Španski selektor, ki se je bal Slovenije: "Uspeh je zato še slajši"

Foto: Epa
Foto: Epa
Španski selektor se je pred prvenstvom bal kakovosti drugih reprezentanc, zato ima naslov evropskega prvaka v njegovem srcu prav posebno mesto. Španci so v finalu EP premagali Francoze (88:76) in se še četrtič v zgodovini okitil z zlatom.
Oglej si celoten članek

Španska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu nadaljevala impresiven niz uspehov, ki ga je za kratko prekinila le na olimpijskih igrah v Tokiu. Kolajno je osvojila še na sedmem zaporednem evropskem prvenstvu, je tudi svetovni prvak, zato ni nič čudnega, da dobiva pohvale od vsepovsod in ne le iz domovine.

Tudi sami Španci, ki so evropski prvaki postali četrtič, priznavajo, da takega uspeha niso pričakovali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Potem ko sta se poslovila brata Pau in Marc Gasol ter še nekateri igralci, in ko sta se jim poškodovala Ricky Rubio in Sergio Lull, reprezentanca ni bila videti kot grožnja favoriziranim, kot so bile pred prvenstvom ekipe Srbije, Slovenije in Grčije.

Foto: Epa Sergio Scariolo "Ne vem, ali naj gledam in uživam, ali naj ugasnem televizijo, da ne padem v depresijo," je med ogledom prijateljske tekme med Slovenijo in Srbijo tvitnil španski selektor Sergio Scariolo in s tem izrazil skrb o moči drugih ekip.

A dober mesec pozneje se ve, kdo je depresiven in kdo vesel. "Ta uspeh ima drugačen priokus kot drugi. Je še slajši. Na papirju smo bili pred prvenstvom po kakovosti osmi, zdaj smo prvaki, pred reprezentancami, ki so polne zvezdnikov in odličnih NBA-igralcev. Res sem ponosen na svoje fante," je na novinarski konferenci po tekmi dejal Scariolo.

Košarkarska legenda Bill Russell, ki je umrl letos, je imel nekoč majhen problem: bil je tako uspešen v ligi NBA, da mu je za enajst šampionskih prstanov zmanjkalo prstov. Sedemintridesetletni Rudy Fernandez, na igrišču vodja španske ekipe, prstanov za reprezentančne uspehe ne dobiva, a prostor okoli njegovega vratu se zaradi njegove nore zbirke medalj v državnem dresu vse bolj stiska.

Od leta 2006 je kolajne osvojil v tem vrstnem redu: zlato na SP, srebro na EP, srebro na OI, zlato na EP, zlato na EP, srebro na OI, brona na EP, zlato na EP, bron na OI, zlato na SP in zdaj na EP spet zlato.

"Bilo je tako posebno. Ta ekipa je zelo mlada, a se zna boriti. Trdo smo delali, to se je lahko na turnirju opazilo. Vesel in ponosen sem, da sem del te skupine," ni skrival ponosa Fernandez, ki bi bil na lestvici medalj vseh časov na EP sam pred državami, kot so Italija, Francija in Nemčija.

Foto: Epa

Za španski uspeh mediji trdijo, da je kopija SP na Kitajskem. Tudi takrat Španije nihče ni postavljal v vlogo favorita, a je postala svetovni prvak. Kot so mnogi menili, ne zaradi posamične kakovosti, ampak zaradi ekipnega sistema, ki so ga postavili pred 20 leti, pri tem pa je eno glavnih vlog odigral prav Scariolo.

"Strokovni štab je opravil neverjeten posel. Do potankosti nas je pripravil na vsako tekmo. Vsak je imel v ekipi svojo vlogo. Nismo bili najbolj kakovostni in talentirani posamezniki, toda zmaguje vedno ekipa," je največjo kakovost prvakov izpostavil Lorenzo Braun, temnopolti organizator igre: "Čeprav nimamo iste barve kože, smo bratje. Hvala vsem, ki so mi omogočili to neverjetno izkušnjo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.