Svetovni prvak zbolel za izredno redko boleznijo

Foto: Epa daniel andre tande
Eden najboljši smučarskih skakalcev na svetu preživlja težke trenutke.
Oglej si celoten članek

Norveški smučarski as in nosilec zlate olimpijske kolajne z ekipne tekme na OI v južnokorejskem Pyeongchangu Daniel Andre Tande je zbolel za redko boleznijo.

24-letnega Norvežana so že hospitalizirali, saj so zdravniki pri njem odkrili zelo redek Stevens-Johnsonov sindrom.

Gre za izredno redko motnjo, ki jo običajno povzroči preobčutljivost na določeno zdravilo, lahko pa je vzrok tudi okužba.

"Možnost, da bi dobil Stevens-Johnsonov sindrom, je manjša kot glavni dobitek na loteriji. Takšno srečo imam," je cinično komentiral aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih in dodal: "Imunski sistem napada lastne celice. Prizadete so sluznice, oči in nos. Moja usta so bila velika rana, zato nisem mogel jesti."

Foto: Epa daniel andre tande

"Če ne bi prišlo do reakcije v grlu, ne bi tako hitro obiskal zdravnika. Če bi se razjede razširile po koži, bi bilo precej huje. Izvedel sem, da če razjede pokrivajo 10 odstotkov telesa, je smrtnost 30-odstotnna," je pojasnil 24-letnik.

Tande se glede na vse okoliščine počuti razmeroma dobro. Izgubil je nekaj telesne mase in trenutno ne more trenirati.

Stevens-Johnsonov sindrom je oblika toksične epidermalne nekrolize, ki je lahko smrtna. Pri bolniku pride do luščenja pokožnice od usnjice ter vrhnjice sluznic, sledi vdor mikroorganizmov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.