Stara dama začela kot živahna najstnica, nato pa ...

Foto: Epa Gonzalo Higuain
Manchester City z eno nogo že v četrtfinalu, Tottenham do zasluženega remija v Torinu.
Oglej si celoten članek

Na prvih dvobojih osmine finala sta se pomerila Juventus in Tottenham ter Basel in Manchester City. Več zanimanja je vzbudil dvoboj v Torinu, kjer je Stara dama gostila Londončane. Ti so v svoji predtekmovalni skupini ugnali tudi madridski Real, vseeno pa so strokovnjaki več možnosti za napredovanje pred prvim dvobojem pripisovali italijanski zasedbi.

Ta je fenomenalno odprla dvoboj. Gostje so storili prekršek na razdalji več kot trideset metrov od svojega gola. Sledila je uigrana akcija domačih, na petnajstih metrih je povsem sam po podaji Miralema Pjanića ostal Gonzalo Higuaín in iz prve sprožil volej. Žoga je diagonalno poletela v malo mrežico. Na semaforju je bila izpisana druga minuta.

Gostje so bili povsem v šoku, akcije domačih pa so se vrstile. Že v deveti minuti je Argentinec še drugič zatresel mrežo Tottenhama. Po dolgi žogi na rob kazenskega prostora je Ben Davies poskušal izbiti okroglo usnje, vendar reagiral nespretno in pokosil Federica Bernardeschija, sodnik pa je pokazal na belo točko. Higuaín je bil natančen, tako kot pri prvem zadetku se je žoge vratar Hugo Lloris le rahlo dotaknil.

Belo-črni so se po vodstvu nekoliko potegnili nazaj, prepustili posest žoge Londončanom in čakali na protinapade. Gostje so poskušali predvsem s predložki, po enem izmed njih pa je imel v 26. minuti izjemno priložnost Harry Kane. Christian Eriksen je na petih metrih našel povsem samega angleškega reprezentanta, ta pa je z glavo streljal naravnost v Gianluigija Buffona.

V 30. minuti je bilo vroče na obeh straneh zelenice. Dele Alli je dobil žogo v šestnajstercu domačih, a je bil njegov strel v zadnjem hipu blokiran. Sledil je protinapad po katerm je Higuaín prišel do neoviranega strela na desetih metrih, vendar je slabo nameril in rezultat se ni spremenil.

Kane je še naprej grozil. Najprej je njegov strel Buffon odbil v kot, nato pa se je angleški napadalec izognil prepovedanemu položaju, po lepi podaji Allija stekel mimo domačega vratarja in nato okroglo usnje poslal v prazno mrežo. To je bil Kanov sedmi zadetek v tej sezoni lige prvakov.

Do polčasa je Buffona z močnim strelom iz prostega strela ogrozil še Eriksen, Alli pa je bil nekoliko prenizek, da bi bolje zadel z glavo po predložku danskega vezista. Londončani so bili precej boljši v drugi polovici prvega polčasa, nato pa znova naredili napako v obrambi in zakrivili najstrožjo kazen. Serge Aurier je s prekrškom zaustavil hitrega Douglasa Costo. Higuaín je znova stopil k žogi, a jo nato poslal le v prečko. Takoj po odboju je sodnik zapiskal konec razburljivega prvega polčasa.

Prvo lepšo priložnost v drugem delu igre si je v 57. minuti priigral Juventus, na desni strani kazenskega prostora je dolgi kot tekmečevih vrat iskal Bernardeschi, a se je Lloris izkazal z obrambo. Sledil je kot, po njem je do strela prišel Mario Mandžukić, a nastreljal francoskega čuvaja mreže.

V 72. minuti pa je sledilo izenačenje. Eriksen je izvajal prosti strel z 21 metrov, Buffon je naredil korak v levo, vendar je žoga poletela v njegov kot, domači vratar pa ni več uspel pravočasno reagirati.

Pet minut kasneje je do novega strela prišel Bernardeschi, okroglo usnje je na poti do gola spremenilo smer, vendar je bil Lloris vseeno na pravem mestu. Slabih pet minut pred iztekom rednega dela tekme je Costa lepo prodiral po levi strani, močno podal v peterec, branilec Tottenhama Jan Vertonghen pa jo je izbil v kot pri tem pa nekoliko ogrozil lastna vrata. Gostitelji so se sicer večji del drugega polčasa branili, Londončani so gospodarili na sredini igrišča, a do pravih zaključkov niso prišli.

City do neulovljive prednosti

Manchester City je na gostovanju v Švici hitro upravičil vlogo favorita. Meščani so povedli v 14. minuti, ko je bil po podaji iz kota na prvi vratnici najvišji İlkay Gündoğan, le štiri minute kasneje pa je v polno za 0:2 zadel še Bernardo Silva. Domači so neuspešno izbijali predložek, na desni strani kazenskega prostora je do žoge prišel Silva, jo ustavil s prsmi in nato zadel preko domačega čuvaja mreže Tomáša Vaclíka.

Foto: Epa Sergio Agüero

Čeh je že v 23. minuti še enkrat moral po žogo v svojo mrežo. Malce izven kazenskega prostora je po odboju nekoliko srečno do žoge prišel Sergio Agüero, se odločil za strel in zadel za 0:3. City si je tako že v prvem polčasu priigral neulovljivo prednost pred povratnim dvobojem, a tudi visoka prednost ni uspavala gostov.

Ti so že v uvodnih minutah drugega polčasa še enkrat zadeli v polno, znova je bil natančen Gündoğan. Nemec je sprejel žogo na dvajsetih metrih in natančno nameril v desni zgornji kot.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

Juventus : Tottenham  2:2 (2:1)
Higuaín 2., 9./11-m; Kane 35., Eriksen 72.

Basel : Manchester City  0:4 (0:3)
Gündoğan 14., 53., Silva 18., Agüero 23.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.