Stenmark in Križaj za isto mizo, vrača se Svindal

Foto: Profmedia
Foto: Profmedia
V Slovenijo se bo znova vrnil eden najuspešnejših alpskih smučarjev vseh časov Ingemar Stenmark. Priložnost tokratnega obiska švedskega velemojstra vijuganja med količki ne bo tekmovalne narave.
Oglej si celoten članek

Ingemar Stenmark bo Slovenijo obiskal na povabilo slovenskega proizvajalca smuči begunjske družbe Elan, ki letos praznuje 70. obletnico obstoja.

Stenmark se je odzval vabilu Elana ter se bo prihodnji torek v Ljubljani udeležil posebnega dogodka, ki so ga njegovi snovalci poimenovali Zajtrk z Ingemarjem Stenmarkom in Bojanom Križajem.

Foto: Dejan Mijović Bojan Križaj Dogodek, na katerem bosta sodelovala dva velika tekmovalca in tekmeca s snežnih strmin, bo v ljubljanskem Grand hotelu Union. Na njem bo navzoč tudi slovenski as Križaj, ki se ga ljubitelji smučanja v naši državi spominjamo po legendarnih bojih s Stenmarkom.

Elan se je v tem času utrdil kot inovator in postavljavec trendov, ki so spreminjali smučarsko zgodovino. Zgodovino alpskega smučanja je na Elanovih smučeh soustvarjal tudi švedski as, zdaj 59-letni Stenmark, v času aktivne smučarske kariere velemojster slaloma in veleslaloma, eden največjih specialistov za ti dve disciplini na svetu. V 16 sezonah v svetovnem pokalu v alpskem smučanju, od 1974 do 1989, je skupno vpisal kar 86 zmag, 46 veleslalomskih in 40 slalomskih, ter skupno 155 uvrstitev na stopničke.

V končnih razvrstitvah svetovnega pokala je osvojil 19 naslovov, tri sezone je končal na prvem mestu kot zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, ob tem pa je osvojil še osem malih kristalnih globusov za zmagoslavje v posebnem seštevku veleslaloma ter osem malih slalomskih globusov.

Uspešen je bil tudi na svetovnih prvenstvih s tremi zlatimi in enim srebrnim odličjem ter na olimpijskih igrah, na katerih je bil dvakrat zlat in enkrat srebrn.

Stenmark je tako po dosežkih kot po oceni mnogih najboljši alpski smučar vseh časov. Še posebej smo si ga zapomnili Slovenci, ker je tekmoval na smučeh proizvajalca Elan.

Svindal se vrača v beli cirkus

Foto: EPA Svindal svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Norveški alpski smučar Aksel Lund Svindal, ki je skupni seštevek pokala osvojil leta 2007 in 2009, se pri 32. letih vrača v karavano svetovnega pokala. Kot je v pogovoru za današnji tirolski častnik Tiroler Tageszeitung dejal Norvežan, bo nastopil že na prvi tekmi v Söldnu 25. oktobra.

Svindal od marca 2014 ni nastopal v svetovnem pokalu, saj si je oktobra lani pri igranju nogometa poškodoval Ahilovo tetivo. Na svetovnem prvenstvu v ZDA meseca februarja je osvojil šesti mesti v superveleslalomu in smuku. V svetovnem pokalu pa nato Svindal ni več nastopal.

Norvežan ima za sabo bogato kariero, med drugim je leta 2010 osvojil zlato olimpijsko kolajno v superveleslalomu, petkrat je bil svetovni prvak v smuku, veleslalomu in superkombinaciji (2007 Are, 2009 Val-d'Isere, 2011 Garmisch-Partenkirchen in 2013 Schladming).

Z naslovom prvaka v smuku 2013 je postal prvi alpski smučar, ki je osvojil kolajne na štirih zaporednih svetovnih prvenstvih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.