Šteje samo zmaga

Foto: Žurnal24 Upam, da svoj vrhunec še nisem doživel (smeh), sicer pa sem imel srečo, da sem s
Kapetan blejskega ACH Volleya Mitja Pleško je že več kot 20 let zapisan odbojki, za seboj pa ima blizu 200 nastopov v dresu državne reprezentance. Kljub bogati športni karieri si želi novih izzivov, naslednji ga čaka ža ta teden – v premiernem nastopu lige prvakov.
Oglej si celoten članek
V zadnjih dnevih se vse bolj ali manj vrti okrog prve tekme lige prvakov proti belgijskemu moštvu Noliko Maaseik. Kako doživljate ta zgodovinski dogodek za klub in za slovensko moško klubsko odbojko nasploh?
Kakšne posebne živčnosti ni, podobno pa je tudi pri soigralcih. Da bi se obremenjevali samo s to tekmo, niti ne bi bilo prav. So namreč tudi druge tekme, ki so prav tako pomembne. Res pa je, da ta tekma ima določeno težo. Upam, da bomo v sredo razpoloženi, da bodo gledalci ta pravi, in da bo dvorana Tivoli čim bolj polna.

Vsak športnik trenira in igra z namenom, da zmaguje, a glede na kakovost tekmeca je včasih sprejemljiv tudi drugačen izid. Kakšen razplet bi vas v sredo zadovoljil?
Zame šteje samo zmaga. Raje zmagam s slabšo igro, kot pa, da te po tekmi trepljajo po ramenu, češ bili ste sijajni, igrali sto dobro, a žal niste zmagali. Štejejo zgolj točke, pomembno je kaj imaš na "računu". Sam tudi verjamem v naš uspeh, čeprav dajem majhno prednost tekmecu. Belgijci so namreč dobro organizirana ekipa z odličnimi posamezniki, ki dolgo igrajo skupaj in ki vrsto let igrajo v ligi prvakov. Izkušnje so torej na njihovi strani, medtem ko smo mi vendarle novinci.

 Mitja Pleško © Anže Petkovšek

 
Toda tudi vi niste povsem brez izkušenj.
Čisto zeleni zagotovo nismo. Že nekatere lanske tekme v pokalu Top teams so bile na izredno visoki ravni. Nekateri igralci imajo prav tako določene izkušnje, ki so si jih nabrali v tujini. Navsezadnje nisem niti prepričan, da bodo odločale samo izkušnje. Zmaga vendarle tisti, ki je boljši.

Ali menite, da imate v dvorani Tivoli, kjer boste v ligi prvakov igrali domače tekme, prednost?

Tu ne bo prednosti za nikogar. Večina igralcev namreč sploh še ni stopila na tivolski parket. Sam imam nekoliko drugačne izkušnje. Nekaj let sem tu igral, ko sem nastopal za ljubljansko Olimpijo. Zame je to najljubša dvorana, čeprav ni v najboljšem stanju. Je primerno velika in ko vstopiš vanjo, lahko kar začutiš, da se bo tu zgodilo nekaj velikega.

Ste zaradi lanskih izjemnih uspehov, ko ste med drugim osvojili tudi enega od evropskih pokalov, kar je v ekipnih športih navsezadnje uspelo le redkim slovenskim klubom, pod večjim pritiskom?

Nekega pretiranega pritiska zaradi tega zagotovo ni. Ko se je uspeh zgodil, smo ga sladko sprejeli, danes pa je to vendarle preteklost. Lani smo bili najboljši v enem tekmovanju, danes smo novinci v še močnejšem. Pred nami so novi izzivi, s katerimi se je treba soočiti in jih sprejeti.

 
 

Zame šteje samo zmaga. Raje zmagam s slabšo igro, kot pa, da te po tekmi trepljajo po ramenu, češ bili ste sijajni, igrali sto dobro, a žal niste zmagali. Štejejo zgolj točke, pomembno je kaj imaš na "računu".

Mitja Pleško

 
Menite morda, da je ta tekma prišla prezgodaj, saj časa za temeljite priprave na novo sezono vendarle ni bilo veliko?
Nekaj igralcev je novih, ti pa rabijo čas, da spoznajo soigralce. Iz tega vidika je tekma morda le prišla prezgodaj, po drugi plati pa je kar prav, da se je vse skupaj začelo, saj smo tako mi igralci kot sami navijači že zelo nestrpni.

