Srce ni bilo dovolj, Slovenija v boj za bron

Foto: EPA Vujović Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Francija Slovenija polfinale SP v rokometu 2017 Foto: EPA Nedim Remili Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Jure Dolenec Francija Slovenija SP v rokometu Foto: EPA Mačkovšek Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Cingesar Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Gaber Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Vujović Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Nikola Karabatić Vujović Francija Slovenija SP v rokometu polfinale Foto: EPA Francija Slovenija SP v rokometu polfinale
Slovenska rokometna reprezentanca je v polfinalu svetovnega prvenstva proti gostiteljem Francozom izgubila (31:25) in se bo v soboto v tekmi za bron pomerila s poražencem dvoboja med Hrvaško in Norveško.
Oglej si celoten članek

Reprezentanca Slovenije se je drugič v zgodovini prebila v polfinale svetovnega prvenstva. Pred štirimi leti je v Barceloni morala priznati premoč Španiji, tokrat pa ji je pred 15.000 gledalci v Parizu pot v finale prav tako preprečila gostiteljica - Francija (31:25).

Aktualni svetovni prvaki so tako ostali edina reprezentanca, ki na letošnjem turnirju še ni doživela poraza. Slovenija se bo v soboto v tekmi za tretje mesto pomerila s poraženci petkovega dvoboja med Norvežani in Hrvati. Finale bo na sporedu v nedeljo.

Po silovitem začetku umirili Francoze

V vratih Slovenije je začel Matevž Skok. Po uvodnem zadetku Francozov je Slovenija izenačila prek Jureta Dolenca, v prvih minutah pa sta obe reprezentanci storili nekaj tehničnih napak v napadu.

Po golih Valentina Porta, Adriena Dipandaja in Ludovica Fabregasa so domačini že občutno pobegnili (4:1), Slovenci pa v napadu niso našli pravih rešitev. Sledili sta dve zaporedni izključitvi pri Francozih, toda ob obrambah vratarja Vincenta Gerarda se razlika ni zmanjšala (5:2).

Dva zaporedna zadetka Gašperja Marguča sta Slovenijo v 13. minuti spet vrnila v igro (6:4), za dodatno zmanjšanje je v protinapadu poskrbel Darko Cingesar (6:5). Borut Mačkovšek je imel priložnost za izenačenje, a se je izkazal Gerard. Na drugi strani mu je efektno odgovarjal Skok, toda Francozi so po 20 minutah spet malce pobegnili (9:6) in Vujović je zahteval minuto odmora.

Kljub zadetkoma Dolenca s sedmih metrov in Vida Kavtičnika je razlika še naprej rasla, po dveh zaporednih golih Kentina Maheja je Francija vodila za pet (13:8). Serijo domačih je prekinil Marguč, takoj zatem pa je bil po nespametni potezi izključen Blaž Janc. Slovenija je zaigrala brez vratarja, a prejela kar dva gola v prazno mrežo (15:10).

Do konca prvega dela je Matej Gaber s svojim drugim zadetkom Slovenijo približal na štiri gole zaostanka (15:11), v zadnjem napadu pa so Vujovićevi varovanci prišli do sedemmetrovke, iz katere je Dolenec postavil izid polčasa (15:12).

Končnica brez drame

Foto: EPA Jure Dolenec Francija Slovenija SP v rokometu Slovenija je drugi polčas odprla z zadetkom Jana Grebenca, hitro je na drugi strani vrnil Porte (16:13). Po nekaj obrambah Gerarda so Francozi v 33. minuti ponovno povedli za štiri, priključek je zadržal Marko Bezjak (18:15).

V 36. minuti je prvič zadel Nikola Karabatić (19:15), Slovenijo pa je še naprej mučilo pomanjkanje učinkovitega strela z razdalje. Z obrambo najstrožje kazni Michaelu Guigouju se je izkazal Skok in omogočil ponovno zmanjšanje (19:16).

V naslednjih minutah je razlika ostajala na enakem nivoju, v 44. minuti pa je Luc Abalo Francijo spet povedel v vodstvo za pet (23:18). Vse bolj razpoložen je bil Karabatić in presenečenje se je vse bolj oddaljevalo. Pri šestih golih razlike (25:19) je Vujović zahteval time-out.

Slovenija je z dvema hitrima goloma še enkrat zapretila (25:21), svoje je dodal tudi Skok. Toda odličen je bil tudi njegov kolega Gerard in Francozi so v končnico prišli z zanesljivim naskokom (27:21).

V zadnjih minutah so Francozi z dolgimi napadi branili vodstvo, piko na i je v 58. minuti postavil Daniel Narcisse (30:25), na koncu pa je Francija ob glasnem navijanju zmagala za šest (31:25).

Za Francijo sta bila najbolj učinkovita Nedim Remili s šestimi in Porte s petimi zadetki. Za Slovenijo je Dolenec prispeval pet golov, po tri so dodali Marguč, Cingesar, Janc in Gaber.

SP v rokometu, polfinale:

Ob 21.00:
Francija - Slovenija 31:25 (15:12)
Remili 6, Porte 5, Narcisse, Mahe po 4; Dolenec 5, Marguč, Janc, Cingesar, Gaber po 3.

Petek:
Hrvaška - Norveška

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 23:24 26. Januar 2017.

    ni šlo žal ampak so se borili do konca,zmanjkalo je malo sreče,malo čudnih sodniških ocen,ja,so bile v korist domačinov,čisto malo

  • 21:57 26. Januar 2017.

    joj upam da jim uspe. bo težka ampak ni nemogoče, dejmo naši

  • 21:01 26. Januar 2017.

    Ajde pobi :)) Zame ste že svetovni prvaki, sedaj pa tem petelinom pokažte, kaj je srce .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.