Špik med 6: "Odveslam lahko še bolje"

Foto: Žurnal24 Luka Špik se bo v soboto na SP boril za kolajno. (Foto: Veslaška zveza Slovenije
Kljub težki polfinalni skupini se je Luka Špik uvrstil v finale svetovnega prvenstva v veslanju. "V finalu moram in sem sposoben odveslati še malo bolje." Finale bo v noči s sobote na nedeljo.
Oglej si celoten članek
Tekma je bila daleč najboljša doslej, že dolgo nisem odvozil tako dobro.
Luka Špik

Blejski veslač Luka Špik je edini slovenski finalist na letošnjem veslaškem svetovnem prvenstvu na novozelandskem jezeru Karapiro. V polfinalu si je s tretjim mestom zagotovil sobotni nastop med najboljšo šesterico na svetu. Tomaž Pirih in Rok Kolander v dvojnem dvojcu bosta po šestem mestu v polfinalu nastopila v finalu B.

Slovenija ima na 17. zaporednem SP v finalu vsaj en čoln.

Špik je imel v polfinalni skupini z Litovcem Midausgasom Griskonisom, slovitim Britancem Alanom Campbellom, olimpijskim prvakom Norvežanom Olafom Tuftejem in finalistom največjih tekem Švedom Lassijem Karonenom težko delo, saj sta bila izrazita favorita Britanec in Norvežan, odprt je bil boj za tretje mesto. Odločilna je bila sredina proge, ko je Špik le za slab čoln zaostajal za Britancem, a imel prav toliko prednosti pred Švedom, v boju za finale je bil tudi Tufte, medtem ko sta Litovec in Američan odpadla. V drugem delu so Campbell, Tufte in Špik pospešili, Karonen ritma ni zdržal, v končnici pa je tudi Tufte prehitel Špika.

"Tekma je bila daleč najboljša doslej, že dolgo nisem odvozil tako dobro. Tu na SP od tekme do tekme napredujem. V finalu moram in sem sposoben odveslati še malo bolje. Danes sem se usmeril predvsem na Tufteja in Karonena. Oba sta na začetku malo zaostala, medtem ko je Campbell pričakovano takoj pobegnil. Vedel sem, da bo Tufte močan v drugi polovici proge, zato sem ga poskušal držati za sabo. Na koncu me je sicer prehitel, meni pa se je izšlo za A-finale," je po nastopu povedal Špik.

Za finale pa Špik napoveduje: "Najmočnejši od finalistov se mi zdi Čeh Synek. A finale pa bo tako ali tako nova tekma. Mislim, da tam lahko še za odtenek bolje odveslam, kar bo tudi treba, za dober rezultat. Pretiranih rezerv sicer ni, mogoče bi se dalo kaj pridobiti z boljšo plovnostjo v sredinskem delu proge in tako prihraniti nekaj moči za finiš, ki bo v velikem finalu zelo pomemben."

Želja je bila res velika, tudi borila sva se.
Tomaž Pirih

Blejsko-mariborska naveza Kolander in Pirih se na razburkani vodi ni znašla. Že v prvi četrtini proge sta začela zaostajati za tekmeci in tretje mesto ter finale A sta bila realno že po 500 metrih nedosegljiva. "Že na treningih se nisva najbolje znašla na valovih, to pa se na tekmi še potencira. Mogoče se pozna tudi dejstvo, da sva skupaj v dvojcu opravila premalo skupnih treningov," je razlog za neuspeh videl Kolander, Pirih pa je dodal: "Želja je bila res velika, tudi borila sva se. Startala sva dobro, a sva slabo obvladala valove in čoln nama ni več stekel. Zaradi tega je bil preostanek proge prav peklenski. Nad nastopom sva kar malo razočarana."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.