Lahko letošnje okrepitve pripomorejo k še enemu kakovostnemu preskoku navzgor?
Težko bi še ocenjeval ali novi igralci lahko dajo svoj kamenček v celotni mozaik. Moramo se zavedati, da je ekipa sestavljena primerno za sredstva, s katerimi klub razpolaga. Denarja za vrhunske igralce svetovnega formata, za katere bi z gotovostjo lahko dejali, ta pa bo prispeval velik kamen v ta mozaik, preprosto ni. Navsezadnje naša ekipa tudi ne sloni na igri posameznikov, na zvezdnikih, ki bi na tekmo dajali po 20 točk. Nasploh v Sloveniji, ne samo v športu, ni prostora za zvezdnike, smo preprosto premajhni.

Ste izkušeni igralec, v svoji dolgi karieri pa ste zamenjali že kar nekaj sredin. Ali so zadnja leta pri ACH Volleyu vrhunec vaše kariere?

Upam, da svoj vrhunec še nisem doživel (smeh), sicer pa sem imel srečo, da sem se dobro počutil kjerkoli sem igral. Imel sem tudi to srečo, da so bili glede na slovenske razmere vsi klubi v tistih trenutkih, ko sem za njih igral, v vrhu ali tik pod njim. Kar se tiče organiziranosti je ACH Volley brez primere največji klub v državi. Za samim imenom ACH stoji veliko ljudi, ki dela za ta klub, vse pa je seveda povezano s finančnim vložkom. Tudi doseženi rezultati so temu primerni, zato lahko rečem, da je to zdaj moj vrhunec kariere..

Mitja Pleško © Anže Petkovšek

 
Ste kapetan v klubu in reprezentanci. Koliko časa se še vidite v dresu s slovenskim grbom?
Na to težko odgovorim, saj ni vse odvisno od mene. Jasno, smo spet pri denarju, čeprav moram povedati, da ta meni in drugim reprezentantom do zdaj ni bil prvotnega pomena. Toda zadeve se bodo morale spremeniti na bolje. Vem, da ljudem v zvezi ni lahko zagotoviti potrebna sredstva, ampak se določene stvari prepogosto dogajajo. Tudi letos ni bilo nič drugače. Imeli smo obveznosti celo poletje. Odpovedali smo se dopustu, trenirali nekaj mesecev, dobili pa zelo malo. Celo potnih stroškov za koriščenje lastnih prevoznih sredstev nam niso v celoti povrnili. Če bodo te zadeve urejene in seveda če bom dovolj dober, pa sem še vedno pripravljen pomagati reprezentanci.

Kakšno perspektivo ima reprezentanca, ali navzlic omenjenim težavam vendarle lahko naredi še korak naprej in postane nekakšna stalnica v evropskem vrhu?

Igralskega potenciala ne manjka. Trenutno je v Sloveniji veliko mladih perspektivnih odbojkarjev, ki imajo potrebno višino, kar je v preteklosti manjkalo. Tudi klubski uspehi veliko pripomorejo k temu, saj se tu nabirajo potrebne kakovostne tekme. Morda bi bilo še bolje, da bi ti 20-letniki ali celo najstniki spakirali kovčke in odšli v tujino, kjer bi v močnih klubih nabirali "kilometrino". Če bi temu svoje dodala še zveza, bi reprezentanca lahko storila veliko. Da, prepričan sem, da bi se lahko redno uvrščali na največja tekmovanja.

Stari ste 31 let, v teh letih, ko športniki pogosto razmišljajo, kaj bodo delali po končani igralski karieri. Kakšni so vaši načrti?
Res ne vem kako naj bi morala oseba v mojih letih razmišljati. To ni hvala, toda niti najmanj se ne počutim mojim letom primerno. Sicer bi se zlagal, če bi dejal, da nikoli ne razmišljam o tem, kaj bom počel v prihodnosti. To sem naredil že takrat, ko sem se vpisal na Fakulteto za šport in študij tudi končal, toda trenutno si želim, da bi še dolgo lahko delal to kar počnem zdaj.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.