"Superman" zmagovalec Katalonije, Mohorič odličen na prestižni klasiki

Foto: Epa
Foto: Epa
V nedeljo se je končala enotedenska etapna Dirka po Kataloniji, prav tako pa je bila na sporedu enodnevna klasika Gent-Wevelgem.
Oglej si celoten članek

Močni vetrovi, tlakovci ter slabo vzdrževane poljske ceste so prepoznavni znak kar 251 kilometrov dolge prestižne spomladanske klasike Gent-Wevelgem, katera je letos pripadla izkušenemu Norvežanu Alexandru Kristoffu (UAE Team Emirates). Odlično se je izkazal tudi Slovenec Matej Mohorič (Bahrain Merida), ki je preizkušnjo končal na izjemnem 9. mestu med samimi specialisti za enodnevne klasike.

Dirka se je sicer začela eksplozivno, a zaradi izjemno hitre prve ure, ko je bila povprečna hitrost kar 51 km/h, se je glavnina prvič razbila šele po več kot 50 kilometrih. Izjemno močno vodilno skupino so sestavljali sami kolesarski superzvezdniki: Peter Sagan, Pascal Ackermann, Rüdiger Selig, Tim Declercq, Matteo Trentin, Wout Van Aert, Maarten Wynants, Mike Teunissen, Taco Van der Hoorn, Danny Van Poppel, Luke Rowe, Cees Bol, John Degenkolb, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Edward Theuns, Fernando Gaviria, Mathieu Van der Poel, Niki Terpstra ter Jan-Willem Van Schip.

Foto: Profimedia Gent-Wevelgem

Druga ura dirkanja je bila nato še hitrejša, saj se je povprečna hitrost dvignila kar na 54,5 km/h. Iz vodilne skupine, ki vozi s prednostjo minute pred glavnino, sta izpadla Van Poppel, ki je imel težave s svojim kolesom ter njegov moštveni kolega Van der Hoorn, ki ga je želel počakati ter ju priključiti nazaj k ubežnikom, a sta bila neuspešna.

Po prvem prečkanju legendarnega vzpona Kemmelberg je prednost ubežnikov, katero je sestavljalo le še 12 kolesarjev, znašala le še pol minute. Za napad iz obupa se 70 kilometrov pred ciljem odločita Theuns in Teunissen, katerima se pridružita še Sagan in Trentin, medtem ko so bili preostali ubežniki kmalu ujeti.

Foto: Profimedia Gent-Wevelgem S pričetkom serij ozkih poljskih cest ubežniki rahlo povečajo svojo prednost na 40 sekund, medtem ko se jim v ospredju pridruži še Rowe. Priključiti se jim je želel tudi Kristoff, a ni imel dovolj moči.

Med zadnjim vzponom na dirki, ko so se kolesarji še drugič udarili na legendarnem Kemmelbergu, sta se za napad iz zasledovalne skupine odločila Van Aert in Stybar, ki sta spotoma pobrala še Kristoffa, a je bila trojica kmalu ujeta na ravninskem delu.

18 kilometrov pred ciljem so bili ujeti še zadnji štirje ubežniki. Po nekaj trenutkih zatišja se je za napad odločil Terpstra, a ga je ekipa Jumbo-Visma, ki je bila v vodilni skupini najštevilčnejše zastopana, kmalu ujela.

Foto: Profimedia Gent-Wevelgem Narekovanje tempa je nato prevzela ekiap Deceuninck Quick-Step, ki je računala na svoje italijanskega sprinterja Elio Vivianija, a se je znašla pod stalnimi napadi. Za najnevarnejšega se je izkazal poizkus Stuyvena, ki je napadel 6 km pred ciljem, kateremu so se pridružili Jack Bauer, Sebastian Langeveld in Amund Grøndahl Jansen.

Toda po zaslugi izjemnega para iz ekipe Quick-Step Zdenek Štybar - Philippe Gilbert je bila ubežna četvorka ujeta znotraj zadnjega kilometra, a to vseeno ni pomagalo Vivianiju, ki je bil zelo slabo postavljen za zaključni sprint, katerega je odprl prav Kristoff, ki pa je bil tako močan, da ga iz zaveterja nista premagala niti John Degenkolb (Trek Segafredo) in Oliver Naesen (AG2R), ki sta zaključila na drugem in tretjem mestu.

Foto: Profimedia Gent-Wevelgem Za Norveško je to tretja zmaga na dirki, pred desetimi leti jo je dobil Edwald Boason Hagen, leta 2006 pa Thor Hushovd.

