Svetovnega prvaka odločil padec v zadnji vožnji, Tim znova izjemen

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Herlingsu naslov, Gajserju drugo mesto na dirki in tretje v SP.
Oglej si celoten članek

V italijanski Mantovi se je končala sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Naslov prvaka v elitnem razredu MXGP si je z zmago privozil Nizozemec Jeffrey Herlings, slovenski dirkač Tim Gajser pa je bil danes drugi s tretjim in drugim mestom v obeh vožnjah, sezono je končal na tretjem mestu.

Pred današnjo zadnjo dirko sezone so bili v igri za naslov prvaka le še Herlings, Gajser ter Francoz Romain Febvre.

Najboljše izhodišče je imel Francoz s 661 točkami, Herlings na drugem jih je imel 658, Gajser pa na tretjem 646. V današnjih dopoldanskih kvalifikacijah pa sta bila Herlings in Febvre s prvim in drugim mestom tudi pred šestim Gajserjem.

Na dirki se je v uvodni vožnji po začetnih krogih, ko je Gajser po startu začel z osmega mesta, hitro oblikovala prva trojica najboljših v sezoni. Večinoma je namreč na prvem mestu vozil Herlings, ki se je tja prebil po prehitevanju v četrtem krogu, Febvre je bil nato drugi, Gajser pa višje od tretjega mesta ni mogel.

Tako je bil po polovici vrstni red 1. Herlings 683, 2. Febvre 683, 3. Gajser 666. Gajser je bil tako v igri za naslov le še teoretično, saj bi morala ob 17 točkah zaostanka oba tekmeca narediti velike napake in močno zaostati ali pa celo odstopiti.

Foto: Twitter Jeffrey Herlings

A Herlings napak ni delal. Potreboval je le dva kroga, da je prišel mimo Febvreja, potem pa je navil ritem, tako da mu tekmeci skoraj niso mogli slediti.

Odločitev o letošnjem naslovu je dokončno padla v petem krogu. Takrat se je Febvre znašel na tleh, ko je njegov motor privzdignilo. Mimo njega je prišel Gajser, Francoz se je sicer hitro pobral in nadaljeval kot tretji. A to je pomenilo pet točk razlike v primerjavi s Herlingsom, časovni zaostanek pa se je nato le še povečeval in ob koncu dirke se je Febvre sprijaznil z zapravljeno priložnostjo in ni več pritiskal.

Gajser se je bližal vodilnemu Nizozemcu, toda napadel ga ni. Vrstni red ne na dirki ne v SP se namreč ne bi spremenil, tudi če bi lanski svetovni prvak prišel na prvo mesto v tej vožnji, tako da je nazadnje prehod lovorike Herlings opravil na najboljši možen način s polnim izkupičkom 50 točk.

Gajser je vožnjo in dirko končal na drugem mestu pred Francozom, skupno pa je bil s 688 točkami tretji.

Herlings si je drugi naslov prvaka po letu 2018 privozil s končnim izkupičkom 708 točk, Febvre jih je zbral 703.

Gajser je tako ostal pri treh naslovih svetovnega prvaka v elitnem razredu iz let 2016, 2019 in 2020, ima pa še enega v MX2 iz leta 2015. Febvre je ostal pri edinem naslovu iz leta 2015.

V senci troboja za prestižno skupno zmago je potekalo slovo devetkratnega svetovnega prvaka Antonia Cairolija, ki je vozil zadnjo dirko v SP. Ni se končala po njegovih željah, saj je v prvi vožnji padel in ostal brez uvrstitve, v drugi pa je bil le deseti.

V razredu MX2, kjer je bil boj za naslov prvaka že nekaj časa odločen, je zmagal Belgijec Jago Geerts. Drugi je bil letošnji prvak Francoz Maxime Renaux, tretji pa Nizozemec Kay de Wolf. Slovenski dirkač Jan Pancar je bil 14., potem ko je prvo vožnjo končal na 15., drugo pa na 14. mestu in je dobil 13 točk za SP.

V končnem seštevku sezone je bil Pancar letos na 20. mestu s 136 točkami. V ospredju je Renaux končal pri 734 točkah, Gerts je drugi s 610, Francoz Tom Vialle, ki je danes po padcu v prvi vožnji ostal brez točk, pa tretji s 570.

Med evropsko konkurenco razreda EMX 125 se je zadnjič letos preizkusil Jaka Peklaj. V preteklih preizkušnjah je obstal v kvalifikacijah, tokrat pa jih je končal na 35. mestu in se prvič uvrstil na dirko. V prvi vožnji je bil 30., v drugi 35., skupno mu je pripadlo 37. mesto.

* Izidi:
* MXGP:

- 1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo);
- 2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Romain Febvre (Fra);
- dirka skupno: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 4. Tim Gajser (Slo) 42, 3. Romain Febvre (Fra) 42 ...
- SP, končni vrstni red (18): 1. Jeffrey Herlings (Niz) 708, 2. Romain Febvre (Fra) 703, 3. Tim Gajser (Slo) 688, 4. Jeremy Seewer (Švi) 566, 5. Jorge Prado (Špa) 562, 6. Antonio Cairoli (Ita) 545 ...

* MX2:
- dirka skupno: 1. Jago Geerts (Bel) 47, 2. Maxime Renaux (Fra) 45, 3. Kay de Wolf (Niz) 37 ... 14. Jan Pancar (Slo) 13;
- SP, končni vrstni red: 1. Maxime Renaux (Fra) 734, 2. Jago Geerts (Bel) 610, 3. Tom Vialle (Fra) 570, 4. Mattia Guadagnini (Ita) 548, 5. Jed Beaton (Avs) 540 ... 20. Jan Pancar (Slo) 136

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.