Srba sta se maščevala, Nadal se pobira

Foto: Epa
Foto: Epa
V senci dogajanj okoli Novaka Đokovića se je začelo odprto prvenstvo Avstralije.
Oglej si celoten članek

Olimpijski prvak iz Tokia Alexander Zverev na svojem uvodnem teniškem dvoboju na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu ni prikazal navdušujoče predstave, po dveh urah in 38 minutah pa je visokorasli Nemec le strl odpor rojaka Daniela Altmeierja in slavil s 7:6 (3), 6:1 in 7:6 (1).

Zverev, ki doslej še ni osvojil turnirja za grand slam, najbližje temu je bil na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku 2020, ko je v finalu klonil proti Avstrijcu Dominicu Thiemu, je obračunu v Rod Laver Areni dosegel 14 asov in 53 "winnerjev".

V obračunu proti rojaku je trenutno tretji igralec na teniški lestvici ATP in tretji nosilec turnirja pokazal toplo-hladno predstavo, na koncu pa se vendarle prebil v drugi krog, kjer ga čaka Avstralec John Millman, ki je bil v uvodnem krogu boljši od Španca Feliciana Lopeza s 3:1 v nizih.

V drugi krog sta se prebila tudi Japonka Naomi Osaka in Španec Rafael Nadal. Branilka naslova in dobitnik 20 turnirjev velike četverice sta napredovala brez izgubljenega niza. Turnir pa je že zaključen za 12. nosilca, Britanca Camerona Norrieja.

V odsotnosti Srba Novaka Đokovića, ki je po več kot desetdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede vstopa v državo kot necepljena oseba moral zapustiti Avstralijo in se je medtem že vrnil v domovino, a se na letališču v Beogradu ni srečal z mediji in svojimi privrženci, je Osaka edina v Melbournu, ki brani lanski naslov. A tudi njen nastop po predanem dvoboju na pripravljalnem turnirju v Melbournu pred tednom dni ni bil gotov.

Japonka, ki je po daljši odsotnosti zdrsnila na 14. mesto na svetovni lestvici, ni kazala nobenih znakov poškodbe ali dvomov po daljšem boju s pomanjkanjem motivacije. V 68 minutah igre je s 6:3 in 6:3 premagala Kolumbijko Camilo Osorio. V prvem nizu je hitro povedla s 4:0, v drugem pa je svoji nasprotnici odvzela servis pri 3:2 in nato znova v deveti igri za končno zmago.

Zmagovalka OP Avstralije lani in pred tremi leti je bila zadovoljna s svojo igro. "Igrala sem dokaj dobro, čeprav nisem imela veliko informacij o nasprotnici. Zadovoljna sem, da sem tu. Vedno je poseben občutek, ko se vrneš sem," je dejala Japonka o igranju na prvem grand slamu sezone.

Foto: Epa Naomi Osaka

Na teniška igrišča se je ob začetku leta po večmesečni odsotnosti vrnil tudi Nadal, ki je prav tako kot Osaka prikazal dominantno predstavo za uvod. Šesti nosilec je po eni uri in 51 minutah s 6:1, 6:4, 6:2 odpravil Američana Marcosa Girona.

Španec na turnirju lovi rekordno 21. zmago na največjih turnirjih, v drugem krogu pa se bo pomeril z Yannickom Hanfmannom iz Nemčije, ki je s 6:2, 6:3, 6:2 presenetil domačina Thanasisa Kokkinakisa. "Po vrnitvi po poškodbah nikoli ne veš, kako boš, stvari so lahko težke, zato je treba vzeti stvari vsak dan posebej. Ostajam pozitiven," je dejal Nadal.

Majorčan je po prihodu v Avstralijo povedal, da ga je v decembru močno zdelal tudi covid-19. "Simptomi niso prijetni. Štiri dni sem ležal, a zdaj se počasi pobiram," je pojasnil.

Podobno izkušnjo z novim koronavirusom je imela tudi olimpijska prvakinja, Švicarka Belinda Bencic, ki je v prvem krogu v Melbournu s 6:4, 6:3 premagala Kristino Mladenovic iz Francije. Še zdaj ni povsem zdrava: "Na treningih mi je pulz močno naraščal. A zdi se mi, da je vsak dan boljše," je dejala.

V moški konkurenci je medtem prvi dan turnirja prvo veliko presenečenje pripravil Američan Sebastian Korda, ki je v treh nizih s 6:3, 6:0, 6:4 premagal 12. nosilca Norrieja.

Presenečenja pa ni dopustila Grkinja Maria Sakari, ki po izjemnem zaključku lanskega leta velja za eno od širših favoritinj ženskega dela turnirja. V Melbournu ji je pripadla čast igranja prvega dvoboja na osrednjem igrišču na stadionu Rod Laver. Za zmago proti Nemki Tatjani Marii se je morala precej potruditi, še posebej v drugem nizu, ki ga je dobila po podaljšani igri za zmago s 6:4, 7:6 (2). "Vsi vemo, kako težko je lahko v prvem krogu in to nikakor ni bilo lahko," je dejala Grkinja.

V drugem krogu se ji je popoldan po lokalnem času pridružila tudi prva nosilka, domačinka Ashleigh Barty, ki ji Ukrajinka Leša Curenko ni povzročila nobenih težav. Avstralka je zmagala s 6:0, 6:1. "To je lepo, počutim se, kot da bi minila cela večnost, odkar sem bila tu," je dejala prva igralka sveta.

Maščevanje Srbov

Po izgonu Đokovića iz Avstralije je poseben motiv dobil njegov rojak Miomir Kecmanović, ki se ni strinjal z vedenjem avstralskih oblasti do prvega loparja sveta, to pa je pokazal tudi na igrišču, ko je gladko s 6:4, 6:2, 6:1 premagal Đokovićevo menjavo v moškem delu žreba Italijana Salvatoreja Carusa.

Veliko zadoščenje je Srbom prinesla tudi zmaga Dušana Lajovića nad Madžarom Martinom Fucsovicsom. Lajović je po treh urah in pol igre prišel do napredovanja z zmago 6:3, 6:4, 1:6, 6:7, 6:1. Medtem ko je večina teniških igralcev, ki se ni strinjala s početjem Đokovića ostala tiho, je bil Fucsovics pred turnirjem eden glasnejših kritikov ob potezah prvega igralca sveta. Med drugim je že ob prvih težavah Đokovića z vizumom izjavil, da necepljeni Srb ne bi smel imeti pravico nastopa v Melbournu.

Lajović se je zdaj odzval na terenu po dvoboju poziral s srbsko zastavo na kateri je bila podoba Đokovića in sporočilo: "Največji vseh časov, če vam je to všeč ali ne!"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:01 17. Januar 2022.

    Pa kaj je treba sedaj med članek o tekmi mešati še enega srba?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.