Parižani v drugem polčasu gospodarili na Old Traffordu

Foto: Epa
Manchester United je pred domačimi gledalci klonil proti Parižanom.
Oglej si celoten članek

Ko je bil decembra opravljen žreb osmine finala lige prvakov, je Paris Saint-Germain veljal za velikega favorita proti takrat razglašenemu Manchester Unitedu. A v dveh mesecih in pol se je precej spremenilo. Pri rdečih vragih je vajeti po neprostovoljnem odhodu Joseja Mourinha prevzel Ole Gunnar Solskjaer, izbranci Norvežana pa od takrat ne poznajo poraza. Slabše volje so se na dvoboj na Old Traffordu pripravljali pri PSG. Parižani so se v zadnjem času ubadali s številnimi poškodbami, pariški klub je bil še najbolj oslabljen v napadu, kjer sta manjkala najdražji igralec na svetu Neymar in Edinson Cavani.

Gostitelji so silovito odprli tekmo, gostje pa so šele po minuti in pol prvič prečkali sredinsko črto. Kljub vsemu so Francozi poskrbeli za prvo resnejšo akcijo, po številnih podajah je v 7. minuti z 18 metrov poizkusil nekdanji član Uniteda Angel Di Maria, a je njegov diagonalni strel končal mimo vrat Davida de Gee. Na drugi strani je iz neugodnega kota z desne strani ustrelil Marcus Rashford, a se veteran Gianluigi Buffon na prvi vratnici ni pustil presenetiti in je okroglo usnje odbil v kot.

V 16. minuti je Paul Pogba pobegnil po desni strani, se otresel branilca in ob gol-avt črti stekel v gostujoči kazenski prostor, njegovo podajo pa je z nekaj težavami ob Jesseju Lingardu le ukrotil Buffon.

Lepo priložnost si je malce pred pol ure igre nato priigral PSG. Julian Draxler je lepo podal v domači šestnajsterec, Kylian Mbappe je pobegnil domači obrambi, a sprva slabo sprejel žogo, v nadaljevanju pa jo je je v padcu poslal mimo okvira gola. Stranski sodnik ni dvignil zastavice, v primeru zadetka Francozov pa bi verjetno ukrepal VAR, ki se je tokrat prvič uporabljal na tekmi lige prvakov.

Že v sodnikovem dodatku prvega polčasa so imeli Parižani na voljo prosti strel nekoliko z leve strani. Sprožil je Dani Alves, vendar je meril kakšen meter previsoko. V prvih 45 minutah sta obe moštvi sprožili po tri strele proti nasprotnikovim vratom, od tega je le en poizkus domačih šel v okvir vrat. Posest žoge je bila nekoliko na strani gostov, ki so imeli 53 odstotkov časa okroglo usnje v svojih nogah.

V 53. minuti so prvič na tekmi na nasprotnikov gol udarili tudi Francozi. Po podaji z desne je z glavo ustrelil Mbappe, de Gea pa je žogo, ki je potovala v njegov spodnji levi kot, odbil v kot. Nato pa šok za domačo publiko. Di Maria je izvedel kot, na drugi vratnici pa je povsem pozabljen ostal branilec Presnel Kimpembe in z nogo zadel za 0:1.

Presnel Kimpembe

Že naslednji kot je znova povzročil paniko v domačih vrstah. Domači so izbili na rob kazenskega prostora, kjer pa je žogo z volejem pričakal Alves, a se je okroglo usnje na poti do vrat srečno za domače odbilo od Pogbaja. A kmalu so Angleži vseeno zaostajali za dva zadetka. Di Maria je tokrat dobil podajo na levi strani, nato pa natančno meril v sredino kazenskega prostora, kjer je do žoge med dvema domačima branilcema prišel Mbappe in s prve zadel v polno.

Mladi Francoz je imel novo priložnost že v 63. minuti, a je tokrat dvoboj ena na ena dobil španski čuvaj mreže. De Gea je le dve minuti kasneje moral zaustaviti še nevaren strel rojaka Juana Bernata. V naslednjih minutah so rdeči vragi prevzeli pobudo, a si prave priložnosti niso priigrali. V 82. minuti je z roba kazenskega prostora meril Ander Herrera, a je zgrešil Buffonova vrata.

V 89. minuti je bilo konec še zadnjega upanja za domače, Pogba je prejel drugi rumeni karton in moral predčasno pod prho. Francoz tako ne bo smel igrati niti na povratni tekmi.

V Rimu zablestel mladenič

Tudi v večnem mestu na dvoboju med domačo Romo in Portom prvi polčas ni ponudil zadetkov ali številnih priložnosti, domači napadalec Edin Džeko pa je v 37. minuti zadel vratnico.

Vse  skupaj je postalo zanimivejše v drugem delu igre. Italijani so imeli prek Bryana Cristanteja in Lorenza Pellegrinija dve lepi priložnosti, toda obakrat se je izkazal Iker Casillas. Porto bi lahko na drugi strani prišel do vodstva v 57. minuti, ko je po kotu v kazenskem prostoru najvišje skočil Danilo, vendar je streljal mimo gola.

Nato pa se je ligi prvakov predstavil Nicolo Zaniolo. Devetnasjtletnik je v polno zadel v 70. in 76. minuti ter poskrbel za vodstvo domačih z 2:0.  Zaniolo je najprej izkoristil podajo Džeka in z natančnim diagonalnim strelom premagal španskega veterana v vratih Porta. Ta je moral kmalu spet po žogo v mrežo, spet pa sta bila za to najbolj zaslužna Džeko in Zaniolo. Po protinapadu se je bosanski reprezentant odločil za strel od daleč, žoga je zadela desno vratnico, a se odbila točno na nogo Zaniola, ki mu ni bilo težko povišati vodstva.

Mladenič je ob tem postal najmlajši nogometaš z golom v izločilnih bojih najelitnejšega tekmovanja po Mbappeju ter tudi drugi najmlajši po Mbappeju z dvema zadetkoma na eni tekmi lige prvakov. Še nihče v dresu Rome ni tako mlad zadel med evropsko elito.

A veselje domačih ni dolgo trajalo. Pomemben gol v gosteh je za Portugalce v 79. minuti dosegel Adrián López. Po dolgi podaji je žoga nekako prišla do Francisca Soaresa, ta je ni dobro zadel, a dovolj dobro, da je padla na nogo Adrianu, ki je z natančnim strelom postavil končni izid.

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Manchester United : PSG  0:2 (0:0)
Kimpembe 53., Mbappe 60.

Roma : Porto  2:1 (0:0)
Zaniolo 70., 76.; Adrian 79.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.