Španija izgubila očeta "Furije": umrl Aragonés

Foto: EPA
Foto: EPA
Španijo je v soboto pretresla smrt nekdanjega selektorja Luisa Aragonésa, moža, ki je reprezentanco po 44 letih suše popeljal do naslova na velikem tekmovanju, Euru 2008, s katerim se je začela prevlada "La Roje" v mednarodnem nogometu.
Oglej si celoten članek

Luis Aragonés, ki je bil v svoji trenerski karieri najbolj povezan z madridskim Atléticom, je preminil v 75. letu starosti, dan pred domačo tekmo z Real Sociedadom pa so v Madridu klubske zastave v znak žalovanja že spustili na polovico droga.

Aragonés, znan po svojih navdahnjenih in mestoma tudi spornih motivacijskih govorih, je v kliniki Centro de Madrid izgubil boj z levkemijo, je v izjavi za javnost sporočila njegova družina. Nekdanji član Atlética, Getafeja, Real Madrida, Ovieda in Betisa je po koncu igralske kariere kar štirikrat prevzel madridske rdeče-bele, vodil pa je tudi Betis, Barcelono, Espanyol, Sevillo, Valencio, Oviedo, Mallorco in nazadnje (do leta 2009) turški Fenerbahče.

Del Bosque: "Osebno do njega gojil velika čustva"

"Z njim se je začel izjemni španski niz uspehov v svetovnem nogometu," se mu je poklonila tudi Španska nogometna zveza (RFEF). Aragonés je po novem debaklu na mundialu leta 2006 v Nemčiji svoje varovance uspel dvigniti in z zdaj že dodobra prepoznano igro tiki-.taka pokoril Evropo po zmagi nad Nemčijo na Euru 2008 (1:0).

"Brez dvoma je tlakoval pot za to, da je bilo to zadnje obdobje tako uspešno. Imel je toliko izkušenj kot trener in tudi osebno sem do njega gojil velika čustva," je ob  smrti svojega predhodnika dejal Vicente del Bosque, ki je leta 2012 po naslovu svetovnega prvaka tudi ubranil Aragonésov uspeh iz Avstrije in Švice.

Zahvala Torresa, anekdota o "Schweiniju"

Pokloni preminulemu selektorju dežujejo z vseh strani. Člani Reala so svoj trening pred nedeljskim derbijem z Athleticom začeli z minuto molka, podobno pa se bodo začele prav vse tekme tega kola.

"Vedel sem, da je imel težave z zdravjem, toda nisem si predstavljal, da bo prišlo do tega. Tega dne se bom spominjal z veliko žalostjo. Počivaj v miru, Luis Aragonés. Hvala, šef. Nikoli se ti ne bom mogel dovolj zahvaliti za vse, kar si storil zame," je sporočil Fernando Torres, napadalec Chelseaja, ki mu je Aragonés v omenjenem finalu Eura 2008 sicer nepravilno napovedal, da bo zabil dva gola. V eni bolj znanih anekdot se Aragonés med pripravo na finale ni mogel spomniti priimka Bastiana Schweinsteigerja, zato ga je poimenoval kar "tisti blondinec s težko izgovorljivim imenom".

Upokojil Raúla in Salgada

"Izgubili smo izjemno osebo, to je žalosten dan. Njegova osebnost nas je zaznamovala za vse življenje," je na Twitterju zapisal Realov vezist Xabi Alonso, tudi sam član šampionskega moštva iz leta 2008. Aragonés je pot proti španski "rekonkvisti" začel z upokojitvijo Realovih simbolov Míchela Salgada in Raúla Gonzáleza, sprva nepriljubljena poteza pa je hitro obrodila sadove, potem ko je Aragonés novo jedro izbrane vrste začel graditi na temeljih katalonske šole in starih prijateljstvih iz mladinske vrste, kjer sta večno vez stkala še danes nerazdružljiva Iker Casillas in Xavi Hernández.

Pritisk nanj sprva ni bil visok le v domovini, temveč tudi iz tujih krogov, kjer so se nanj obesili borci proti rasizmu. Na enem izmed treningov je kamera namreč ujela enega njegovih famoznih motivacijskih govorov, v katerem je Joséju Antoniu Reyesu dejal, da naj dokaže, da je boljši od "negra" (napadalca Arsenala in francoskega reprezentanta Thierryja Henryja).

"Na španski zvezi so ga imeli radi prav vsi. Od prvega dne je bil v zgled vsem v španskem nogometu," je pristavil predsednik RFEF Ángel María Villar. "Bil je zelo posebna oseba va človeškem in športnem nivoju. Z njim smo preživeli neverjetno obdobje za nogomet in špansko družbo," je še dodal. Aragonés je sicer še nedolgo tega v enem od intervjujev dejal, da ne bo več treniral, ker pa so španski mediji njegovo izjavo interpretirali kot njegovo slovo od nogometa, slednjega ni želel potrditi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.