Štuhčeva z izidom kariere stopila iz Tinine sence

Foto: EPA Gut Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: EPA Gut Fenninger Hosp Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: EPA Gut Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: EPA Gut Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: Reuters Gut Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: EPA Görgl Goergl Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: EPA Fenninger Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: EPA Hosp Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal Foto: Reuters Štuhec Beaver Creek superveleslalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Štuhec Beaver Creek superveleslalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Štuhec Beaver Creek superveleslalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Štuhec Beaver Creek superveleslalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Maze Beaver Creek superveleslalom svetovni pokal alpsko smučanje
Tako kot na petkovem smuku je v Beaver Creeku tudi na prvem superveleslalomu sezone Tino Maze zasenčila rojakinja Ilka Štuhec, ki se je z najboljšim rezultatom kariere povsem približala stopničkam. Po diskvalifikaciji Avstrijke Elisabeth Görgl je bila četrta.
Oglej si celoten članek

Švicarka Lara Gut je z vratolomno vožnjo prevzela vodstvo na superveleslalomu v Beaver Creeku s kar 90 stotinkami naskoka pred Avstrijko Elisabeth Görgl, na začetku nove sezone svetovnega pokala pa se ji ni uspelo približati nobeni od tekmic. Še najbližje sta bili na koncu Avstrijki Görglova (+0,90 sekunde) in Anna Fenninger (+0,92).

Ilka Štuhec (+1,25) je dolgo časa držala tretje mesto, a na koncu ostala brez stopničk, vseeno pa je s četrtim mestom, na katerega se je prebila s kasnejšo diskvalifikacijo Görglove (napačne mere vezi), dosegla rezultat kariere. Tina Maze je z eno najslabših predstav zadnjih let v cilju zaostala za več kot dve sekundi (+2,10) in se uvrstila na takrat skromno 12. mesto, ki pa se je do konca tekme še poslabšalo na končno štirinajsto.

Najslabši izid po več kot letu dni

Maruša Ferk, tretja Slovenka, je bila 35. Mazejevi, aktualni svetovni prvakinji v superveleslalomu in dobitnici malega kristalnega globusa v prejšnji zimi, tudi na prvi tekmi v "super G" ni šlo prav nič po načrtih. Na uvodnem veleslalomu v Söldnu je bila 18., po tretjem mestu na slalomu v finskem Leviju pa je branilka velikega kristalnega globusa v petek s Štuhčevo delila 16. mesto na smuku.

Tudi drugi dan tekmovanj ji ni prinesel izida med prvo deseterico. Črnjanka je bila v superveleslalomih doslej nazadnje slabša le 5. februarja 2012, ko v Garmisch-Partenkirchnu ni prišla do cilja, zadnjič pa je bila izven prve deseterice 7. decembra 2011, ko je bila prav v Beaver Creeku 14.

"Že nekaj časa napovedovala tak izid"

Triindvajsetletna Štuhčeva pa je dosegla najboljši izid kariere v svetovnem pokalu. Mariborčanka, ki je nastopila kot tretja, je izkoristila dobre pogoje ter le za 14 stotink zaostala za Avstrijko Hospovo. Štuhčeva, nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja, je že 5. februarja letos na na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila šesto mesto, kar je njena edina uvrstitev med deseterico na velikem tekmovanju. V svetovnem pokalu je četrtič prišla med prvo deseterico, najvišje doslej je bila na šestem mestu na smuku v kanadskem Lake Louisu 2. decembra 2011, še dvakrat pa je bila deseta.

"Ilka Štuhec je že nekaj časa napovedovala tak izid. Imela je nekaj smole s progo in težav na zgornjem delu. Super je peljala na strmini in nato s tega dela odnesla veliko hitrosti v zaključni del. Veliko smo v zadnjem času izboljšali na treningih. Tu gre pohvala in zahvala tehničnemu trenerju Denisu Šteharniku. Velik napredek je bil storjen v veleslalomu in posledica so sedaj tudi odlični izidi v hitrih disciplinah. Cilji so višji kot v lanski sezoni, bo pa potrebno to potrjevati vedno znova," je dejal vodja slovenske ekipe Andrej Možina. Štuhčeva je morala po tekmi na dopinško kontrolo, nato pa jo je čakal še trening veleslaloma.

Weiratherjeva ni zdržala

Dvaindvajsetletna Gutova je v petek osvojila svojo prvo zmago na smukih ter drugo v tej sezoni svetovnega pokala po veleslalomskem slavju konec oktobra na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Na prizorišču prihodnjega svetovnega prvenstva leta 2015 je s skupno šesto zmago ter dvanajstimi zmagovalnimi stopničkami v pokalu dokazala, da je najbolj vroča smučarka bele karavane ta čas. V olimpijski zimi je na treh tekmah, na katerih je nastopila, še neporažena.

Čeprav je imela v zgornjem delu superveleslaloma kar nekaj težav in jo je dvakrat vrglo v zrak ter se je za las rešila padca, pa je imela že tedaj več kot pol sekunde prednosti pred vsemi tekmicami. V vrhnjem delu se ji je najbolj približala Tina Weirather iz Liechtensteina, ki pa je že po prvem merjenju časa prekrižala smuči in odstopila, na srečo pa druga na petkovem smuku ni padla. Vse ostale smučarke so bile daleč za Gutovo, pred Štuhčevo pa so bile poleg Švicarke le še dve avstrijski smučarki.

Gutova ima zdaj na čelu svetovnega pokala 300 točk, skoraj pol manj jih je zbrala Fenningerjeva (175), tretja je Nemka Maria Höfl-Riesch (148), ki je bila tokrat osma, šesta pa Mazejeva (106). V Beaver Creeku bodo v nedeljo smučarke tekmovale še na veleslalomu; ob 17.45 po slovenskem času se bo začela prva vožnja, ob 20.45 pa bo na programu še finale.

Svetovni pokal, Beaver Creek, superveleslalom (Ž), rezultati:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:18 3. December 2013.

    čestitke za lep rezultat ampak ne pretiravat s hvalospevi.....še dolgo bo v tinini senci ali pa vedno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.