tem je bila sicer izrečena oktobra lani, a jo je vrhovno kantonalno sodišče sporočilo šele danes. Sodišče je tudi napotilo sedaj 52-letnega Markusa Kattnerja na nižje delavno sodišče, kjer bo skušal "zaradi neustrezne in nepravične odpovedi pogodbe in škode, ki je s tem nastala", izterjati deset milijonov švicarskih frankov od Fife.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.