Španci dolgo niso našli poti mimo Čecha

Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka Foto: EPA Euro 2016, Španija Češka
Dvakratni zaporedni evropski prvaki so se na svoji prvi tekmi na tokratnem EP pomerili s Čehi in z zadetkom v 87. minuti slavili z 1:0.
Oglej si celoten članek

Aktualni evropski prvaki, Španci so slavili na evropskih prvenstvih 2008 in 2012, so že od prve minute prevzeli pobudo, Čehi pa so poskušali predvsem s protinapadi, dlje časa jim žoge ni uspelo ohraniti v svoji posesti. Pri furiji je bil najnevarnejši Alvaro Morata, ki je bil blizu zadetka v 16. minuti, ko je z desne strani nevarno žogo v peterec poslal Juanfran, napadalec Juventusa pa jo je v padcu poslal proti golu, vendar je bil češki rekorder po številu nastopov (122) Petr Čech dobro postavljen in je žogo ukrotil.

V 28. minuti je znova streljal napadalec Juventusa, njegov diagonalni strel z leve strani kazenskega prostora pa je znova s konicami prstov zaustavil češki čuvaj mreže, okroglo usnje pa je končalo v kotu. Sedem minut kasneje se do strela na 18 metrih prišel Sergio Busquets, vendar je streljal nenevarno visoko preko gola.

V 40. in 41. minuti je vratar Arsenala še dvakrat rešil svoje soigralce. S podobnega položaja kot prej Morata na levi strani češkega šestnajsterca je sprožil Jordi Alba, a je Čech žogo odbil, že v naslednji minuti pa je stekel iz gola, skrajšal kot in tako onemogočil Davida Silvo, ki je ostal povsem sam na desni strani peterca. Tik pred odhodom na glavni odmor je na drugi strani zelenice streljal Tomaš Necid. Španci so imeli v prvem polčasu 68 odstotkov časa žogo v svoji posesti.

Takoj na začetku drugega dela bi svojega vratarja skoraj premagal Roman Hubnik, žoga je oplazila okvir vrat, isti igralec pa je nato po kotu najprej blokiral strel Nolita, nato pa leže še odbitek, ki ga je v mrežo skušal poslati Sergio Ramos.

V 57. minuti so naposled zapretili tudi Čehi. Po prostem strelu je žogo v gol poizkusil preusmeriti Hubnik, a se je tokrat s skokom v svojo levo izkazal David de Gea. V naslednjih minutah so se češki nogometaši le otresli pritiska, v 66. minut pa bi lahko povedli. Theodor Gebre Selassie je poslal okroglo usnje preko de Gee, a jo je na golovi črti izbil Cesc Fabregas.

Kasneje so znova sledile španske minute. Silva je z lepo podajo preko obrambe v ogenj poslal Jordija Albo, ki pa je slabo zaustavljal žogo in omogočil Hubniku, da jo je odbil v kot. V 73. minuti je z roba kazenskega prostora Silva žogo poslal kakšen meter mimo vrat. Kasneje je sledil strel z glavo rezervista Aritza Aduriza, v 80. minuti pa bi moral Thiago Alcántara žogo le še poslati v mrežo, a mu je žogo z noge z drsečim startom izbil Ladislav Krejči.

Nato pa je češka obramba le popustila. V 87. minuti je do žoge na levi strani prišel Andres Iniesta in z natančno podajo na treh metrih našel Gerarda Piquéja, ki je le spravil žogo za hrbet Čecha. V sodnikovem podaljšku je imel lepo priložnost za izenačenje Vladimir Darida, ki je sprožil z desetih metrov, a streljal preveč po sredini gola, de Gea pa je žogo uspel odbiti.

Euro 2016, Skupina D, 1. kolo:

Španija : Češka 1:0 (0:0)
Pique 87.

Lestvica:

1. Hrvaška       1 1 0 0 1:0 3
2. Španija        1 1 0 0 1:0 3
2. Češka         1 0 0 1 0:1 0
4. Turčija         1 0 0 1 0:1 0
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.