Španci bodo tožili francoski časnik

Foto: EPA
Foto: EPA
Španski minister za šport Miguel Cardenal je najavil tožbo proti francoskemu časniku Le Monde zaradi besedila, v katerem je osumil španskega košarkarja Paua Gasola jemanja nedovoljenih poživil.
Oglej si celoten članek

"Naredili bomo vse, da bo nekdo pred sodiščem odgovarjal za te besede. Gasol ni samo 'brand' španske košarke, temveč celotne države," je bil oster v svojih besedah Miguel Cardenal, ki je dodal: "Gasol je dal skozi številne protidopinške kontrole v Španiji in tujini. Tukaj gre za prestiž španskega športa."

Sporno besedilo v Le Mondu, v katerem Pauja Gasola sumijo za jemanje nedovoljenih poživil, je imel naslov "Skrivnosti iz mladosti Paua Gasola". V njem namigujejo o povezavi Gasola in zdravnika Nicolasa Terradosa, ki je bil vmešan v dopinško afero "Festina", a je bil na koncu oproščen vseh obtožb.

Španija je na nedavnem evropskem prvenstvu osvojila zlato medaljo, v polfinalu je premagala Francijo, v finalu je bila boljša od Litve, Gasol pa je bil proglašen za najbolj koristnega igralca turnirja.

Zanimivo je, da je pred nekaj leti nekdanji francoski teniški igralec Yannick Noah v kolumni v Le Mondu obtožil španske športnike jemanja nedovoljenih poživil. V tej kolumni se je zadnji francoski zmagovalec Rolanda Garrosa leta 1983, ki je pred tremi dnevi še tretjič postal kapetan francoske reprezentance, spraševal, zakaj so španski športniki boljši od ostalih.

"Španci tečejo hitreje od vseh. So bolj čvrsti, drugim pa prepuščajo le drobtinice. Vsi drugi smo v primerjavi z njimi palčki. Toda v Španiji so imeli afero 'Fuentes', zaradi zdravnika, ki je zakrivil največjo dopinško afero v zgodovini. Vendar so Španci to afero pometli pod preprogo. Danes je, kot kaže, svetovni šport kot v filmu Asterix na olimpijskih igrah. Če vam bo druid pripravil čarobni napitek, boste zmagali. V tem primeru so Španci, podobno kot Obelix, padli v druidov lonec s čarobnim napitkom," je takrat zapisal Noah, oče košarkarske NBA zvezde Joakima Noaha, ki igra za Chicago Bulls.

Na udaru kritik francoskih medijev so se znašli tudi nogometaši Barcelone, ki jih je Le Monde prav tako osumil jemanja nedovoljenih poživil. Zaradi serije člankov je Le Monde izgubil sodni spor z Barcelono in moral plačati 300 tisoč evrov odškodnine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.