Šok v Barceloni, ali se klub sploh lahko reši? Predsednik priznal kruto resnico

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pred Barcelono, ki se valja v dolgovih, so zelo težki časi. Predsednik kluba je tako javno priznal alarmantne podatke o stanju kluba.
Oglej si celoten članek

Katalonski nogometni gigant Barcelona preživlja največjo krizo od svojega obstoja, saj je klub v dolgovih za kar 1,35 milijarde evrov, je na novinarski konferenci priznal predsednik kluba Joan Laporta, ki je od svojega predhodnika Josepa Marie Bartomeua nasledil le ostanke nekdanjega evropskega velikana.

Največji delež v strukturi tega astronomskega dolga znašajo terjatve, ki jih imajo do bank. Bančnih dolgov je za 617 milijonov evrov, kar 389 milijonov evrov pa je znesek, ki ga klub dolguje igralcem. Od januarja je dolg Barcelone po predsednikovih besedah narasel za 200 milijonov evrov.

"Takoj po prevzemu kluba smo morali zaprositi Skupino Goldman Sachs za posojilo 80 milijonov evrov, saj drugače sploh ne bi mogli izplačati plač. Pred tem je namreč vladala zelo slaba politika nogometnih plač, saj so imeli mladi igralce kratke pogodbe, veterani pa večletne. Obenem smo imeli tudi težave s stadionom Camp Nou," je politiko svojih predhodnikov obsodil Laporta.

Foto: Profimedia Joan Laporta

Slednji bo poizkušal rešiti klub, a bo ob tem potreboval pomoč s strani nogometašev, še posebej tistih z najvišjimi pogodbami. Klubu je tako na pomoč že priskočil Gerard Pique, ki se je odpovedal ogromnemu delu denarne pogače, po njehovih stopinjah pa naj bi šli tudi Sergio Busquets, Jordi Alba in Sergi Roberto.

"Za plače igralcem namenimo kar 103 odstotke naših prihodkov, kar je od 20 do 25 odstotkov več od naših neposrednih tekmecev," je razkril Laporta. "Najprej bo treba doseči dogovor z igralci o znižanju plač, in na tem delamo. Igralci imajo fiksno plačo in nekaj bonusov. Znižanje plače Gerarda Piqueja je bilo nujno, ker nam je omogočilo registracijo okrepitev Memphisa Depaya in Erica Garcie," je dejal Laporta, ki je prepričan, da obstaja izhodni načrt za rešitev kluba iz težav v naslednjih 18 mesecih.

"Ugotovili smo nesorazmerna plačila posrednikom, ne zastopnikom, za prestop, ki je stal 40 milijonov evrov, za nakupno premijo pa smo plačali osem milijonov evrov in prodajno premijo dva milijona evrov. Osebi je bilo plačano tudi osem milijonov evrov za iskanje igralcev v Južni Ameriki," je razkril Laporta, ki se je zelo kritično odzval na pismo, ki ga je spisal prejšnji predsednik Josep Maria Bartomeu, ki je krivdo za odhod Lionela Messija pripisal sedanji upravi kluba.

Foto: Profimedia Joan Laporta

Novinarska konferenca je trajala kar dve uri, na njej pa ni manjkalo podrobnosti o "dramatičnih finančnih težavah", ki so Laporto pripeljale do tega, da je pustil Messiju, da zapusti klub. V zvezi z odhodom zvezdnika je Laporta dejal, da so "vodili pogajanja, za katera sta obe strani upali, da bodo plodna, a niso bili uspešni. Obstaja obojestransko razočaranje".

"Ekonomsko in finančno stanje kluba je zaskrbljujoče, finančno stanje pa dramatično," je dejal Laporta. "Zdaj je napočil čas, da vsi zategujemo pasove, da bodo lahko čez nekaj let klubske finance zdrave."

Barcelona načrtuje, da se bo vrnila h koreninam, razvoju mladih igralcev, na podlagi sistema mladinske akademije la masia, skozi katerega se je zgradila tudi najuspešnejša zgodba Barcelone, ki jo pooseblja Messi, luč na koncu predora vidi Laporta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:27 16. Avgust 2021.

    Fusbal z zakonom v EU prepovedat!!

  • 19:58 16. Avgust 2021.

    Sedaj poznamo smisel super lige...Bravo g.Ceferin in FIFA.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.