Špantastično: Athletic in Atlético v finale

Foto: EPA Filipe Luis Feghouli Valencia Atletico Madrid Evropska liga polfinale povratna t Foto: EPA Jordi Alba Emery Juanfran Valencia Atletico Madrid Evropska liga polfinale povra Foto: EPA Canales Diego Valencia Atletico Madrid Evropska liga polfinale povratna tekma Foto: EPA Arda Turan Parejo Valencia Atletico Madrid Evropska liga polfinale povratna tekm Foto: EPA Simeone Valencia Atletico Madrid Evropska liga polfinale povratna tekma Foto: EPA Llorente Xandao Athletic Bilbao Sporting Evropska liga polfinale povratna tekma Foto: EPA Muniain Joao Pereira Athletic Bilbao Sporting Evropska liga polfinale povratna t Foto: EPA Javi Martinez Susaeta Athletic Bilbao Sporting Evropska liga polfinale povratna Foto: EPA Llorente Athletic Bilbao Sporting Lizbona Evropska liga polfinale povratna tekma
Atlético Madrid in Athletic Bilbao se bosta pomerila v letošnjem finalu Evropske lige, potem ko so Madridčani tudi na povratni tekmi premagali Valencio (1:0), Baski pa so se z golom Fernanda Llorenteja dve minuti pred koncem rednega dela izognili podaljšku in izločili lizbonski Sporting (3:1).
Oglej si celoten članek

Nogometaši Atlética Madrida so dve leti po slavju v finalu Evropske lige dobili novo priložnost, da z zmago v Bukarešti ponovijo uspeh iz takratnega hamburškega finala proti Fulhamu. Potem, ko so pristaši nogometa ostali brez španskega finala v Ligi prvakov, bomo v drugorazrednem evropskem finalu gledali obračun dveh rdeče-belih. Athletic Bilbao se po letu 1977 in porazu proti Juventusu v finalu takratnega pokala Uefa na velika vrata vrača med evropsko elito.

Španski obračun na Mestalli so bolje začeli domači nogometaši Valencie, slovenski sodnik Damir Skomina pa s svojimi pomočniki dolgo ni imel pravega dela, podobno kot vratar Thibaut Courtois. Prvič so vratarja Atlética netopirji preizkusili šele v 21. minuti, ko je po kotu do strela prišel Sofiane Feghouli, belgijski čuvaj mreže pa je kljub spremenjeni smeri žogo odbil v kot.

Atlético je pretil le iz protinapadov in kljub temu, da mu Valencia ni pustila do daha, bi varovanci Diega Simeoneja kmalu zadeli slabih pet minut pred polčasom. Le hiter izlet vratarja Diega Alvesa je preprečil gol Radamelu Falcau, že v naslednji akciji pa je vratar Valencie slabo posredoval po dolgi žogi na Adriána Lópeza, a mladi španski napadalec ni uspel priti v priložnost, da bi zadel prazna vrata.

Skomina začel kaos na Mestalli

Še naprej nekonkretna Valencia je brez večjih možnosti dokončno ostala po 15 minutah nadaljevanja, ko je Adrián zabil evrogol. Najboljši španski strelec v evropskih pokalih v letošnji sezoni je s prsmi sprejel podajo na robu kazenskega prostora, nato pa z volejem zadel za 1:0. Falcao je že v enem naslednjih napadov zapravil veliko priložnost za povišanje vodstva, dobrih deset minut pred koncem pa se je na Mestalli začel kaos.

Po visoki podaji v kazenski prostor Atlética sta se v skoku pomerila Valenciin rezervist Tino Costa in Atléticov vezist Tiago. Costa je igral z roko, po pravi zmešnjavi pa je Skomina dosodil enajstmetrovko za Valencio, po katerem se je začelo množično prerivanje, Tiago pa je zaradi klofute Robertu Soldadu dobil rdeči karton. Skomina je nato po posvetu s pomočniki spremenil svojo odločitev in pravilno dosodil prosti strel za Atlético.

Llorente dvignil streho katedrale

Gol Markela Susaete je v 17. minuti prvič zatresel legendarni San Mames v Bilbau, kjer pa tudi gostje iz Lizbone niso bili nedolžni nasprotniki. Za vodilni gol Baskov je Iker Munianin podal z desne, najboljši posameznik na igrišču Fernando Llorente pa je s prsmi sredi kazenskega prostora odložil žogo Susaeti, ki je zabil mimo nemočnega Ruija Patricia.

Za dobro igro je bil Sporting nagrajen v 44. minuti, ko je najprej Llorentez z volejem zapravil priložnost za 2:0, Portugalci pa so Gorko Iraizoza premagali po naslednji podaji iz kota. Recept je bil podoben kot pri vodilnem golu Athletica, saj je Nizozemec Ricky van Wolfswinkel dobil pripravljeno žogo na robu kazenskega prostora in jo poslal v mrežo za 1:1.

Vodstvo je trajalo le en napad, saj so domači izenačili še v prvem polčasu. V prvi minuti sodnikovega podalška je Llorente z izvrstnim driblingom in podajo v prostor našel Ibaija Gómeza, slednji pa je premagal Patricia. Varovanci Marcela Bielse so napadali tudi v drugem polčasu, Javi Martínez pa je v 52. minuti po podaji iz kota z glavo stresel okvir gola.

Izenačen rekord Barcelone

Podobno je tri minute iz prostega strela uspelo gostujočemu nogometašu Emilianu Insui, Baski pa so ob fanatični podpori navijačev serijsko zapravljali priložnosti za zmagoviti gol. Ko je že kazalo, da je podaljšek neizogiben, je Llorente iz neposredne bližine ob pomoči vratnice v gol preusmeril podajo Gómeza in začel slavje na San Mamesu. To je bila rekordna enajsta zaporedna zmaga Athletica, s katero so izenačili rekord tekmovanja, ki ga iz sezone 2002/03 drži Barcelona.

Evropska liga, polfinale, povratni tekmi:

Valencia : ATLÉTICO MADRID 0:1 (0:0) /2:4/
Adrián (60)
RK: Tiago (79/Atlético)

ATHLETIC BILBAO : Sporting Lizbona 3:1 (2:1) /1:2/
Susaeta (17), Gómez (45), Llorente (88); Van Wolfswinkel (44)

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v finale

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.