Šok iz slovenskega tabora! Naša šampionka pri 24 letih končala športno pot

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Meta Hrovat je nepričakovano oznanila konec tekmovalne poti.
Oglej si celoten članek

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je danes povsem nepričakovano oznanila, da pri svojih 24 letih starosti končuje tekmovalno pot. Presenetljivo vest je svojim sledilcem sporočila danes na Facebooku in Instagramu, v torek pa bo na sedežu Smučarske zveze Slovenije tudi uradno stopila pred medije.

"Ojla! Mrzli dnevi, ko sem komaj čakala prve sončne žarke, medtem pa vztrajno poskušala oživiti na pol pomrznjene in otopele prste v pancerjih, topla šalica kakava po treningu, ves pretečen znoj v moji mali telovadnici skriti na podstrešju, poškodbe, ki so me vztrajno spremljale skozi kariero, iskreni nasmehi ljudi, nepopisljivo veselje in žalost, trenutki vsemogočnosti in trenutki popolnega obupa…"

"Zase trdim, da v življenju stvari vedno počnem na polno, z vsem kar premorem, za doseganje ciljev sem pripravljena vložiti vse, šele takrat se v sebi počutim mirno in zadovoljno. Smučanje je zame večino mojega življenja predstavljalo prav to, športu sem se posvetila v celoti, z vsem srcem. Prišla sem do točke v mojem življenju, ko športu nisem več pripravljena posvetiti sebe v tolikšni meri, da bi lahko dosegala rezultate, ki bi si jih želela, kar pa je meni osebno še nekoliko težje sprejeti pa je, da sem izgubila tisto iskrico v očeh in željo, ki me je gnala po začrtani poti celotno kariero."

"Odločitev, ki sem jo sprejela je bila zagotovo ena težjih v mojem življenju, neizmerno vesela sem, da to odločitev sprejemam dokaj zdrava (koleno mi še vedno dela nekaj preglavic, a vse se bo uredilo). Nimam pojma kaj me čaka v življenju, ampak sigurna sem, da se odpravljam na novo dogodivščino. Ne najdem besed, s katerimi bi vam lahko izkazala hvaležnost za vse izrečene spodbudne besede, včasih ste me iz kavča pošteno zbodli, ampak vse to je zdaj del mene, zaradi vsega sem oseba kakršna sem in hvaležna sem za to."

"Se vidimo kmalu… v gorah, zraku, na smučeh… kjerkoli pač!"  je zapisala v daljšem zapisu na družbenih omrežjih ter sporočila presenetljivo novico..

V svetovnem pokalu, v katerem je debitirala leta 2015, je bila štirikrat na stopničkah, štirikrat tretja, dvakrat na domačem kranjskogorskem hribu na progi Podkoren v letih 2020 in 2021 ter dvakrat v Lenzerheideju (2018 in 2021).

Tekom svoje kariere je sicer zbrala kar 19 uvrstitev med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu, nazadnje letos v Kranjski Gori, ko je veleslalom končala na devetem mestu. Dvakrat je skupni veleslalomski seštevek končala v prvi deseterici, obakrat na devetem mestu.

Na olimpijskih igrah je največji uspeh dosegla letos v Pekingu, ko je veleslalom končala na sedmem mestu, medtem ko je pred štirimi leti v Pyeongchangu veleslalom končala na 14., slalom pa na 21. mestu.

Hrovatova je sicer blestela že v mlajših kategorijah, saj je dvakrat postala svetovna mladinska prvakinja v slalomu, prav tako pa ima zlato tudi z ekipne tekme. Z mladinskih svetovnih prvenstev je sicer pobrala še dva srebra v alpski kombinaciji.

Njen zadnji uradni tekmovalni nastop je bil odstop v drugi vožnji veleslaloma za svetovni pokal 6. marca letos v Lenzerheideju v Švici.  Šlo je za padec, ki je zarezal v njeno kariero, saj je utrpela hudo poškodbo desnega kolena. Nato se je razšla tudi s trenerjem iz Italije Liviom Magonijem, ki je pomagal šampionkama Tini Maze in Petri Vlhovi, a sodelovanje z Gorenjko ni obrodilo pravih sadov.

Tekmovalka iz Podkorena je sezono končala brez stopničk v svetovnem pokalu in brez olimpijske kolajne na Kitajskem. Optimistično se je pripravljala na začetek sezone, na treningih se je pridružila obetavni Neji Dvornik, ki trenira pod vodstvom Denisa Šteharnika. Z reprezentanco je bila na pripravah v Argentini, po prihodu domov pa v javnosti ni omenila možnosti, da bi se rada tekmovalno poslovila.

Načrti so se obrnili na glavo, ko je po začetku treningov na ledenih podlagah znova začutila bolečine v kolenu. Zaradi vnetja patelarne vezi v kolenu je izpustila uvod v sezono v Söldnu. Nato pa se je odločila, da bo postavila tekmovalne smuči v kot.

Po slovesu Hrovatove je v slovenski ekipi zazevala velika vrzel. Andreja Slokar je po operaciji kolenskih križnih vezi že končala sezono, še preden jo je začela. Zaradi poškodbe kolena je odsotna tudi Tina Robnik. Tekmujeta tako lahko le Ana Bucik in Neja Dvornik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:54 25. Oktober 2022.

    Kakor je po "očkovi prepotentnosti" prišla v to druščino, bo tako ali še lažje tudi odšla. Naj se doma vsedejo …

  • 18:20 24. Oktober 2022.

    Če bi dve leti pren nehala,ne bi bili tako šokirani.Hvala bogu,nam ne bo treba več poslušati njenega nakladanja.

  • 18:08 24. Oktober 2022.

    Kakšen šok neki, pretiravanje na vsej črti. Javnost bo z lahkoto preživela.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.