Stotinke ugnale Mankoča in Dugonjiča

Foto: Žurnal24 Peter Mankoč je ob Damirju Dugonjiču potihem računal na kolajno. (Foto: BOBO)
Peter Mankoč in Damir Dugonjič sta na tekmah četrtega dneva svetovnega plavalnega prvenstva ostala brez pričakovane uvrstitve v finale. Z obema so se kruto poigrale stotinke.
Oglej si celoten članek
Sam zase bi bil zadovoljen,če bi plaval 52,5 in izpadel. Tako pa ne morem biti zadovoljen z današnjim nastopom in tudi deveto mesto glede na moje uvrstitve ni tisto, ki sem ga pričakoval.
Peter Mankoč

Slovenska plavalna reprezentanca je na svetovnem plavalnem prvenstvu v Dubaju zaostala za drugim in tretjim načrtovanim finalom. Svetovni rekorder Peter Mankoč je bil na 100 mešano prekratek za desetinko in eno mesto, Ravenčan Damir Dugonjič pa je na 50 prsno osvojil 10. mesto, od finala ga je ločilo pet stotink sekunde.

Prvi med Slovenci je bil popoldan na vrsti 32-letni Peter Mankoč, ki je na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma v tej disciplini osvojil srebro, lani v Carigradu pa postavil tudi svetovni rekord 50,76 sekunde. "Počutil sem se precej slabše kot zjutraj, posebej v kravlu je vbilo težko. Seveda sem naredil tudi nekaj napak, a te so delali tudi drugi," je po tekmi vidno razočaran komentiral Mankoč, ki je sprva ocenil, da bo konkurenca šibkejša in seveda, da bo izid 52,80 zadostoval za finale. "Sam zase bi bil zadovoljen,če bi plaval 52,5 in izpadel. Tako pa ne morem biti zadovoljen z današnjim nastopom in tudi deveto mesto glede na moje uvrstitve ni tisto, ki sem ga pričakoval."

Zaradi vseh izpitov na univerzi nisem 100-odstotno pripravljen, kljub temu pa sem mislil, da bo zadostovalo za finale na 50 in 100 prsno. Spet sem spoznal, da bom moral trdo delati in potem bodo prišli tudi izidi.
Damir Dugonjič

Na srečo je Mankoču ostal vsaj svetovni rekord (50,76), saj ga je superzvezdnik letošnjega prvenstva Američan Ryan Lochte v polfinalu zgrešil za vsega pet stotink sekunde. "Seveda rajši vidim, da mi rekord ostane, kot da mi ga kdo vzame, a jutri je še en dan. Tudi za Ryana bo težko, saj ga jutri čaka še nastop na 200 hrbtno." Mankoč je del krivde za neuspeh pripisal tudi dejstvu, da je letos zaradi poškodb izgubil precej treninga.

Damir Dugonjič pa je na 50 prsno z dosežkom 26,76 za pet stotink zaostal za polfinalom. Sprva je kazalo, da se bo 22-letni plavalec ravenskega Fužinarja in univerze Berkeley brez težav zavihtel v finale, saj je v prvem polfinalu osvojil tretje mesto, a je bil drugi polfinale veliko hitrejši in Dugonjič je tekmo končal kot 10. "Rezultat niti ni bil tako slab, a želja je bila finale. Sem sem prišel sredi sezone, zaradi vseh izpitov na univerzi nisem 100-odstotno pripravljen, kljub temu pa sem mislil, da bo zadostovalo za finale na 50 in 100 prsno. Spet sem spoznal, da bom moral trdo delati in potem bodo prišli tudi izidi," je po tekmi povedal Dugonjič.

V drugih disciplinah je v uvodu sobotnega finalnega dela najprej Američanka Rebecca Soni zmagi na 50 prsno dodala še zlato na 100 prsno, skupaj pa je to že njena tretja medalja v "puščavi". Enako uspešen je Rus Stanislav Donets, ki je zmagi na 100 prsno dodal še odličje enakega leska na najkrajši hrbtni razdalji. Le odtenek slabši je Albert Subirats, danes najboljši na 50 delfin, na 100 metrski razdalji pa si je v Dubaju priplaval zlato.

Presenečenje prvenstva v ženski kategoriji pa je in ostaja Španka Mireia Belmonte Garcia. Na 200 mešano je še enkrat več presenetila svetovno konkurenco in si priplavala že svojo tretjo zlato medaljo, skupaj pa že četrto na prvenstvu. V zadnji disciplini dneva, ženskih štafetah na 100 prosto, so Nizozemke osvojile zlato, na stopničke pa so se uvrstile še Američanke in Kitajke.

V nedeljo bo imela Slovenija še dva plavalca v predtekmovanju. Plavalec Gorenjske banke Radovljice Robi Žbogar se bo predstavil še v svoji paradni disciplini na 200 delfin, Olimpijino Nino Sovinek pa čaka nastop na 200 prosto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.