Šok pred dirko F1: raketni napad v bližini Džede

Foto: Profimedia Džeda
Eksplozija in ogromen oblak dima v bližini dirkališča v Džedi sta sprožila nove pomisleke o dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Savdski Arabiji.
Oglej si celoten članek

Danes sta na programu v Džedi dva prosta treninga, na prvem je bil najhitrejši Charles Leclerc, jemenski uporniki Hutiji pa so sporočili, da so danes znova napadli tovarno v lasti naftne družbe Aramco. Ta je od dirkališča sicer oddaljena manj kot 20 kilometrov.

"Od pristojnih čakamo več informacij o tem, kaj se je zgodilo," so po incidentu povedali v formuli 1. Tik pred dogodkom je dirkalna karavana opravila prvi trening pred veliko nagrado Rdečega morja, ki je na sporedu v nedeljo.

Najhitrejši je bil vodilni v sezoni, Monačan Charles Leclerc, drugi čas pa je dosegel svetovni prvak, Nizozemec Max Verstappen.

Ravno prejšnjo nedeljo so uporniki Hutiji napadli Savdsko Arabijo z raketami in droni. Prizadeta je bila tudi tovarna Aramco v Džedi, požar je izbruhnil na rezervoarju za olje.

Savdska Arabija se v Jemnu bori proti Hutijem. Vojna je sprožila eno največjih humanitarnih katastrof, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aramco je glavni pokrovitelj formule 1 in tudi pomemben sponzor britanske dirkalne ekipe Aston Martin. Organizatorji dirke so po napadu prejšnji teden dejali: "Ta incident nima vpliva na tekmovalni vikend." Varnost vseh, ki sodelujejo na VN, je zagotovljena, so takrat zapisali.

Savdska Arabija velja za precej varno v primerjavi z drugimi državami v regiji, vendar je bilo tam tudi več terorističnih napadov. Konec leta 2020 je skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napad na slovesnost v Džedi, v katerem sta bili ranjeni dve osebi. Za večje dogodke v državni običajno veljajo strogi varnostni ukrepi.

Foto: Profimedia Charles Leclerc

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:30 25. Marec 2022.

    Navijači malo pretiravajo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.