Sprehod Barce in Bayerna v polfinale

Foto: EPA
Foto: EPA
Barcelona je še v drugo zanesljivo premagala PSG, tokrat je bilo 2:0, Bayern pa je pred domačimi gledalci s kar 6:1 odpravil Porto in si prav tako priigral polfinale.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Barcelone so velik korak k uvrstitvi v polfinale naredili že na prvem dvoboju s Parižani, saj so jih v gosteh ugnali s 3:1, dva izjemna zadetka je dosegel Luis Suarez"Nimamo česa izgubiti. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi se uvrstili naprej. Moramo verjeti vase in biti samozavestni, da lahko še vedno napredujemo," je pred povratnim dvobojem sicer razmišljal prvi zvezdnik Paris Saint Germaina Zlatan Ibrahimović, ki na prvi tekmi ni smel zaigrati zaradi kartonov. 

"Izvrstno se bo vrniti na zelenico. Še bolj sem lačen uspeha kot prej," je stare znance pred tekmo opozoril Ibrahimović, čigar trenutni klub je Barcelona po zaslugi večjega števila golov v gosteh iz četrtfinala Lige prvakov izločila že v sezoni 2012/13. Na prvi tekmi je pri Parižanih sicer manjkal tudi odlični vezist Marco Veratti.

Sedemdeseta zmaga na 100. domači tekmi

Barcelona je tokrat odigrala svojo 100. domačo tekmo v Liigi prvakov, doslej je na svoji zelenici dobila 69 dvobojev, 21 jih je remizirala, le devet pa izgubila. Tudi proti Parižanom je voda hitro stekla na mlin domačih. Ti so od prve minute zagospodarili na igrišču in povsem onemogočili napade gostov.

Slednji so klonili v 14. minuti. Andres Iniesta je prišel do žoge na svoji polovici igrišča, se nato sprehodil mimo drsečih startov nogometašev PSG in nato še idealno zaposlil Neymarja, ki mu je preostal le še dvoboj z vratarjem Salvatorejem Sirigujem. Tega je Brazilec obšel in nato potisnil žogo v mrežo. 

Francozi so poskušali hitro odgovoriti, a je bil zadetek Ibrahimovića upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, Javier Pastore pa je nato v kazenskem prostoru streljal le v Barcin blok. Na drugi strani je Lionel Messi sprožil preko vrat, Dani Alves pa je od daleč dobro pretegnil Siriguja.

Alves se je nato še bolj izkazal v 34. minuti, ko je poslal natančen predložek naravnost na glavo vtekajočega Neymarja, ki mu z bližine ni bilo težko zadeti za 2:0. Po kotu Ivana Rakitića v 39. minuti je do strela z glavo na prvi vratnici prišel tudi Gerard Piqué, vendar iz težkega položaja ni zadel okvirja vrat. 

Že ob polčasu je Iniesto nadomestil Xavi in slednji je brž poskusil s strelom z razdalje, ki ni bil težak zalogaj za Siriguja. Na drugi strani je z razdalje nenatančno streljal Yohan Cabaye, Barcelona pa je še enkrat zapretila, tokrat z lobom Messija.

V 58. minuti se je gostom ponudila lepa priložnost za častni gol. Ibrahimović je po slabem izbijanju domače obrambe prodrl z desne in namestil idealen strel Verrattiju, vendar je Italijan s 15 metrov meril zelo slabo, čeprav je imel veliko časa in prostora. PSG je prvi strel v okvir vrat tekmeca sprožil šele v 73. minuti, ko je s precejšnje oddaljenosti poizkusil Ibrahimović.

PSG je bil blizu gola tudi v 78. minuti, toda Edinson Cavani in Blaise Matuidi nista znala izkoristiti zmede pred golom Marc-Andréja ter Stegna. Serija menjav je nato še dodatno upočasnila tekmo, vsi so čakali le še na zadnji žvižg glavnega sodnika. V 86. minuti so gostje izpeljali dober polprotinapad, na levi se je odprlo nekaj prostora za Lucasa Mouro, vendar je Brazilec sprožil čez gol. Ibrahimović je v 89. minuti namestil še priložnost Ezequielu Lavezziju, plasiran strel je bil lahek zalogaj za vratarja.

Blitzkrieg Bayerna v prvem polčasu

Še bolj neusmiljeni so bili do svojih tekmecev nogometaši Bayerna. Ti so v Münchnu povedli v isti minuti kot Katalonci v Barceloni, že tri minute prej je vratnico zatresel Robert Lewandowski. V 14. minuti je Juan Bernat na levi strani zlahko prišel mimo Ricarda Quaresme in poslal žogo do rojaka Thiaga Alcántare, ki je zadel z glavo in bil tako uspešen še na drugi tekmi proti Portu.

Že v 21. minuti so si gostitelji priigrali rezultat, ki jih je peljal v polfinale. Holger Badstuber je bil najvišji po kotu, žoga je nato prišla do Jérôma Boatenga, ta pa je zabil še drugi Bayernov gol z glavo. Le šest minut kasneje so Bavarci vodili s 3:0. Tokrat je z desne strani podajal Philipp Lahm, žoge se je dotaknil še Thomas Müller, z glavo pa je zadel Robert Lewandowski.

Foto: EPA Robert Lewandowski Müller je imel nato očitno dovolj zadetkov z glavo, v 36. minuti je sprožil s kakšnih 25 metrov, žoga je zadela nesrečnega Bruna Martinsa Indija in še četrtič končala v mreži Portugalcev. Müller je zabil svoj 27. zadetek v Ligi prvakov in tako postal najučinkovitejši Nemec v tem tekmovanju. Nekdanji član Bayerna Mario Gomez je bil uspešen 26-krat.

A tudi to še ni bil zadnji zadetek v prvem polčasu. Müller je poslal povratno žogo do Lewandowskega, ta je potreboval še nekaj dotikov, da si je ustvaril prostor za strel in poskrbel za petardo. Bavarci so v prvih 45 minutah sprožili 10 strelov na gol Porta, osem jih je šlo v okvir vrat, gostje pa niso niti enkrat ustrelili proti Manuelu Neuerju.

Tudi drugi polčas se je začel s priložnostjo domačih, a je bil z volejem nenatančen Mario Götze. Domači so nato nekoliko stopili s stopalke za plin, v 73. minuti pa je do častnega zadetka prišel tudi Porto. Jackson Martinez je izkoristil predložek rezervista Evandra. Še tako majhno upanje na preobrat, Portugalci so potrebovali še dva zadetka, je nato uničila izključitev Ivána Marcana, takoj zatem pa je v polno za končnih 6:1 s prostega strela zadel še Xabi Alonso

Barcelona se je tridesetič v zgodovini uvrstila v polfinale enega izmed evropskih pokalov, Real Madrid bo imel jutri priložnost za 31. polfinale. Bayern je zdaj pri številki 25.

Liga prvakov, četrfinale, druge tekme:

Barcelona : PSG  2:0 (2:0) /3:1/
Neymar 14., 34.

Bayern : Porto  6:1 (5:0) /1:3/
Alcántara 14., Boateng 21., Lewandowski 27., 40., Müller 36., Alonso 88.: Martinez 73.

/.../ - rezultat prve tekme

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.