Španci znova na vrhu Evrope

Foto: EPA
Foto: EPA
Španski košarkarji so še tretjič na zadnjih štirih evropskih prvenstvih osvojili naslov. Španija je ugnala Litvo z 80:63 (19:8, 41:33, 60:43).
Oglej si celoten članek

Španski košarkarji so bili v finalu proti Litvi izjemno prepričljivi. Že na začetku dvoboja so se odlepili od Litovcev, kasneje pa so prednost brez večjih težav tudi ohranjali. Znova je blestel najkoristnejši igralec prvenstva Pau Gasol (25 točk, 12 skokov, 4 asistence). Ta je še tretjič popeljal furijo na vrh Evrope (2009, 2011 in 2015), Španci pa naslova niso osvojili le pred dvema letoma v Sloveniji, bili so tretji, ko se je sedanji član Chicago Bulls odločil za reprezentančni počitek.

Španija se je tako tudi oddolžila tekmecem z Baltika za poraz v finalu EP 2003. Litva je s srebrno medaljo ponovila uspeh z zadnjega EP, skupno ima zdaj tri srebrne kolajne (eno še iz leta 1995), po še enem finalnem porazu pa Litovci ostajajo pri treh naslovih iz let 1937, 1939 in 2003. Obe finalistki sta si že neposredno zagotovili nastop na OI 2016 v Riu.

Potem ko so Francozi v ogrevanju in tekmi za tretje mesto pobrali tolažilno nagrado, se je pričakovanje o izenačenem velikem finalu stopilo že kmalu na začetku. Litva je namreč obtičala pri skromnih osmih točkah v prvem delu, ko si je Španija že priborila zajetno prednost (21:8).

V nadaljevanju so Litovci nato skušali priti bližje, a zaman. Litva se ni niti enkrat po začetnih 2:2 približala (še najbolj z -8 ob polčasu), vodila pa sploh ni. Španija je na drugi strani zlahka nadzirala potek tekme, tudi poškodba Rudyja Fernandeza, ki je odigral le 20 minut in zbral 11 točk, je ni vrgla iz tira.

Čeprav so Litovci vedeli, od kod preti največja nevarnost, je niso mogli ustaviti. Gasol je zbral 25 točk kljub ne najboljšemu metu iz igre (9-18) in za dobro mero dodal še 12 skokov. Z dvoštevilčnim izkupičkom 12 točk se je lahko pohvalil še Sergio Llull.

Pri poraženih Litovcih, ki so na nek način doživeli ponovitev finalnega mrka s prvenstva v Ljubljani 2013, le da so bili takrat premočni Francozi, ni bilo nobenega igralca, na katerega bi se lahko v ključnih trenutkih oprli soigralci. Njihov najnevarnejši igralec Jonas Mačiuilis se je ustavil pri le osmih točkah, nekaj več sta jih sicer zbrala Mantas Kalnietis in Renaldas Seibutis (po 13). Pod košema so bili Litovci sicer za odtenek boljši (41 skokov proti španskim 36), vendar precej bolj nenatančni pri metih, naredili pa so tudi preveč napak, da bi lahko upali na kaj več kot srebro.

V prvo peterko prvenstva so bili poleg Gasola izbrani še Sergio Rodriguez, Nando De Colo, Mačiulis in Jonas Valančiunas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:57 21. September 2015.

    Španci so srečno prišli sploh naprej do polfinala. Če bi igral s Srbi v finalu, najbrž ne bi imeli Španci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.