Strokovnjak: Lahko je najboljši Evropejec vseh časov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ugledni ameriški košarkarski strokovnjak Brandon Jefferson je Luko Dončića primerjal z Lebronom Jamesom.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić ima iz dneva v dan več oboževalcev, med njimi pa je tudi ameriški košarkarski poznavačec Brandon Jefferson. Ta je o nadarjenem slovenskem igralcu celo zapisal, da ima potencial postati najboljši evropski košarkar vseh časov.

"Pri samo 18-ih letih je eden najboljših košarkarjev v ligi ACB, ki jo imajo mnogi za drugo najmočnejšo ligo na svetu," pravi Jefferson. Ta se ne strinja s tistimi, ki člana madridskega Reala primerjajo z Rickyjem Rubiom, ki je prav tako zablestel zelo zgodaj v najstniških letih, zdaj pa že vrsto leti igra v NBA.

"Pravilnejša je primerjava z LeBronom Jamesom. Oba imata velikost nizkih kril, a sta najboljša z žogo v rokah. Sta nesebična in vselej podajata do odprtega moža ter se na parketu pravilno odločata ne glede na čas in položaj," pravi Jefferson in dodaja: "Ne trdim, da bi bil Cleveland enaka ekipa, če bi zdaj zamenjali Dončića in Jamesa, pravim, da ima njuna igra pri starosti 18 let veliko podobnosti."

"LeBron je eden najboljših srednješolskih igralcev v ZDA vseh časov. Bil je daleč najboljši mož svoje generacije. Dončić pa je na drugi strani eden najboljših posameznikov v drugi najmočnejši ligi na svetu. Njegove številke vas ne bodo odpihnile, a glede na omejen čas, ki ga dobiva, ima mošnost pokazati svoj razkošni talent. Če bi Dončića postavili v katerokoli srednješolsko  ameriško telovadnico, bi ga omenjali na vseh socialnih omrežjih. Če počenja takšne reči v merjenju z odraslimi moškimi, si predstavljajte razdejanje, ki bi ga pustil med fanti, ki se ubadajo s puberteto, maturantskim plesom in izpiti."

"Noben smrtnik ne bo več imel takšne kombinacije velikosti, fizičnih sposobnosti in moči kot James, a kar se tiče košarkarskega IQ-ja (Inteligenčnega kvocienta), vsestranskosti in občutka za igro, je Dončić izenačen z 18-letnim LeBronom," je še zapisal Jefferson.

Nadaljeval je z njegovo odlično igro v pick-and-roll situacijah, strelsko natančnostjo pri metu za tri točke, ki je po njegovem mnenju boljša od Jamesove, njegova sposobnost igranja na obeh straneh parketa pa ga dela za prototip modernega NBA košarkarja.

Celoten zapis si lahko ogledate TUKAJ.

Nasvet turškega zvezdnika

O Dončiću je v dolgem intervjuju za AS spregovoril tudi največji zvezdnik turške košarke Hidayet Türklogu.

"Ogledal sem si ga na tekmi proti ekipi Anadolu Efes. Ko nekdo tako mlad igra tako dobro v Evroligi in to še pri takšnem klubu kot je Real Madrid, bi mu svetoval čimprejšnji odhod v ligo NBA. Tu bo vseskozi igral proti istim ekipam in istim igralcem. Njegov napredek bo večji, če bo odšel v ligo NBA," je prepričan dolgoletni turški reprezentant.

"Tako bo lahko resnično ocenil svoje sposobnosti. Če se lahko kosa z igralci, ki so močnejši in hitrjši od njega. Vem, da tega pri Realu ne želijo slišati, a čim mlajši bo začel igrati v ligi NBA, lažje mu bo. Hitreje se bo navadil na standarde, tekme, treninge, jezik ... ," meni Türkoglu, ki je v NBA odigral 15 sezon.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.