Še eno odlično predstavo je pokazal slovenski as Matej Mohorič. Ves čas dirke je vozil skupaj z najboljšimi, pokrival napade, lovil ubežnike, čeprav je bil brez pomoči svojih ekipnih kolegov iz ekipe Bahrain Merida, je tudi z najboljšimi vstopil v sprint, v katerem je zasedel deveto mesto.

Mohorič pa je bil edini od štirih Slovencev, ki je prišel v cilj, odstopila sta njegova klubska kolega Jan Tratnik in Luka Pibernik ter tudi kolesar ekipe Mitchelton Scott Luka Mezgec.

 

Formolo zmagovalec etape, skupni seštevek Lopezu

 

Enotedenska etapna dirka po Kataloniji se je zaključila z dirko po ulicah Barcelone ter kar osmimi vzponi na znameniti olimpijski Montjuic.

Prvi zasledovalec vodilnega Miguela Angela Lopeza (Astana), Adam Yates (Mitchelton-Scott), je poskrbel za napetost z izjemnim pogumnim napadom, a je bil v zadnjih kilometrih ujet, tako da se je skupne zmage lahko veselil kolumbijski kolesar z vzdvekom "Superman", medtem ko je etapo dobil še edini preživeli ubežnik, Davide Formolo (Bora Hansgrohe).

Današnji beg se je izoblikoval še pred vzponom na prvi klanec, saj se je v ospredje po točke podal vodilni kolesar v seštevku za najboljšega hribolazca, Thomas De Gendt, kateremu so se pridružili še Carlos Verona, James Knox, Davide Formolo, Alexis Gougeard, Alexandr Riabushenko, Danilo Wyss, Patrick Bevin, Jesús Herrada, Fernando Barcelò in Nick Van der Lijke. Enajsterica kolesarjev si je privozila 4 minute prednosti pred zasledovalci, medtem ko točke na gorskih ciljih pridno pobira De Gendt, ki si zagotovi zmago v tem seštevku.

Foto: Profimedia Davide Formolo Ko pa je prednost ubežnikov padla pod dve minuti, se za solo napad odloči najmočnejši izmed ubežnikov, Davide Formolo, medtem ko je zanimivo tudi v ozadju, kjer so v grd množičen padec udeležena tudi takšna imena, kot so Romain Bardet, Marc Soler in Warren Barguil.

35 kilometrov pred ciljem pa se za napad na vodilnega Lopeza odloči Simon Yates, kateremu se pridružijo Nairo Quintana, Michael Woods, Iván Sosa in Andrey Zeits, medtem ko na svojega kapetena počaka še ubežnik Carlos Verona, ki pomaga pri narekovanju tempa.

Toda po desetih kilometrih so bili napadalci ujeti in takoj se je za napad odločil Adam Yates, kateremu se pridruži brat Simon. Kmalu ujameta še enega ubežnika, Jamesa Knoxa, in skupaj trojica napade na vso moč ter si privozi 40 sekund prednosti pred skupino z Lopezom, dokler Knoxu in Simonu na zmanjka moči. Adam Yates je tako prisiljen nadaljevati sam.

Pred začetkom zadnjega 7-kilometerskega kroga ima tako Formolo 42 sekund prednosti pred Yatesom, medtem ko zasledovalci zaostajajo za minuto in 12 sekund, kar pomeni da je Yates za 16 sekund navidezni vodeči kolesar dirke.

Foto: Profimedia Davide Formolo

Toda Yatesu v zadnjem krogu zmanjka moči in je ujet 3 kilometre pred ciljem. Enric Mas (Deceuninck Quick-Step) se odloči za napad, a je Formolo že predaleč in mladi Španec se mora zadovoljiti z drugim mestom. Max Scachman (Bora Hansgrohe) konča etapo na tretjem mestu.

Lopez, lani tretji tako na Giru kot na Vuelti, se je na koncu veselil skupne zmage s prednostjo 14 sekund pred britanskim tekmecem, tretje mesto pa je s 17 sekundami zaostanka osvojil njegov rojak Egan Bernal iz ekipe Team Sky. Kolimbijski uspeh je na četrtem mestu dopolnil še Nairo Quintana iz ekipe Movistar, ki si je nabral 25 sekund zaostanka.

Foto: Profimedia Miguel Angel Lopez Edini slovenski kolesar Grega Bole (Bahrain-Merida) je tudi zadnjo etapo končal v ozadju, saj je v cilj z več kot šest in pol minutnim zaostankom prišel kot 73., prav takšna pa je bila tudi njegova končna uvrstitev v skupnem seštevku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.