Stefanović: "Igralci so prve žrtve"

Foto: IFP
Foto: IFP
V okviru Mednarodnega združenja profesionalnih igralcev (FIFpro) je nastala raziskava, ki kaže na slab položaj nogometašev v vzhodnoevropskih državah. Izsledke študije z naslovom Črna knjiga vzhodne Evrope, v kateri je zajeta tudi Slovenija, bodo prihodnji torek predstavili v Bruslju.
Oglej si celoten članek

V študiji je sodelovalo 3.200 nogometašev iz 15 vzhodnoevropskih držav; med njimi so vprašalnike izpolnili tudi vsi igralci v prvi slovenski nogometni ligi. Organizacija FIFpro je izdelavo raziskave dodelila Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins). Rezultati in analize so zbrani v zajetnem 180 strani dolgem poročilu, v njem pa je dolg seznamom zlorab, ki se dogajajo v nogometnih klubih vzhodne Evrope in so največkrat skriti očem javnosti, so na sredini novinarski konferenci v Ljubljani povedali predstavniki Spins.

Razlog za izvedbo študije so bile večinoma pritožbe in izjave, ki so bile v zadnjih letih s strani nogometašev podane nogometnim sindikatom na področju vzhodne Evrope in mednarodnemu združenju FIFPro. Veliko igralcev se je pritoževalo nad neprimernim ravnanjem njihovih klubov, navijačev ali celo nacionalnih nogometnih zvez. Tako se je delovna skupina v okviru FIFPro odločila, da sproži raziskavo o resnosti teh zlorab, v upanju, da glasno opozori na nepravilnosti in zlorabam naredi konec.

Po mnenju predsednika Spins Dejana Stefanovića prav slab socialni položaj nogometašev ter nedovzetnost krovnih nacionalnih nogometnih zvez v vzhodnoevropskih državah, vključno s Slovenijo in Avstrijo, za ureditev njihovega statusa igralce sili tudi k stavniškim goljufijam s prirejanjem nogometnih izidov oziroma nameščanjem tekem. Stefanović je svoje stališče argumentiral tudi s predlani zelo odmevno policijsko akcijo Offside, v okviru katere so na Hrvaškem zaradi suma stav nogometnih tekem in prevar pri stavah pridržali tudi dva slovenska državljana, ki sta igrala tudi v naši državi.

"Igralci so tukaj prve žrtve. Iz izkazov vemo, da dobijo nekaj odstotkov od deleža denarja, ki se obrača za nameščanje tekem. Spins je opravil več sestankov z obema, tako z Dinom Laličem kot Admirjem Suljičem. Na prvem mestu smo ugotovili, da gre za eksistencialno stisko igralcev, ki ne vidijo izhoda. V nekaterih primerih so igralci to delali iz maščevanja, češ, dolžni so mi pet plač, bom pa prodal tekmo," je dejal Stefanović.

"V 'črni knjigi' govorimo o nameščanju tekem, nasilju nad igralci, diskriminaciji. Dejansko govorimo o peklu v vzhodni Evropi. Igrati nogomet v vzhodni Evropi je pekel. Razmere so verjetno še hujše, saj so nekateri nogometaši zelo milo odgovarjali na ankete, ker so se bali posledic, čeprav je bila anketa anonimna in tudi v samih klubih niso vedeli, da jo izvajamo. Rekel bi, da je bil skoraj vsak igralec v vzhodni Evropi na tak ali drugačen način kontaktiran z namenom, da bi prodal tekmo. To niso empirični podatki. To je moje osebno mnenje glede na to, kaj sem slišal oziroma kaj vem," je po mnenju Spins šokantne izsledke raziskave strnil Stefanović.

Spins NZS pokazal rdeči karton

Spins je sicer je zelo nezadovoljen z odnosom Nogometne zveze Slovenije, ki po njegovem mnenju za nobenega od njihovih predlogov oziroma zahtev za ureditev položaja nogometašev v Sloveniji ne kaže zanimanja. Sindikat je zato krovni nogometni organizaciji podelil rdeči karton.

"O vsaki posamezni točki z našega seznama smo se pripravljeni pogajati z nogometno zvezo, vendar pa s strani zveze ni bilo prav nikakršnega odziva, dialoga ali zbližanja stališč. Zato smo ji podelili rdeči karton," je poudaril Stefanović. Sindikat od nogometne zveze med drugim terja ustanovitev neodvisne arbitraže, imenovanje predstavnika sindikata v komisijo za predpise NZS, uveljavitev sprememb pravilnika o statusu igralcev v smeri odprave odškodnin za prestope amaterskih igralcev ter vzpostavitev jamstvenega sklada. Slednji bi zaščitil prejemke nogometašev prve in druge slovenske nogometne lige v primeru ugasnitve klubov oziroma kadar nogometni klub v celoti ne izpolni obveznosti iz pogodb do igralcev.

"Ker se odnosi z nogometno zvezo niso izboljšali, ne le to, tako slabih odnosov še ni bilo, smo vsem sponzorjem nogometne zveze posredovali dopis in opozorilo glede komercialnega izkoriščanja slovenskih nogometašev. NZS ne bomo dovoljevali uporabe javne podobe igralcev v sponzorskih pojavljanjih niti v katerikoli drugi povezavi, ki bi zvezi prinašala denar," je opozoril predsednik Spins.

Kot je znano, so reprezentanti že pred časom odpovedali sindikatu pooblastilo za zastopanje, zato se Spins v imenu reprezentantov ne bo več pogajal z nogometno zvezo, vendar pa je Spins po besedah Stefanovića še vedno "izključni imetnik vseh pravic za komercialno izkoriščanje osebnosti igralcev". "Neaktivnost nogometne zveze oziroma neupoštevanje pooblastila, ki ga je sindikat imel za pogajanja, slednje je tudi po mojem mnenju pripeljalo do preklica pooblastila, je tudi vplivala na psiho reprezentantov, kar je tudi delno razlog za neuvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo v nogometu," je prepričan Stefanović.

Nogometaši prve slovenske nogometne lige so sodelovali v anonimni anketi o razmerah v prvoligaških klubih, ki se nanašajo na pravočasnost izplačil ter ostale kršitve. Spins je na podlagi njihovih odgovorov sestavil "nogometno lestvico druge vrste". Rdeče kartone so s strani igralcev prejeli vodilni v klubih Mura, CM Celje in HiT Gorica. "Rdeči karton pomeni že znak, da je kršitev tako huda ali pa jih je že toliko, da samo odpravljanje posledic ponavadi več ne zadošča, ampak je treba že razmišljati o zamenjavi uprave, da klub ne bi v kratkem času ugasnil. Na žalost se je v preteklosti že večkrat izkazalo, da so bili naši rdeči kartoni predhodnica stečaju in likvidaciji kluba," meni Stefanović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.