Šok in ponižanje v Londonu

Foto: EPA
Foto: EPA
Arsenal je bil pred tekmo z Monacom favorit, a ga je francoski prvoligaš ponižal na njegovi zelenici. Bayer je zasluženo premagal evropskega podprvaka Ateltico Madrid.
Oglej si celoten članek

Kljub temu da je Monaco zmagal v skupini, Arsenal pa je v svoji zaostal za dortmundsko Borussio, so pred prvim dvobojem stokovnjaki več možnosti za napredovanje pripisali Londončanom. Ti so od sezone 2003/04, ko je bil spremenjen format tekmovanja, vselej zaigrali v izločilnih bojih, a so v zadnjih štirih sezonah vselej izpadli v osmini finala.

Monaco je v skupini C na šestih tekmah prejel le en zadetek, v začetnih minutah pa je uspešno prestal tudi pritisk domačih. Že v drugi minuti je Danny Welbeck streljal z desne strani, a bil precej nenatančen, na začetku pete minute pa so branilci Monaca blokirali njegov strel. Kasneje je v kazenski prostor nevarno prodrl še Santi Cazorla, a namesto, da bi streljal je s podajo neuspešno iskal Welbecka. Francoski prvoligaš je po prvih 15 minutah, ko so imeli topničarji kar 65 odstotkov časa žogo v svoji posesti, le vzpostavil ravnotežje, domači pa so težje prihajali do priložnosti.

V 24. minuti je po kotu z glavo poizkusil še Olivier Giroud, nato pa je po akciji Mesuta Özila in Alexisa Sancheza slednji streljal preko gola. Kasneje se je z istim rezultatom končal poizkus Girourda, nato pa sledil šok za številne navijače na stadionu Emirates.

Dva strela, dva zadetka

Iz prvega strela na gol je namreč Monaco povedel. Geoffrey Kondogbia je sprožil od daleč, žoga pa je zadela Pera Mertesackerja in spremenila smer ter presenetila vratarja Davida Ospino. Šokirani domači si do glavnega odmora niso priigrali nič omembe vrednega.

Že v prvi minuti nadaljevanja je Sanchez na prvi vratnici odlično našel Girouda, ta pa je znova slabo zadel žogo, ki je tako končala mimo vratnice. Francoz je bil spet nenatančen v 52. minuti, ko je povsem sam z glavo streljal preko vrat po podaji Özila. In nato je sledila kazen.

V hitrem protinapadu je Fabinho potegnil od svojega kazenskega prostora, na sredini našel Anthonyja Martiala, ki je skupaj z Dimitarjem Berbatovom sam stekel proti domačemu kazenskemu prostoru, kjer je ostal sam Laurent Koscielny. Ta ni mogel preprečiti podaje do Bolgara, ki je brez večjih težav ugnal še Ospino. 

Arsenal zgrešil nemogoče

Sledil je nov neverjeten kiks Girouda. Sanchez je odlično streljal, vratar Danijel Subašić jo je uspel odbiti le na nogo Francozu, ki pa jo je znova poslal preko vrat. V 61. minuti bi Monaco moral vodito že s 3:0. João Moutinho je s šeto našel povsem samega Martiala, ta se je iz oči v oči znašel z Ospino, ki pa je odlično posredoval.

Le nekaj minut kasneje so topničarji znova zgrešili nemogoče, Sanchez je našel Thea Walcotta, ta je streljal v Subašića, odbita žoga je prišla do Welbecka, ki pa jo je namesto v prazen gol poslal naravnost v ležečega Walcotta.

Nogometaši iz kneževine so nato mirno ohranjali prednost do sodnikovega podaljška, nato pa je po kotu v 91. minuti do žoge oprišel Alex Oxlade-Chamberlain in z izjemnim strelom z 18 metrov zadel levi zgornji kot gostujočih vrat. Domači so nato krenili po izenačenje, a so nato v 94. minuti na sredini znova izgubili žogo, v hitrem protinapadu pa je s pomočjo vratnice za 1:3 zadel rezervist Monaca Yannick Ferreira-Carrasco.

Bayer nevarnejši

Bayer Leverkusen je le enkrat prišel med osmerico najboljših evropskih moštev, leta 2002 ga je v finalu premagal Real Madrid. Atlético je lani izgubil v finalu, tudi za Colchonerose je bil usoden beli balet.

Na začetku tekme smo spremljali hud boj za vsako žogo na sredini igrišča, obe ekipi sta začeli previdno. Prvo priložnost so si priigrali farmacevti, ko je LarsBender z 20 metrov meril mimo gola, čeprav je bil povsem neoviran. Atlético je odgovoril v 9. minuti. Po visokem predložku je do odbite žoge prišel Saúl ÑíguezAntonine Griezmann pa si pred vrati ni uspel ustaviti žoge, ko je imel dovolj časa za dober zaključek.

Po kotu, ki ga Španci niso dobro izbili, je Wendell prišel do netipičnega strela, žogo pa je na črti odbil MarioMandžukić. V 27. minuti se jeEmirSpahić odločil za silovit strel s skoraj 30 metrov in zadel stičišče vratnice in prečke. V naslednji akciji je MiguelÁngelMoyà stežka izbil nevaren predložek Bayerja, ki je v prve pol ure dominiral. Kljub temu so gostje v 38. minuti imeli lepo priložnost, a je Bernd Leno še pravočasno izbil žogo pred Griezmannom.

Povsem ob koncu prvih 45 minut je Leno z izvrstno reakcijo preprečil vodstvo gostov. Po kotu je do strela prišel Tiago, njegov polvolej proti daljšemu kotu pa je s parado ustavil nemški vratar. V 57. minuti pa so farmacevti povedli. Karim Bellarabi je prodrl po sredini in oddal na desno do Hakana Çalhanoğluja, ta si je namestil strel in s strani, približno z 12 metrov, žogo z močnim udarcem poslal pod prečko.

V 72. minuti je za goste zapretil rezervist Fernando Torres, na drugi strani pa se je v protinapad podal Josip Drmić, a po odličnem prodoru ni dobro zadel žoge. Na drugi strani so Atleti po kotu sicer zadeli prek Torresa, a je bila žoga že prej izven igrišča ob predložku Griezmanna.

Sledilo je še več slabih novic za goste, saj je Tiago po ostrem prekršku nad Bellarabijem dobil drugi rumeni karton in odšel pod predčasno prho. Iz sledečega prostega strela se je izcimila nova priložnost za domače, toda Kyriakos Papadopoulos ni dobro zadel žoge le nekaj metrov od vrat. 

Liga Prvakov, osmina finala, prva tekma:

Arsenal : Monaco  1:3 (0:1)
Oxlade-Chamberlain 91.; Kondogbia 38., Berbatov 53., Ferreira-Carrasco 94.

Bayer : Atletico Madrid  1:0 (0:0)
Çalhanoğlu 57.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.