Španijo pretresa velik škandal, vpleten eden najslavnejših nogometašev

Foto: Epa
Foto: Epa
Španski nogomet pretresajo senzacionalna razkritja o veliki korupcijski aferi, v katero naj bi bil poleg predsednika domače nogometne zveze vpleten tudi eden najboljših nogometašev na svetu.
Oglej si celoten članek

Dolgoletni steber obrambe katalonskega ponosa in uspešen poslovnež Gerard Piqué se je znašel v središču korupcijskega škandala skupaj s predsednikom Španske nogometne zveze (RFEF) Luisom Rubialesom.

Foto: Epa Luis Rubiales

Španski časopis El Confidencial je objavil zvočne posnetke, na katerih se omenjena akterja dogovarjata za organizacijo tekem španskega superpokala v Savdski Arabiji.

Piqué je prek svojega naložbenega podetja Kosmos odigral ključno vlogo pri sklenitvi dogovora med zvezo in savdskimi oblasti, pri čemer sta skupaj s predsednikom od organizatorja izsilila plačilo sporne provizije.

Savdijci bi morali španski zvezi plačati 40 milijonov evrov na leto, deset odstotkov tega zneska pa bi romalo na račun nogometaševega podjetja. Provizija v višini štiri milijone evrov je bila predvidena za prvih šest izvedb, v tem času pa bi se na račun Kosmosa steklo 24 milijonov.

Prvotni dogovor med špansko zvezo in Savdsko Arabijo je sicer predvideval tri izvedbe tekmovanja, kasneje pa so sodelovanje podaljšali do leta 2029.

Iz dokumentacije je razvidno, da je poskušal predsednik prikriti Piquéjevo vpletenost, čeprav je splošno znano, da je podjetje Kosmos močno pripomoglo k selitvi tekmovanja in celo posredovalo pri podpisu pogodbe.

Foto: Epa Gerard Pique

Novinarji so v javnost lansirali tudi prepis pogovora, v katerem se Piqué in Rubiales pogovarjata o tem, kakšen znesek bo potreben, da bi Real Madrid prepričala v igranje superpokala izven španskih meja.

"Če govoriva o denarju, bi Real pristal na osem milijonov evrov. Real bi jih prejel osem, enako Barcelona, ostali pa po dva oziroma enega. To znese 19 milijonov. Zveza bi jih obdržala šest. Razmisli o tem. V Španji ne boš dobil niti tri milijone. Od Savdske Arabije bi lahko izsilili vsaj še kakšen milijon več. Rekli bomo, da Real v nasprotnem primeru ne bo želel igrati," je v pogovoru s predsednikom izjavil Piqué.

Rubiales je nogometnega zvezdnika kontaktiral tudi po sklenitvi dogovora. "Bravo, Geri. Ne govorim o tekmi z Valencio ali tvojem golu, ampak o dogovoru s Savdsko Arabijo. Pošiljam ti objem. Hvala ti za vse. Če karkoli potrebuješ, se lahko obrneš name. Pazi nase, prijatelj," bsede Rubialesa prenaša španski časopis..

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:16 19. April 2022.

    Neverjetno. Kdo bi rekel, da se kaj takega dogaja v nogometu. 🤣 😆 😂

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.