Sporna igralka že v osmini finala

Foto: Profimedia Marija Šarapova
Nekdanja prva igralka sveta Marija Šarapova je napredovala v osmino finala teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku.
Oglej si celoten članek

Ruska zvezdnica, ki nastopa s posebnim povabilom organizatorjev, saj se med najboljše vrača po prestani 15-mesečni dopinški kazni, je v 3. krogu premagala Američanko ruskih korenin Sofio Kenin s 7:5, 6:2. Marija Šarapova, ki je trenutno 146. igralka sveta, je v karieri osvojila pet turnirjev za grand slam, med drugim tudi ameriškega leta 2006.

Šlo je za dvoboj dveh igralk, ki sta si nastop na US Opnu zagotovili s posebnim povabilom, t.i. wild cardom. Dvanajst let mlajša Keninova, 139. igralka na svetovni lestvici WTA, se je dobro upirala 30-letni veteranki, a so na koncu prevladale izkušnje, čeprav je ruska zvezdnica naredila kar 33 neizsiljenih napak, ob sicer impresivnih osmih asih in 38 winnerjih.

"V garderobi mi je namenila nekaj res prijaznih besed, kar je bilo zelo lepo. Na igrišču pa se je prikazala v povsem drugi luči, nisem presenečena, kako mi je vračala udarce in se borila. Je žilava borka, dobro vrača žogice, čeprav nima izkušenj, je težka nasprotnica," je 18-letno Keninovo pohvalila Šarapova. Ta je na svojem prvem grand slamu po dopinški kazni uvodoma šokirala drugo nosilko Romunko Simono Halep, nato je izločila še Madžarko Timeo Babos.

OP ZDA Nezaželena Šarapova poskrbela za prvi šok

Na turnirju v New Yorku je Šarapova morala odgovarjati tudi na vprašanja, povezana z dopingom, ter se braniti očitkov tekmic. Danska teniška igralka Caroline Wozniacki, nekdanja številka 1, se je po hitrem slovesu jezila na organizatorje in domnevno priviligiran položaj, ki ga ima po njenem dopinška grešnica Šarapova. Wozniackijeva je dvoboj drugega kroga igrala na rezervnem zunanjem igrišču, medtem ko so organizatorji Šarapovi namenili osrednji stadion Arthurja Asha s premično streho. Po mnenju Danke je "nesprejemljivo in vprašljivo, da igralka po dopinški kazni igra vse svoje dvoboje na osrednjem igrišču".

Šarapova se z očitki tekmic ne ukvarja, v zvezi z Wozniackijevo pa je dejala le: "Kot veste, jaz nisem tista, ki določa razpored. Sem zelo tekmovalna. Tudi, če me boste postavili na parkirišče v Queensu, bom z veseljem tam igrala. Kje igram, zame ni pomembno, edino, kar je pomembno, je, da sem v četrtem krogu, za njo pa nisem prepričana, kje je."

Konec za Hrvata

Brez osmine finala je ostal nekdanji zmagovalec OP ZDA Hrvat Marin Čilić, peti nosilec, ki je turnir za veliki slam v New Yorku osvojil leta 2014. Od Čilića, Hrvatu se je ponovila poškodba stegenske mišice, je bil po štirih nizih boljši Argentinec Diego Schwartzman, ki ga v osmini finala čaka Francoz Lucas Pouille.

Foto: Profimedia Marin Čilić

V osmino finala zadnjega turnirja za grand slam v sezoni so v konkurenci posameznikov napredovali še Američan Sam Querrey, ki se bo v osmini finala meril z Nemcem ruskega porekla Mišo Zverevom, Italijana Paola Lorenzija pa čaka Južnoafričan Kevin Anderson.

Španec Pablo Carreno-Busta bo igral proti še četrtemu kvalifikantu na turnirju, Kanadčanu ruskega porekla, 18-letnemu Denisu Šapovalovu. Kanadčan, ki je napredoval po predaji britanskega tekmeca Kyla Edmunda v četrtem nizu zaradi mišičnega krča v vratu, je postal najmlajši udeleženec osmine finala OP ZDA po letu 1989.

US Open Konec za Kavčiča in Wozniackijevo

Med posameznicami so si mesto med najboljšo šestnajsterico ob Šarapovi zagotovile še Američanki Venus Williams in Sloane Stephens, Španki Carla Suarez Navarro ter Garbine Muguruza, Čehinja Petra Kvitova in Nemka Julia Görges.

Čeprav zelo srečna in vesela, pa novopečena teta Williamsova novinarjem ni želela razkriti nobenih podrobnosti o porodu mlajše sestre Serene, ki je povila deklico. Dejala je le: "Upam, da ne bo teniška igralka." Je pa rojstvo sprožilo poplavo čestitk teniških kolegov na družbenih omrežjih.

V ospredju novinarskega zanimanja je bila tudi dvakratna zmagovalka Wimbledona, ki je govorila predvsem o decembrskem napadu, ko jo je doma z nožem porezal vlomilec. Kvitova se je ob govoru o travmatični izkušnji tudi sprostila in spregovorila o zelo ženski temi manikuri, negi rok in nohtov: "Včasih je prav lepo, če si med treningi ali čakanjem na dvoboje lahko uredim nohte."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:38 2. September 2017.

    Kakšna sporna igralka.Odslužila je kazen,in kaj je tu spornega.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.