Sramežljivi šaljivec

Foto: Žurnal24 Stenmark v akciji - občutek za smuči, kot ga je imel le malokdo. (Foto: Action I
Ingemar Stenmark. Legenda. Beli cirkus 18. marca 1956 verjetno še ni slutil, da se je na Švedskem rodil junak, ki bo spisal pravljico alpskega smučanja.
Oglej si celoten članek
 

Največji uspehi

3. mesto/OI 1976 (veleslalom)
1. mesto/SP 1978 (slalom)
1. mesto/SP 1978 (veleslalom)
1. mesto/OI 1980 (slalom)
1. mesto/OI 1980 (veleslalom)
1. mesto/SP 1982 (slalom)
2. mesto/SP 1982 (veleslalom)
86 zmag za svetovni pokal
3 veliki kristalni globusi
16 malih kristalnih globusov

Tekmeci so se držali za glavo, 70. in 80. leta so bila samo njegova. Zmagoviti pohod je Ingemar Stenmark začel leta 1974 v Madonni di Campiglio. V 28-letni karieri je v svetovnem pokalu osvojil kar 86 slalomskih in veleslalomskih zmag, tri velike kristalne globuse ter pet zlatih kolajn na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

Vonj po slivovki
Slovenske ljubitelje športa so navduševali znameniti dvoboji Stenmarka z našim Bojanom Križajem . Nekaj legendarnih so lahko videli tudi v Kranjski Gori, dvakrat je velikega šampiona naš junak doma premagal. A vendar je imel tudi sramežljivi Šved pri Slovencih že od nekdaj poseben status. Bil je zvest Elanovim smučem, tako so ga Slovenci nekako vzeli za svojega. "V Sloveniji je bilo vedno čudovito tekmovati. V izteku se najbolj spominjam vonja po slivovki," v šali pove Stenmark in nadaljuje: "Vedno je bilo ogromno gledalcev, ki so držali pesti za slovenske smučarje, pa tudi zame, zato se še danes tako rad vračam v Slovenijo."


Ingemar Stenmark na obisku v Ljubljani © Saša Despot

 
Njegova veličastnost je dobila globalne razsežnosti, a mu zvezdništvo nikoli ni stopilo v glavo. "Zmage niso glavne! Pomembneje je, da se trudiš, in tudi vsak majhen napredek je lahko velika zmaga," svojim naslednikom razkrije skrivnost uspehov in nadaljuje: "V spominu pa mi bosta vedno ostali dve zmagi. Prva, ki sem jo dosegel v Madonni di Campiglio, in zadnja v karieri, iz Aspna."

Smučanje še vedno prvo
Danes 51-letni veliki gospod Stenmark uživa lagodno družinsko življenje. "Imam dve hčerki. Prva je stara 23 let in je smučanje ne zanima kaj preveč, druga pa je stara šele tri mesece, tako da je zanjo še nekaj upanja," v šali pove ponosni oče, ki ga poleg snežnih strmin navdušuje tudi nordijsko smučanje, rad pa ima tudi golf.

Pred tremi leti se je odločil za sodelovanje z Elanom, zvestoba pa še traja: "Smučanje je še vedno moje življenje, zato tudi sodelujem z Elanom. Zelo dobro delamo skupaj." Ambasador Elana še doda: "V živo si poskušam ogledati čim več tekem. Danes je vse skupaj popolnoma drugače, kot je bilo v mojih časih. Veliko več se dela na moči in ne toliko na tehniki. Spremembe so v opremi, pa tudi same proge so drugače pripravljene," pravi veliki švedski navijač, ki je navdušen nad Jensom Byggmarkom , mladim smučarjem, ki prav tako kot Stenmark prihaja iz mesta Tärnaby na Laponskem.

Ob omembi slovenskih tekmovalcev se skromno opraviči za pomanjkanje znanja, že nato pa preseneti: "Tisti svetovni mladinski prvak je dober. Saj veš, tisti!" Mislil je Matica Skubeta . Smučarski kralj že ve ...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.