Srebrna kolajna Primoža Kozmusa

Foto: Stanko Gruden/STA
Foto: Stanko Gruden/STA
Slovenija slavi četrto kolajno na olimpijskih igrah v Londonu. Primož Kozmus je v metu kladiva zasedel drugo mesto in osvojil srebrno odličje. V težko pričakovanem finalu teka na 100m je slavil Usain Bolt, veliki zmagovalec teniškega turnirja pa je postal Andy Murray.
Oglej si celoten članek

Na olimpijskih igrah v Londonu tudi v nedeljo niso počivali. Videli smo 23 končnih odločitev, Slovenci pa smo najbolj trepetali za Primoža Kozmusa, ki ni razočaral svojih oboževalcev in Sloveniji priboril četrto olimpijsko kolajno v Londonu, prvo srebrno.

Usain Bolt do prve zlate kolajne v Londonu

Foto: EPA Sanya Richards-Ross london 2012 V velikem finalu v teku na 100m je jamajški atlet Usain Bolt postavil nov olimpijski rekord in se s časom 9.63 veselil zlate olimpijske kolajne. Drugo mesto je osvojil Yohan Blake, tretji pa je bil Justin Gatlin.

V ženski konkurenci na 400m je s časom 49.55 slavila Američanka Sanya Richards-Ross, njen uspeh pa je z bronom dopolnila DeeDee Trotter. Druga je bila domačinka Christine Ohuruogu.

V teku na 3000 m z zaprekami je zlato medaljo osvojil Kenijec Ezekiel Kemboi (8:18,56). Srebro je dobil Francoz Mahiedine Mekhissi-Benabbad (8:19,08), bron pa še en Kenijec Abel Kiprop Mutai (8:19,73).

Šestak in Žbogar brez možnosti za kolajno

Foto: EPA Ben Ainslie london 2012 V konkurenci jadralcev je zlato odličje osvojil domačin Ben Ainslie, ki je s četrtim zaporednim zlatom na večni olimpijski lestvici prehitel Danca Paula Elvstroma. Naš Vasilij Žbogar je preizkušnjo končal na 6. mestu. V jadralskem razredu zvezda je zmagal romala na Švedsko. Najhitrejša sta bila Fredrik Loof in Max Salmien, ki sta za seboj pustila britansko in brazilsko navezo.

V troskoku, kjer je 11. mesto zasedla Marija Šestak, je prvo zlato kolajno v atletiki za Kazahstan osvojila Olga Ripakova.

Na maratonu je z novim olimpijskim rekordom slavila Etiopijka Tiki Gelana. V disciplini je nastopila tudi slovenska tekmovalka Žana Jereb, ki je končala na 88. mestu.

Zgodovinska zlata kolajna v Wimbledonu

Foto: Reuters andy murray roger federer london 2012 Nadvse pestro je bilo na teniških igriščih Wimbledona. Najbolj je odmevala zlata kolajna Andyja Murraya, ki je v finalu premagal Rogerja Federerja. V konkurenci ženskih dvojic sta še tretjič v karieri olimpijsko slavo poželi sestri Williams, Serena in Venus. Končna odločitev je padla tudi pri mešanih dvojicah, kjer je beloruska naveza Viktorija Azarenka in Maks Mirni ugnala britansko ekipo, v kateri je nastopal tudi zlati Murray.

Kitajski primat v badmintonu

Foto: EPA Lin Dan london 2012 Svoj primat v badmintonu je še enkrat potrdil Kitajec Lin Dan. V finalu je premagal Malezijca Lee Chong Weija, ki je bil proti njemu nemočen že v Pekingu. Čeprav se je Dan večkrat znašel v zaostanku, pa je na koncu vseeno uspel izvleči zmago. Kitajci pa so bili premočni tudi v konkurenci dvojic. Zmage sta se veselila štirikratna svetovna prvaka Yun Cai in Haigen Fu. Kitajci so tako v Londonu osvojili vse zlate kolajne v badmintonu.

...Kitajci premočni tudi v skokih v vodo, parterju in dvigovanju uteži

Kitajci pa meljejo z nasprotniki tudi v skokih v vodo. S trimetrske deske se je zmage veselila Wu Minxia, na drugo mesto pa se je uvrstila njena rojakinja He Zi. Za Kitajko je bilo to prvo zlato olimpijsko odličje med posameznicami, medtem ko jih ima že šest v ekipni konkurenci. Zlato kolajno v gimnastiki je pritelovadil Zou Kai, ki je slavil na parterju. S tem dosežkom je ubranil zmago v Pekingu, slavil pa je tudi v ekipni konkurenci. Na najlepši možen način, z novim svetovnim rekordom, je Kitajce razveselila še dvigovalka uteži Zhou Lulu. Skupno je v kategoriji do 75kg dvignila kar 333 kilogramov.

Sabljanje, kolesarstvo, rokoborba in gimnastika

Italijanski sabljači so na olimpijskih igrah v Londonu osvojili zlato odličje v ekipnem floretu. Italijani Andrea Baldini, Giorgio Avola in Andrea Cassaraso so v finalu premagali Japonce.

Foto: EPA Lasse Norman Hansen london 2012 V kolesarstvu na stezi je z izjemnim dosežkom navdušil Danec Lasse Norman Hansen, ki je zmagal kljub padcu v eni izmed voženj. Disciplina namreč združuje šest disciplin.

Iranski rokoborec Hamid Soryan Reihanpour je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil zlato kolajno v grško-rimskem slogu v kategoriji do 55 kilogramov. Iranec je v finalu s 3:0 premagal Azerbajdžanca Rovšana Bajramova.V disciplini do 74 kilogramov je zlata kolajna pripadla Rusu Romanu Vlasovu, ki je v finalu premagal Armenca Arsena Džaulfalakjana.

Zlato kolajno so v nedeljo osvojili tudi Madžari, in sicer v disciplini konj z ročaji. Prvo mesto je zasedel Krisztian Berki, drugo in tretje mesto pa sta zasedla dva Britanca.

Zlato so nastreljali Korejci, v preskoku blestela Romunka

V streljanju s pištolo so prevladovali Južnokorejci, saj sta v disciplini pištola na 50m prvi dve mesti osvojila Jin Jong-Oh in Choi Young-Ra. Slednji je za zmagovalcem zaostal za pičle polovice kroga. Tretje mesto je osvojil Kitajec Wang Zhiwei.

Na preskoku se je na najvišjo stopničko zavihtela Romunka Sandra Izbasa, ki je premagala Američanko McKaylo Maroney in Rusinjo Marijo Paseka. Za Romunko je bila to že četrta olimpijska kolajna.

Pregled kolajn

1. Kitajska             	30	17	14	61
2. ZDA 28 14 18 60
3. Velika Britanija 16 11 10 37
4. Južna Koreja 10 4 6 20
5. Francija 8 8 9 25
6. Italija 6 5 3 14
7. Kazahstan 6 0 0 6
8. Nemčija 5 10 7 22
9. Rusija 4 16 15 35
10. Severna Koreja 4 0 1 5

... 30. Slovenija 1 1 2 4
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.