Sprejem za "upokojenko" Petro

Foto: Žurnal24
Dobitnico bronaste kolajne z letošnjega SP in lastnico malega kristalnega globusa v sprinterskem seštevku Petro Majdič bodo v torek, 22. marca, od 18. ure dalje sprejeli v Dolu pri Ljubljani.
Oglej si celoten članek
Po končani sezoni je
Fis
objavila zaslužke v letošnjem svetovnem pokalu v teku na smučeh. Zmagovalka skupnega seštevka Poljakinja Justyna Kowalczyk je iz nagradnih skladov prejela 286 tisoč evrov. Od Fisa so denar s svojimi uvrstitvami prejela tudi slovenska dekleta, največ Petra Majdič. Slednja je sezono končala na sedmem mestu, z uvrstitvami pa zaslužila 59 tisoč evrov. Vesna Fabjan je bogatejša za 16 tisoč evrov, Katja Višnar za 10 tisoč evrov.

Sprejem bo v samem centru Dola, in sicer na vaškem trgu pred župniščem. To bo nov sprejem za Petro Majdič, potem ko so ji enega že pripravili v Ljubljani pred magistratom skupaj z bronastimi skakalci, ko se je s kolajno okoli vratu vrnila s svetovnega prvenstva v Oslu.

Odslej se bo v reprezentanci delalo drugače
Vodja slovenskih tekaških reprezentanc Marko Gracer je po zadnji tekmi svetovnega pokala v Falunu sezono ocenil kot nepozabno, vrhunsko in prelomno, saj se je s slovesom Petre Majdič končalo obdobje tega športa, ki je bilo za Slovenijo izjemno uspešno. Glavni del bremena uspehov bosta v prihodnje nosili Vesna Fabjan in Katja Višnar. "Že zadnjih nekaj sezon je bilo nepozabnih, tokratna pa je poleg tega prelomna, saj se končuje obdobje Petre Majdič, ki je tek v Sloveniji in svetu dvignila izjemno visoko. Zdaj se začenja neka nova doba z mlajšimi tekmovalkami, ki prav tako lahko posegajo po visokih rezultatih, vsaj v nekaterih segmentih, čeprav se dosežki Majdičeve ne bodo dali zlahka nadomestiti."

Gracer v bližnji prihodnosti vidi napredek predvsem v sprintih, čeprav tudi teki na razdalji slovenskim tekmovalcem niso neznanka. "Na distanci imamo še rezerve, vsekakor bo težje poseči po vidnejših rezultatih, je pa res, da se Barbara Jezeršek lahko približa najboljšim, medtem ko za vrh potrebujemo še veliko let in prav gotovo ne bo lahko. Tudi v sprintu smo potrebovali štiri ali pet let za vrh. A mlajše tekmovalke, predvsem Vesna in Katja, so prišle zraven. Imele so srečo, da so prišle zraven v Petrinem času, naredile so velik korak naprej. Imele so zadostno podporo in vse potrebno, da so se lahko hitreje priključile. Upam, da bomo zadržali to podporo, ki jo imamo. Če nam bo uspelo, mislim, da ne bo težav, da se tekmovalke ne bi kosale z najboljšimi, če jim zagotovimo te pogoje."

Za zdaj je šepalo le v moški konkurenci, čeprav se tudi tam stvari premikajo na bolje. Letošnjega svetovnega prvenstva na Holmenkollnu sta se udeležila dva mlada tekmovalca, ki sta brez pravih izkušenj s svetovnega pokala nastopila povsem dostojno. "Pri moških je zgodba malo drugačna, so bistveno mlajši in šele na začetku te članske kategorije. Nekaj posameznikov je nakazalo, da se lahko razvijejo v vrhunske tekmovalce: Boštjan Klavžar v sprintih, Rok Tršan na distanci ... Oba sta že pri mladincih opozorila nase, tako da potencial obstaja. V našem teku lahko gre zgolj za posameznike, ne moremo imeti velike ekipe, v tem športu ne. Sploh ne iz tako majhne baze, kot jo imamo. Tako razmišljanje bi bilo iluzorno. Lahko pa imamo posameznike, iz katerih lahko zraste dobra ekipa," razlaga Gracer.

Marit Björgen je v nedeljo osvojila že svojo 46. zmago v svetovnem pokalu in po številu zmag izenačila dosedanji rekord rojaka Björna Daehlija. Dejstvo je, da bo tega presegla. In to že prihodnje leto, ko si je zadala, da želi zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ekipa potrebuje dobro strokovno vodstvo, ki ga slovenska reprezentanca ima. Trener Majdičeve Ivan Hudač, trener Vesne Fabjan in Katje Višnar Vladimir Korolkevič, vodja servisa Gianluca Marcolini, fizioterapevt Jaroslav Gajdoš imajo veljavne pogodbe še nekaj let, po zadnjih uspehih pa jih že snubijo tuje ekipe. "Pogoji za delo so v redu, sodelavci odlični. Upam, da vse ostane tako, tudi večina sodelavcev. Morda bomo malo preoblikovali način dela, saj bo zdaj prišlo do več ekipnega sodelovanja, medtem ko individualnega pristopa, kot je bil pri Petri, prav gotovo ne bo, saj še nihče ni na tej kakovostni stopnji, zato to tudi ne bi bilo smiselno. Bolj bomo delali na ekipi in tudi iz ekipe lahko katera od punc pride tako visoko, kot je bila Petra. Za zdaj sicer v sprintu, ampak to niti ni tako pomembno, pomembno je, da smo vsaj v eni od disciplin zraven," je še dejal Gracer.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.