Španci spet o Dončiću: Real ima "perlo" Evrope

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Ob torkovi predstavitvi mladinskih ekip madridskega Reala so se mediji znova razpisali o nadarjenem slovenskem košarkarju Luki Dončiću.
Oglej si celoten članek

"Mladinska šola Reala Madrida ima 'perlo' Evrope: Luko Dončića," so zapisali pri dnevniku AS. Real Madrid je v torek predstavil 61 igralcev, ki sestavljajo mladinski pogon košarkarske veje belega baleta, kjer sta nazadnje zrasla tudi Nikola Mirotić in Dani Díez.

Po njunih stopinjah več kot zanesljivo hodi tudi 14-letni slovenski košarkar Luka Dončić, sin nekdanjega člana Olimpije in nazadnje trenerja LTH Castings Mercatorja Saše Dončića. Dončić je že kar nekaj časa prava zvezda mladinskih selekcij, tako pa bo očitno tudi v novi sezoni.

"Naravni balkanski talent"

"Izmed vseh, ki sanjajo o zvezdah, najbolj izstopa Luka Dončić, 14-letni slovenski branilec, ki je v lanski sezoni blestel v razredu infantil in osvojil špansko prvenstvo ter Minicopo, bil pa je tudi MVP na obeh turnirjih. V Vitorii je povprečno dosegal 24,5 točke, 13 skokov in statistični indeks 38,5. To so številke 'cracka'," so zapisali španski kolegi dnevnika As.

"Z izjemnim občutkom za doseganje košev in raznovrstno ter inteligentno igro je Dončić eden od tistih naravnih balkanskih talentov. Čeprav je kadet, je v tej sezoni že pomagal juniorjem (12 točk zadnji konec tedna). Po besedah očeta Sashe­, nekdanjega igralca, je 'vedno želel igrati za bele'. Madrid je njegov potencial pred leti opazil pri Olimpiji (dosegel je 54 točk v finalu turnirja v Italiji) in poslal ponudbo, da se pridruži skupini 15 igralcev s štipendijo, ki živijo v šoli SEK de Villafranca del Castillo, 21 kilometrov od Madrida."

Igralci z vseh vetrov

Tam klub vzgaja tudi nogometaše, ki tako kot Dončić ne prihajajo iz Madrida. Z njimi je ves čas akademski nadzornik, ki spremlja njihove ocene, vsak dan v tednu pa je z njimi tudi "stanovanjski nadzornik".

Pri Realu sicer z velikim optimizmom gledajo v prihodnost, dodaja As. 61 igralcev sestavlja pet mladinskih ekip belega baleta, vsi seveda sanjajo, da bi nekoč zaigrali za člane. Dončićevi soigralci so zbrani z vseh vetrov – Andaluzije, Galicije, Balearov, Brazilije, Senegala in Romunije.

Izobrazba omogoča boljšo igro

"Načrt je ustvariti kakovostne košarkarje, ki bodo dosegli optimalno raven izobrazbe, s katero se bodo lahko bolje vključili v koncepte igre. Njihov dan se začne ob 7.45, trenirajo ob 8.00, ob 9.00 pa imajo pouk," še razkriva As.

Za mladce skrbi kar 30 trenerjev na čeli z Albertom Angulom, koordinatorjev Realove "cantere". Angulo po Evropi tudi zbira informacije o talentiranih košarkarjih. Najbolj pri kraljevemu klubu stavijo na generacijo 99', kjer poleg Dončića navdušuje še Acoydan­ McCarthy, naturalizirani Španec, ki ga je klub pripeljal s Kanarskih otokov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:35 30. Oktober 2013.

    Ste verjetno mislili biser, ker te besede perle sploh nisem našel med slovenskimi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.