Španci za preživetje

Foto: Žurnal24
V skupini H se bo v petek odločalo o marsičem. Španci bodo igrali za preživetje, na koncu pa se lahko zgodi, da bodo tako Čile kot Španija in Švica imeli po šest točk. Kdo bo napredoval?
Oglej si celoten članek

Španska nogometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki iztržila polovičen izkupiček, po porazu proti Švici in zmagi nad Hondurasom pa jo v petek, 25. junija, v Pretorii čaka najbolj zahteven tekmec in vodilna izbrana vrsta v skupini H – Čile. Tekma se bo začela ob 20.30.

Španska izbrana vrsta se je pred izjemno pomembnim in odločilnim obračunom za uvrstitev v osmino finala nekoliko oddahnila: Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne bo začela disciplinskega postopka zoper prvega zvezdnika Davida Villo, ki je na dvoboju proti Hondurasu prisolil manjšo zaušnico Emiliu Izaguirru, v ekipo pa se bržkone vrača tudi španska “mravljica” Andrés Iniesta. To je za Španijo, predvsem pa za selektorja Vicenteja del Bosqueja, vsekakor spodbudna novica.

Za evropske prvake iz Avstrije in Švice leta 2008 na petkovem dvoboju v Pretorii šteje le zmaga, v nasprotnem primeru se bodo neslavno vrnili v domovino. Vodilni Čile je na dveh tekmah zbral maksimalnih šest točk, Španija in Švica jih imata po tri, Honduras pa je brez točk.

Če izpademo, potem bomo s tem pokopali tudi vse naše sanje.
Claudio Bravo

Taktiko španske izbrane vrste na dveh uvodnih tekmah je kritiziral tudi nekdanji selektor Luis Aragonés, ki je dejal, da Španija s takšno igro ne bo prišla daleč, besede cenjenega trenerja pa del Bosqueja niso posebej vznemirile. Preudaren strateg mirno kuje taktiko za naslednji dvoboj z južnoameriško izbrano vrsto, v ekipi samih zvezdnikov, ki pa doslej niso prikazali navdušujočih predstav, mora poiskati “pravo” zasedbo.

Čile si navkljub 100-odstotnemu izkupičku še vedno ni zagotovil osmine finala, v primeru poraza proti Španiji in visoki zmagi Švice nad Hondurasom lahko celo ostane brez uvrstitve v nadaljnji krog. Čilenci so v svojem pripravljalnem taboru izobesili nacionalno zastavo v spomin na žrtve februarskega neurja in cunamija, pred petkovim obračunom pa so varovanci argentinskega strokovnjaka Marcela Bielse zelo bojevito razpoloženi.

Za to tekmo se temeljito pripravljamo, naš cilj pa ni neodločen izid, ki bi nam prinesel zanesljivo napredovanje. Če izpademo, potem bomo s tem pokopali tudi vse naše sanje,” je dejal čilski vratar Claudio Bravo.

Švicarji po tri točke proti Hondurasu

Nogometaši Švice v petkovem odločilnem dvoboju skupine H ob 20.30 proti Hondurasu napovedujejo drugo zmago na prvenstvu in preboj v osmino finala. Teoretične možnosti za napredovanje ima tudi Honduras, ki pa potrebuje visoko zmago in zmago Čila na drugem dvoboju proti Španiji.

Foto: Žurnal24 Gelson Fernandes Tranquillo Barnetta

Švicarji, ki so z zmago nad enim od favoritov prvenstva, evropskimi prvaki Španci, pripravili enega najlepših presenečenj na SP, skoraj nujno proti Hondurasu potrebujejo zmago, saj v švicarskem taboru pričakujejo, da bo Španija ugnala Čile in v tem primeru bi se oblikoval krog reprezentanc s po šestimi točkami. Za zanesljivo napredovanje morajo Švicarji zato doseči vsaj zmago z dvema goloma razlike, v nasprotnem primeru bo o potniku odločala razlika v golih. Teorij za napredovanje pa je veliko. V primeru zmage Čila Švici zadostuje remi, pa tudi nižji poraz, kot bi ga doživeli Španci.

Najbolj zanesljiv recept je seveda zmaga z dvema goloma razlike. Glede na prikazano proti Špancem in minimalni poraz z igralcem manj na igrišču je zmaga Švice pričakovana. “Že proti Čilu bi imeli ob enakovrednem številu igralcev na igrišču lepe možnosti,” pravi Ottmar Hitzfeld, ki ne bo mogel računati na izključenega veznega igralca Valona Behramija. Za njegovo izključitev še vedno trdi: “Sodniška odločitev je bila napačna. To ni bil rdeč karton, to ni bil niti rumen karton.

Pozabiti moramo na sodnika in poraz. Še vedno imamo lepe možnosti. Prepričan sem, da se bomo uvrstili v nadaljevanje, če zmagamo,” še pravi nemški strateg na švicarski klopi, ki bi rad ponovil uspeh z zadnjega prvenstva 2006 v Nemčiji, ko je Švici v predtekmovanju uspel “veliki met”.

Glede na prikazano v kvalifikacijah in na prvenstvu se bo Honduras boril za častno točko, morda minimalno zmago, s katero bi prekrižal švicarske načrte. Zmaga s tremi goli razlike, ki bi ob zmagi Čila nad Španijo pomenila napredovanje, pa bržkone ni realna.

Za zmago bomo morali pokazati boljši nogomet,” pravi trener Hondurasa Reinaldo Rueda in dodaja: “Tekma bo res težka. Švica ima odlično ekipo in res bomo morali igrati zelo dobro.” A v Hondurasu so bili izredno veseli že same uvrstitve na SP, saj se je ekipa tja uvrstila drugič v zgodovini, prvič po prvenstvu 1982 v Španiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.