Španci po masakru v zgodovino

Foto: EPA
Foto: EPA
Španija slavi tretjo zaporedno zmago na velikih turnirjih. "Nisem želel biti trener, ki le trenira, želel sem jih naučiti nekaj novega. Želim še naprej delati z njimi in jih pripraviti na prihodnost," je dejal selektor Vicente del Bosque. "Ljudje, ki mislijo, da smo dolgočasni, ne razumejo nogometa," dodaja Cesc Fabregas.
Oglej si celoten članek

Pred finalnim obračunom evropskega prvenstva v Kijevu so ljubitelji okroglega usnja morda celo nekoliko več možnosti pripisovali Italijanom. Azzuri so v polfinalu pometli z Nemci, medtem ko so se Španci mučili s Cristianom Ronaldom in druščino. A v finalu so varovanci Vicenteja del Bosqueja pokazali pravi obraz, pokazali so, zakaj so aktualni in svetovni prvaki. Italijane so nadigrali prav v vseh fazah igre in povsem zasluženo kot prvi v zgodovini slavili še na tretjem zaporednem velikem tekmovanju. Ali povedano z drugačnimi besedami: Italijani se bodo še dolgo pobirali po pravem španskem masakru sredi Ukrajine.

"Po štirih letih dela je to zelo velik uspeh in res si zaslužimo, da proslavimo ta naslov. Za mene je to nekaj posebnega, čas je, da proslavim z igralci in svojo družino," je po koncu finala dejal del Bosque, ki je Špance prevzel po zmagoslavju na Euru 2008 in odhodu Luisa Aragonesa. Mnogi so mu napovedovali kratko epizodo na klopi Španije, toda gospod iz Salamance je svoje rojake popeljal še do dveh zmag na velikih tekmovanjih in postal sploh prvi trener v zgodovini, ki je osvojil evropski in svetovni naslov ter naslov v Ligi prvakov. "Osvojiti tri naslove zapovrstjo je skoraj nemogoče. Čestitam svojim igralcem. Nisem želel biti trener, ki le trenira, želel sem jih naučiti nekaj novega. Želim še naprej delati z njimi in jih pripraviti na prihodnost, na nove naslove," je del Bosque že napovedal pohod na nove naslove.

"To je izjemno, počutim se fantastično. To je eden od najboljših dni v mojem življenju. Mislim, da se še nihče od nas ne zaveda, kaj smo storili. S časom pa bo vse prišlo na svoje mesto," je od sreče sijal Cesc Fabregas, ki je na prvenstvu večino časa preigral na mestu napadalca. Fabregas je zabil dva zadetka, zaradi igre brez klasičnega napadalca pa je Špancem marsikdo očital, da so dolgočasni. "Smo dolgočasni? Ljudje, ki mislijo, da smo dolgočasni, ne razumejo nogometa," je na kritike odvrnil zvezdnik Barcelone. Eno od odkritij letošnjega Eura je zagotovo Jordi Alba. "Zabil sem gol v finalu. Prijatelji iz domovine so mi rekli, da bom zabil. Neverjetno," je dejal novopečeni član ponosa Katalonije.

Za mirnost v obrambi Španije je s svojimi obrambami znova skrbel Iker Casillas, ki je na celotnem turnirju prejel le zadetek. V skupinskem delu ga je premagal Antonio di Natale, nato pa vse do konca zaklenil svojo mrežo (509 minut). "To so bila prekrasna štiri leta, v katerih smo osvojili štiri naslove. Morda mislite, da je bila zmaga proti Italiji s 4:0 lahka, toda mi smo rasli iz tekme v tekmo in ob koncu pokazali, da smo najboljši," je menil kapetan furije in še pripomnil: "Vedno bodo kritiki, ker smo letvico postavili zelo visoko."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.